Velká kontejnerová krize: Cena lodní dopravy z Asie letí vzhůru o stovky procent, zdražování dopadá na všechny. Alza vypravila z Číny vlak

Velká kontejnerová krize: Cena lodní dopravy z Asie letí vzhůru o stovky procent, zdražování dopadá na všechny. Alza vypravila z Číny vlak

12. úno 2022 Zuzana Keményová 8 min

Jeden kontejner z Číny stál až 11 tisíc dolarů, osmkrát více než před pandemií. Lodní přepravci z Asie si za své služby účtují rekordní částky, zdražuje vše, co musí putovat po moři. Čeští prodejci a výrobci se brání, snaží se předzásobit. Alza dokonce vypravila pro své zboží z Číny vlak. Pokud doprava z Asie nezlevní, výroba se zřejmě přesune do Evropy.  

Pravidlo, že co je z Číny, to je levné, už neplatí. Alespoň ne u přepravy. Kontejnery z Číny, které dříve byly symbolem lehce dostupného asijského zboží, citelně zdražují. Cena za přepravu jednoho kontejneru se vyšplhala až na jedenáct tisíc dolarů, což je osminásobek oproti období před pandemií, nyní stojí kolem devíti tisíc. Podrobný přehled o tom, jak doprava kontejnerů zdražuje, je k vidění zde

Vyšší cena přepravy obřích plechových krabic citelně doléhá i na české obchodníky a výrobce. Zdražení nejvíce pociťují obchodníci s elektronikou. „Samozřejmě to na nás dopadá, tak jako na celý svět. V Alze se snažíme naše zásoby plánovat tak, aby se kolísání cen dopravy na výsledné ceně zboží projevilo co nejméně. Jednou cestou je včasné objednávání,“ popisuje pro StartupJobs Newsroom Daniela Chovancová, tisková mluvčí Alzy. 

Obchod se zeleným mimozemšťanem také hledal cestu, jak se drahé dopravě po moři vyhnout úplně. Z Asie tedy vypravil na konci loňského roku do Česka vlak se svými kontejnery. Odjel z terminálu Čchang-pching v Pekingu, pokračoval přes Kazachstán, Rusko, Bělorusko a Polsko, kde se v Malaszewiczích překládal na lokální spoj do České republiky a končil v Obrnicích na Ústecku. „Protože máme sklady v těsné blízkosti dálnice D8, je pro nás tento český terminál lepší alternativa než například tradiční Česká Třebová. Vlak jel z Pekingu až do České republiky dvacet dnů. Nenabral žádné zpoždění a přesně podle plánu dorazil do cíle 15. prosince. Při využití lodní dopravy by nyní bylo zapotřebí dvojnásobek času,“ podotýká Chovancová.

Místo klasické námořní cesty přes Indický oceán a Suezský průplav vypravila Alza vlak přes Čínu a Kazachstán. Vlak jel přesně dvacet dní a byl rychlejší než loď. (Foto: Alza.cz)

Zvyšující se cena přepravy má ale i pozitivní efekt směrem k udržitelnosti. Alza se například snaží lépe kontejnery využívat a nevozit vzduch. „Zároveň neustále pracujeme na kvalitním plánování zásob, abychom za extra vysoké ceny nenaváželi zboží, kterého máme dost, nebo není relevantní vzhledem k sezóně. A v neposlední řadě sledujeme trh a nefixujeme se na spolupráci pouze s jedním dopravcem. To nám pomáhá mít vždy ty nejlepší podmínky s ohledem na druh dopravy, který zrovna potřebujeme,“ dodává Chovancová.

Dopady kontejnerové krize, která s sebou nese kromě zdražování také citelné zpožďování dopravy, cítí i další významný český elektro prodejce, CZC.cz. „Cena přepravy z Asie od počátku pandemie rostla ve stovkách procent a na ceně zboží ji pocítili i naši zákazníci. Největší dopad do ceny je znatelný především u velkoobjemových produktů, jako jsou herní židle, stoly nebo simulátory,“ říká pro StartupJobs Newsroom Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz. Na vrcholu pandemické krize zdražila přeprava až o 200 procent, nyní se podle Pilského situace stabilizovala a cena se pohybuje okolo 150 až 180 procent ve srovnání se stavem před pandemií. Další pokles ceny však Pilský neočekává. „Nechceme, aby zvýšení nákladů na přepravu zaplatil zákazník. Proto pracujeme s vlastní marží, snažíme se objednávat zboží na sezónu v předstihu a také více využíváme hybridní způsob přepravy, tedy ne jen po moři. Díky těmto krokům se nám podařilo ve vánoční sezóně výrazně stlačit ceny dolů,“ prozrazuje Pilský.  

Že mezinárodní lodní doprava zdražuje raketovým tempem, cítí i Mall.cz. „Samozřejmě to významně zvyšuje ceny zboží a v některých případech to způsobuje, že se ho dodavatelé rozhodnou ani nepřivézt. Toto se týkalo například zahradního nábytku a zahradní techniky. Děláme ale vše pro to, abychom zajistili dostatečné objemy a zboží jsme k nám dostali co nejrychleji a nejvýhodněji,“ ujišťuje mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

Přeprava zboží z Číny do západní Evropy trvá běžně kolem 35 až 48 dnů. Vlakem tato cesta zabere 20 dnů. (Foto: Shutterstock)

Kromě zdražování s sebou kontejnerová krize nese i citelné zpoždění zboží z Asie, mluví se až o dvojnásobku dodací lhůty. Je to proto, že zájem o zboží z Asie je v současnosti extrémní, ale volných kapacit je málo. „Chybí například čipy, což se promítá do špatné dostupnosti celé řady zboží, od notebooků přes mobilní telefony, grafické karty až po elektrokola nebo myčky,“ vyjmenovává Hobíková.

Kontejnery zdražily kvůli pandemické odstávce výroby 

Důvodů, proč vlastně kontejnerová krize udeřila právě nyní a proč pořád trvá, je hned několik. Kontejnerová doprava velmi utrpěla otřesy, které způsobilo koronavirové přerušení výroby.  Expedice byla tedy v různých částech světa nerovnoměrná. „Kvůli tomu byly kontejnery dostupné například v amerických, a ne v čínských přístavech. Nepomohla tomu ani velmi striktní politika Číny a dalších asijských zemí, kde se kvůli několika případům nákazy covid-19 uzavřely celé přístavy, a logicky tak poklesla odbavovací kapacita,“ vysvětluje pro StrartupJobs Newsroom Petr Knap, expert poradenské společnost Ernst & Young. 

Čína nyní navíc slaví příchod nového lunárního roku, což opět omezuje výrobní i přepravní kapacity. Ceny také rostly s poptávkou po předzásobení a čínské přístavy jsou přetížené. To vše žene cenu jednoho kontejneru naloženého na lodi silně vzhůru. Největší problém mají nyní společnosti, které potřebují dostávat pravidelně komponenty nebo materiály o relativně malé hodnotě, tedy v kilogramové ceně, a nemají přitom vhodné a cenově přijatelné náhradní dodavatele. „Cena, délka a v řadě případů zejména spolehlivost dopravy nutí výrobce držet větší zásoby, proto také byla po větší část covidového období velká poptávka po skladových prostorách,“ připomíná Knap. Ovšem další významné zdražení už neočekává.

   

Suezský průplav v Egyptě je hlavní tranzitní trasou při přepravě lodí z Číny do západní Evropy. Loni v březnu jej zablokovala nákladní loď Ever Given, což způsobilo další omezení lodní dopravy. (Foto: Shutterstock)

Pokud zvyšování cen přepravy z Asie neskončí, mohlo by to ve finále znamenat, že se výrobcům více vyplatí vyhnout se dovozu z Asie úplně a vyrábět více lokálně. „Pokud bude zdražování přepravy i nadále pokračovat, bude celý trh hledat řešení, ať už je to hybridní přeprava nebo přesun výroby do Evropy,“ naznačil Pilský. A podobně mluví i šéf prodejce domácího vybavení Bonami.cz, Pavel Vopařil. Právě kvůli drahé dopravě se v Bonami začali více zaměřovat na evropské dodavatele. Problém ale je, že spousta druhů zboží, které Bonami prodává, se v Evropě nyní vůbec nevyrábí. 

„Třeba některé druhy textilu či domácích dekorací či skla. Evropští dodavatelé již dávno přesunuli výrobu těchto věcí do Asie a nyní se to z Asie dováží. Výroba se s velkou pravděpodobností postupně začne do Evropy vracet, ale nejde to tak rychle. Nábytek má naopak v Evropě výrazně větší tradici, spousta fabrik tady zůstala a s tím tak velký problém není,“ řekl pro StartupJobs Newsroom na konci loňského roku Vopařil. I podle Knapa budou výrobci a distributoři časem stále více hledat za Čínu alternativního dodavatele, který bude vyrábět blíže. Celkově očekávám trend větší regionalizace výrobních kapacit,“ odhaduje Knap.

Úvodní ilustrační foto: Shutterstock

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články