Válka a internet. Český byznys, neziskovky i jednotlivci jsou v pomoci Ukrajině nejen solidární, ale i kreativní

Válka a internet. Český byznys, neziskovky i jednotlivci jsou v pomoci Ukrajině nejen solidární, ale i kreativní

1. bře 2022 Anna Jurečková 7 min

Pomoc Ukrajině, kterou minulý týden napadlo Rusko, má v Česku mnoho podob. Organizace i jednotlivci posílají nejen rekordní sumy peněz, ale navzájem se i inspirují. Jaké iniciativy v posledních dnech vznikly a jaké jsou další možnosti pomoci?

Když minulý rok v létě zpustošilo moravské obce tornádo, trhaly dárcovské portály rekordy a rychle se staly symboly solidarity české společnosti. I v těchto dnech se na pomoc Ukrajině největší obnosy peněz darují právě prostřednictvím těchto nástrojů. Většina existujících sbírek nejrůznějších organizací je soustředěna na webu Darujme.cz. Celou řadu možností podpory nabízí ale také Donio nebo Znesnáze21

Největší platformu pro online darování v Česku provozuje Nadace Via. Ta v pondělí informovala o tom, že české organizace skrze Darujme.cz získaly na pomoc Ukrajině už 200 milionů korun. „Očekáváme, že podpora #proukrajinu bude největší událostí v historii českého dárcovství. Objem darů roste velikým tempem a neopadá, spíše naopak. Zapojuje se také stále více firem skrze zaměstnanecké sbírky,“ uvedla nezisková organizace na Linkedinu. 

Miliony z českého byznysu

Ani reakce byznysové scény na sebe nenechala dlouho čekat. „Politiku většinou neděláme, ale…,“ psaly firmy napříč obory na své sociální sítě. Mezi nimi byl i StartupJobs. Ukrajině se firma kromě finanční částky rozhodla pomoci i tím, co umí nejlépe – začala hledat cesty, jak lidem přicházejícím do Česka co možná nejvíce usnadnit hledání práce. Momentálně pro tento účel chystá speciální stránku.

Mezi vůbec prvními zareagoval ve formě slov i činů Rohlík. Online supermarket vyjádřil podporu ukrajinským občanům už 22. února a o dva dny později oznámil, že jedno procento z obratu až do konce února věnuje na pomoc Ukrajině. Na e-shop také přidal možnost zakoupit elektronický poukaz Pomoc pro Ukrajinu. CEO Olin Novák o pár dní později předal řediteli neziskové organizace Člověk v tísni Šimonu Pánkovi potraviny a hygienické potřeby. 

„Dnes je nám na depech smutno. Loučíme se s těmi, kteří povolávací rozkazy již obdrželi. Musí zřejmě odjet s okamžitou platností. Od cizinecké policie máme prozatímní informace, že by se v případě neopuštění republiky jednalo o trestný čin,“ psala na Linkedin Simona Kijonková, zakladatelka logistické firmy Zásilkovna, v den, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Hned vzápětí se Zásilkovna spojila s humanitární organizací Adra a spustila finanční sbírku na materiální pomoc Ukrajině, kterou na její hranice plánuje také dovážet. Logistickou pomoc nabídla také ostatním neziskovým organizacím.

Pozornost médií přitáhlo také ‚přihazování‘  českých miliardářů. Lavinu štědrých finančních darů odstartovala investiční skupina Pale Fire Capital. Ukrajině skrze Člověka v tísni darovala 22 milionů korun. Poté 28. února navíc oznámila investici do posílení energetické bezpečnosti a nezávislosti Česka na dodávkách z Ruska. Na milionový dar na svém twitterovém účtu zareagoval majitel Seznamu Ivo Lukačovič. „Jestli vám to ještě nedošlo, na českém Twitteru se rozjela aukce na pomoc uprchlíkům na Ukrajině,“ napsal a ‚přihodil‘  další milion. Dohromady tak věnoval 23 milionů korun. 

Jejich příklad následovala Alza. Pro neziskové organizace vyčlenila 24 milionů korun. Kromě toho informovala, že na všech trzích postupně vyřazuje z katalogu produkty ruských dodavatelů, vytvořila speciální sekci e-shopu Pomoc lidem z Ukrajiny. Jejím prostřednictvím lze finančně přispět zapojeným neziskovým organizacím, nebo zakoupit potřebné vybavení. 

Technologickou válku nesmíme podcenit

Někdo poslal peníze, jiný dal k dispozici svoje know-how a kapacitu. Díky tomu vznikl třeba rozcestník s instrukcemi Stojíme za Ukrajinou. Iniciativa, za kterou stojí komunita Česko.Digital a skupina dobrovolníků a aktivistů napříč organizacemi, chce zabránit tříštění informací a duplikaci práce. Platforma informuje o existujících sbírkách, nadcházejících akcích, ubytování, dopravě nebo právní a psychologické pomoci. Informace jsou navíc přeložené do ukrajinštiny. 

Součástí je i tržiště pomoci Pomáhej Ukrajině. Centrální místo, kde mohou lidé nabídnout svoji pomoc, vytvořily neziskové organizace pracující s migranty v Česku. „Některé nabídky budou přímo zveřejněny a mohou na ně reagovat ti, kdo pomoc potřebují. Ostatní nabídky budou zpracovány kolegy z místních neziskových organizací nebo obcí. Kolegové se vám ozvou a domluvíte se na konkrétní spolupráci,” stojí na webu. 

Hlavy dohromady dali i dobrovolníci a experti v oblasti kyberprostoru. Aktivitu podnítila antropoložka a archeoložka umělé inteligence Sara Polak, kolem které spontánně vznikl tým lidí s názvem #TechnologyResistance. „Máme 70+ lidí, kteří teď tvoří takovou technologicky nabušenou multioborovou armádu, co se snaží o technologiích ve válce vzdělávat, technologie a připojení pro uprchlíky shánět, a mít ready top vývojáře a hackery, kteří monitorují kyberprostor a jsou vysíláni, kam je potřeba,“ uvedla Polak na LinkedInu. V rámci této iniciativy už vznikla sbírka počítačového vybavení a návod na online bezpečnost během války. „Digitální prostor je nebezpečný a musíme se bránit. (...) Samozřejmě, že je nejdůležitější, aby měli uprchlíci a místní arsenál, jídlo a střechu nad hlavou, ale technologickou válku nesmíme podcenit,“ dodala. 

Nečekané možnosti internetu

Vést válku lze i od počítače, to nám ostatně Rusko ukazuje posledních několik let, během kterých západní svět zahlcuje propagandou, dezinformačními weby, armádou trollů nebo kybernetickými útoky. Lidská vynalézavost nezná hranic ani v těchto časech. Sféry internetu navíc skýtají takřka neomezené možnosti. Během prvních válečných dnů tak vznikla například snaha o shození ruských dezinformačních webů. Mezi lidmi se začala šířit webová stránka, která z prohlížeče, na kterém je otevřená, opakovaně dotazuje weby ze seznamu. Tím dojde k jejich přetížení a teoretickému vypnutí. 

S nápadem na využití internetu v boji s ruskou propagandou přišel také marketingový expert Jakub Horák. Na svém facebookovém profilu zveřejnil výzvu k tzv. psychologické válce. „Otevřete si Google Maps, najděte v Moskvě libovolnou restauraci, hospodu nebo hotel, a napište jim tam do recenze: Prosím, zastavte invazi na Ukrajinu, Rusko má už 5000 mrtvých vojáků a v Charkově a Kyjevě umírají děti po ostřelování obytných domů vašimi raketami. Nedovolte, aby se Rusko stalo symbolem zla pro celý svět. Zastavte agresi,“ napsal a doplnil text ruským překladem. Zároveň upozornil, že cílem není poškodit podniky nízkým počtem hvězdiček, ale otevřít dialog s lidmi, kteří mohou být odříznutí od pravdivých informací. 

Na účtech podniků ve větších ruských městech se během prvních hodin opravdu začaly objevovat emotivní vzkazy. Na stránku moskevské kavárny Cafe Pushkin jich každou hodinu přibývají desítky až stovky nejenom z Česka. 

Na závěr je nutné upozornit na zvýšenou pozornost vůči nástrahám, které online transakce a obecně chování na internetu přináší. „Zachytili jsme podvodné výzvy k dobročinným finančním darům ve prospěch lidí postižených válečným konfliktem na Ukrajině. Účty, na které mají finanční prostředky směřovat, ale prokazatelně nevlastní legitimní subjekty,“ uvedla na Twitteru společnost ESET, která se specializuje na kybernetickou bezpečnost. 

Před kybernetickými hrozbami ve formě kryptoměnových podvodů varoval také Avast. „V posledních dnech jsme odhalili kyberzločince, kteří okrádají uživatele o peníze tak, že se vydávají za Ukrajince a žádají o finanční pomoc,“ napsala upozornění firma na svém blogu. 

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články