Mladý podnikatel založil unikátní cestovatelský deník. Z Worldee chce mít největší cestovatelskou komunitu na světě

Mladý podnikatel založil unikátní cestovatelský deník. Z Worldee chce mít největší cestovatelskou komunitu na světě

18. zář 2019 Michala Jendruchová 5 min

Je mu šestadvacet a má za sebou víc úspěšných podnikatelských projektů, než se jiným podaří za celý život. Tím nejnovějším je Worldee, on-line cestovatelský deník plný fotografií, zážitků, tipů, rad a sdílení zaregistrovaných uživatelů.

Popsat jednou větou, co je Worldee, nelze. Jak říká jeho zakladatel Tomáš Zapletal, je to moderní on-line cestovatelský deník, jakási výkladní skříň každého cestovatele, kde si uchovává všechny své vzpomínky v podobě fotek a navštívených míst. „Na Worldee jsme spojili vizuální, místní a časovou informaci, takže když někomu například po návratu z dovolené prezentujete svoji cestu, prezentace je daleko komplexnější. Kromě toho, že kamarád/maminka/babička vidí fotku, ví také, kde a kdy byla fotka pořízena. Takže například ví, že jí ukazujete osmý den z deseti a že už to nebude moc dlouho trvat,“ směje se Tomáš a hned dodává, že Worldee není pouze o deníku. Aplikace toho nabízí daleko víc.

Cestovatel si může naplánovat svoji cestu od rezervací letenek, po rezervaci zážitků. „O každé destinaci uživateli dáme užitečné informace a doporučíme mu, jaká místa nevynechat. A pokud plánování cest nemáte rádi, stačí si v našem filtru vyhledat cesty do cílové destinace od našich uživatelů, vybrat si ten pro vás nejvhodnější itinerář a prostě ho zkopírovat. Jedním tlačítkem u nás vytvoříte plán cesty z cesty jiného uživatele a buďto ho můžete nechat úplně stejný, nebo si ho upravíte dle potřeby,“ tvrdí Tomáš.


Worldee odstartoval začátkem letošního roku. Za pár měsíců se na něm zaregistrovalo tři tisíce cestovatelů. Tomáš však míří daleko výš. Má v plánu vytvořit největší cestovatelskou komunitu na světě, kam budou cestovatelé chodit pro inspiraci a uchovávání svých zážitků. „Nějakou dobu jsem měl v hlavě projekt, který by byl on-line verzí škrabací světové mapy na zeď. Tyto mapy jsou populární. Mapu si pověsíte na zeď a všechny státy světa na ní jsou pokryty materiálem jako stírací losy. Aplikací, kde si zaznamenáváte navštívené země, je velká spousta. Je to ale pouze pro vás, nelze s tím dále nijak pracovat, je to takové nicneříkající. A tak jsem přemýšlel, jak takovou mapu udělat lepší, a napadl mě právě nápad spojení fotek s mapami/itineráři,“ vysvětluje Tomáš.

35 navštívených zemí


Ví, o čem mluví. Vášnivý cestovatel má ve svých 26 letech na svém kontě 35 navštívených zemí. Při cestování zažívá pocity štěstí a naplnění. „Když se po celém dnu unavený zamyslím, jaká všechna zajímavá místa jsem navštívil a jaké zajímavé lidi potkal, je mi hezky. Cestuji hodně a opravdu rád - o tom myslím svědčí i můj profil na Worldee,“ podotýká mladý podnikatel.

Worldee není jeho prvním projektem. Ve svém podnikání uplatnil i svou druhou vášeň, kterou se mu staly supersporty. A to tak, že mu vydělávají na cestování. „Vždycky jsem byl blázen do rychlých aut a v roce 2013 jsem, již po několika letech podnikání v jiných oborech, založil SportDrive.cz. Děláme krátkodobé pronájmy supersportovních aut. Máme Ferrrari, Lambo a Mustang, které si naši zákazníci mohou pronajmout na 10 až 60 minut. Jezdíme ve čtyřech největších městech v Česku a třech na Slovensku. Za šest let na trhu se nám podařilo dosáhnout jedničky na trhu.“


Podobné plány má i s Worldee. Respektive je o nich přesvědčen. Když se totiž Tomáš do něčeho pustí, dotáhne to tento sportovec tělem i duší a milovník adrenalinových zážitků do zdárného konce. „Jedna z mých zásad je dělat věci hned. Protože jak úkol odložíte na zítra, zítra na to zapomenete a ze dne je týden, z týdne měsíc a z měsíce rok. Proto se snažím dělat ty podstatné věci opravdu hned. Takže asi týden po tom, co jsem si v hlavě ujasnil, jak bude Worldee fungovat, jsem šel za grafičkou, koncept jí představil, vše sepsal a ona se dala do práce. To bylo v polovině roku 2017. O rok a půl později jsme projekt spustili.“


Zatím do projektu vložil dva miliony korun, které investoval z vlastních zdrojů. Projekt zatím není výdělečný. Je schopen pouze zaplatit tým, který nyní čítá sedm lidí a stále se rozrůstá. „Sestavujeme tým a hledáme stále lidi z Olomouce a okolí, kteří jsou stejně nadšeni jako my. Také momentálně hledám investora, který by urychlil vývoj, pomohl v získávání nových uživatelů a s expanzí na zahraniční trhy.“


Může se zdát, že si Tomáš jen tak lehce plní své sny, ale vše má vydřené. Pracuje až jedenáct hodin denně a i on tu a tam zažil pocity, kdy se dostal do slepých uliček. „Jsou chvíle, kdy máte pocit, že se vám nic nedaří, že už nevidíte další cestu, nebo kdy vás to nebaví. Takové chvíle je ale třeba překonat, přestat na to myslet a začít makat. Mým cílem je koupit si LaFerrari (50 mil. Kč) a toho cíle se nikdy nevzdám. Takže nikdy přestat nemůžu,“ směje se.

Ovšem Tomáš není jen prosperujícím podnikatelem, který by myslel pouze na vlastní zážitky a pohodlí. Finance investuje i do charitativních projektů. Před dvěma lety založil se dvěma kamarády neziskovou organizaci Brave Bear. „Mám hrozně rád děti, proto se specializujeme na zážitky pro děti z místních dětských domovů a Klokánků. Bereme je do kina, do divadla, na laser game, organizujeme dětské dny a mnoho dalšího. Na tom posledním jsme padesát našich dětí povozili vrtulníkem, to byl pro ně velký zážitek.“


Plány do budoucna má veliké. Do konce roku by rád spustil Worldee aplikaci pro Android a iOS. V rámci několika málo měsíců hodlá spustit plánování cest, přidat výhody premium účtu, dalších pět jazykových mutací, spojení s blogy atd. Zkrátka Tomáš se zatím neohlíží zpět, ale vyhlíží budoucnost. „Projekt je ještě v plenkách, a tak se díváme pouze vpřed. Až budeme mít miliontého uživatele, podíváme se na naši cestu a řekneme si, že jsme to fakt asi udělali dobře,“ říká odhodlaně.

Autor: Michala Jendruchová

Foto: Worldee

Michala Jendruchová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články