Už žádné čekání na výplatu: Firmy v Česku přicházejí na chuť předčasné mzdě, zaměstnanci teď nejčastěji vybírají na energie
Foto: Unsplash

Už žádné čekání na výplatu: Firmy v Česku přicházejí na chuť předčasné mzdě, zaměstnanci teď nejčastěji vybírají na energie

16. čvc 2022 Patrik Kozlík 5 min

V době nízké nezaměstnanosti a převyšující nabídky volných míst nad zájemci zkouší firmy nabízet nové benefity. Jedním z nich je výplata kdykoliv během měsíce. Právě tuto službu v Česku zprostředkovávají startupy PalmApp a Advanto prostřednictvím svých aplikací. Obě společnosti nyní vnímají rostoucí poptávku ze strany tuzemských firem.

Na českém trhu aktuálně působí dvě aplikace umožňující předčasné vyplácení mzdy - PalmApp a Advanto. Oba startupy pojí to, že vznikly v roce 2020 a momentálně zažívají zvýšený zájem. Stojí za tím hned několik faktorů - nejistá ekonomická situace, covid, ale i touha zaměstnavatelů nabídnout svým pracovníkům něco nového.

Startup PalmApp sice oficiálně vznikl už v roce 2020, ale mnohem důležitější byl pro něj začátek letošního roku. V pre-seedovém kole totiž v lednu obdržel investici od České spořitelny a Broker Trust; výsledná částka byla zhruba 28 milionů korun. Před samotnou investicí jejich produkt v praxi vyzkoušeli dva klienti. Nyní jednají s desítkami zájemců a do konce letošního roku by podle CEO Petra Ladžova mohli dotáhnout zhruba 50 klientů.

CEO startupu PalmApp Petr Ladžov. (zdroj PalmApp)

Zejména v posledních měsících vnímají v PalmApp zvýšený zájem o jejich aplikaci. Firmy se tak začínají sžívat s myšlenkou, že jejich zaměstnanci nemusí čekat na vydělané peníze celý měsíc. „Zhruba měsíc máme rozjetou spolupráci s Českou spořitelnou, zatím v rámci segmentu malých a středních podniků, kde jsme za tuto dobu zaznamenali 25 potenciálních klientů se zhruba 300–1000 zaměstnanci, říká Petr Ladžov, CEO startupu PalmApp. Česká spořitelna v rámci spolupráce produkt nabízí svým firemním klientům, a to s možností poskytnutí financování, pokud o to dotyčný klient požádá.

Rostoucí poptávku potvrzuje i startup Advanto, který rovněž zaměstnancům poskytuje předčasné vyplácení mzdy. „Zájem projevují jak zaměstnavatelé, tak pracovníci, protože výhody plynou oběma stranám. Dobrá zpráva je, že si to v poslední době stále více firem uvědomuje a že možnost výplaty kdykoliv pro svůj personál zpřístupňují,“ uvádí Martin Fortelný, CEO společnosti Advanto. Podle něj se ve firmách, kde tento benefit nabízejí, zlepšuje nábor, loajalita a efektivita pracovníků. V současné době využívají službu od Advanta nejvíce firmy z oblasti logistiky, výroby, retailu a také zákaznická centra. Celkem má startup, který vznikl v roce 2020, několik desítek klientů, do konce roku by jich mohl mít až 150.

Výplata k dispozici 24 hodin denně

Společnost PalmApp zakládali na konci roku 2020 Petr Ladžov, Miroslav Koudelka a Vojtěch Pihrt. Při samotném nápadu, do jaké oblasti by se měli podnikatelsky pustit, postupovali celkem prakticky. „Rozhodl jsem se nevynalézat kolo, ale jít cestou fintechu, který naplňoval několik předpokladů. Abychom našli ve světě alespoň pět podobných společností, které prošly minimálně seedovou investicí, produkt nepoužívaly banky a aby byl koncept B2B,“ popisuje jeden ze zakladatelů Petr Ladžov důvody, proč se vydali právě cestou startupu zaměřeného na předčasné vyplácení mezd.

Firmy, které se rozhodnou využít jejich aplikaci, mohou svým zaměstnancům nabídnout výplatu k dispozici 24 hodin denně po celý rok. Celý proces zabere jenom pár minut a rázem může mít zaměstnanec na svém účtu takovou sumu, jakou si v konkrétním měsíci vydělal. Předčasnou výplatu může udělat klidně několikrát za měsíc. Jsou zde ale určité limity. „S většinou zaměstnavatelů máme dohodu, že se nevyplácí celých aktuálních 100 %, ale jen 30-70 % podle zadání zaměstnavatele a to tak, aby zaměstnanci vždy dostali výplatu i v řádný termín,“ dodává Ladžov.

Oba české startupy spojuje fakt, že chtějí zabránit zbytečnému zadlužování zaměstnanců. Stejný pohled na to mají i v samotných firmách, kde tyto služby využívají. Chceme především předejít tomu, aby se zaměstnanci dostávali do exekucí tím, že si budou muset půjčovat od různých nebankovních institucí za vysoké úroky, například když se jim rozbije pračka. Doufáme, že osvěžením nabídky zajímavých benefitů nám Advanto pomůže udržet stávající zaměstnance a přilákat nové,” popisuje HR manažer společnosti Grammer Martin Kuržeja.

Koronavirová pandemie, rostoucí inflace nebo válka na Ukrajině – to všechno jsou hlavní faktory, které v poslední době uvrhají nejednu rodinu do nejisté ekonomické situace.

„Advanto jsme zavedli v létě 2021, právě i z toho důvodu, že se pandemie ukázala být dobou plnou nejistot. Z našeho pohledu proto bylo důležité poskytnout zaměstnancům možnost pokrýt nenadálé výdaje, podpořit jejich finanční stabilitu a ulevit jim od případného stresu,“ říká Eva Kyselová, HR ředitelka společnosti Lagardère Travel Retail.

V Advantu sledují i důvody, proč uživatelé potřebují mzdu dříve než nastane pravidelná výplata. „V průměru si uživatelé vybírají 2 200 korun zhruba třikrát až čtyřikrát do měsíce. Ukazuje se, že pro lidi je týdenní rytmus příjmů a výdajů mnohem přehlednější než ten měsíční. Ptáme se uživatelů také na to, na jaký výdaj si peníze vybírají. Na první příčce se v posledních měsících objevují energie a výdaje za domácnost," vysvětluje Martin Fortelný ze startupu Advanto.

Martin Fortelný, CEO společnosti Advanto. (zdroj Advanto)

Za hranicemi běžná věc

V zahraničí jsou podobné systémy výplaty kdykoliv během měsíce podle ředitele startupu PalmApp Petra Ladžova zcela běžné. „Jedná se zejména o USA a Velkou Británii, kde tuto službu používají firmy se zhruba deseti miliony zaměstnanců. Meziroční nárůst zájmu je přibližně 50 %. V České republice nás v tom utvrzuje rostoucí křivka zájmu zaměstnavatelů. Na základě toho si myslíme, že zhruba do pěti let bude mít téměř každý zaměstnanec možnost vybírat si nejdříve svou mzdu a teprve potom si půjčovat cizí peníze za úrok,“ vysvětluje Ladžov. Už tak podle něj zaměstnanci nebudou muset čekat na svoji výplatu a v mezidobí si půjčovat cizí finanční prostředky.

Do budoucna by rád tým kolem Petra Ladžova expandoval i do zahraničí a přinášel tak moderní benefit 21. století co nejvíce firmám. Aktuálně jim k tomu ale ještě chybí nedostatek IT odborníků zabývajících se integrací, plánují tak najít i externího technického ředitele.

Na zahraniční trhy se chystá také konkurenční služba Advanto, u které už teď probíhá expanze na Slovensko. „První na řadě je Slovensko, ale spíše pasivně, to znamená, že se současnými klienty. Na přelomu roku by se aplikace mohla objevit v prvních firmách na dalších trzích. Rozšiřovat chceme taky produkt, brzy už by Advanto mělo umět i další věci nad rámec výplaty kdykoliv,“ dodává ředitel startupu Martin Fortelný.

Patrik Kozlík

V minulosti působil v regionálních médiích a v Lidových novinách. Ve volném čase se zajímá o hry či technologie a je vášnivým fanouškem týmu FC Liverpool.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy, Startupy, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články