Studenti z ČVUT a Izraele budou pomáhat firmám se smart cities

Studenti z ČVUT a Izraele budou pomáhat firmám se smart cities

11. bře 2019 Martin Šebesta 2 min

Minulý týden byl slavnostně zahájen první ročník Česko-izraelského akcelerátoru (CIPA). Studenti z ČVUT a izraelské univerzity Technion v Haifě vytvoří smíšené mezinárodní týmy. V dvouměsíčním programu budou pod vedením zkušených mentorů navrhovat řešení zadání průmyslových partnerů. Tato zadání budou založena na reálných problémech, se kterými se firmy setkávají. Tématem letošního ročníku jsou Smart Cities.
 


„Mezi vybranými tématy, na jejichž řešení se studentské týmy zaměří, patří elektromobilita a řízení životního cyklu elektrobaterií od společnosti ČEZ ESCO, provoz dedikované mobilní sítě pro kritické aplikace od společnosti Nordic Telecom, budoucnost dopravy v rámci autonomní mobility ve velkých městech společnosti ELTODO a systém TE-VOGS ke zvýšení bezpečnosti pozemního provozu od AERO4TE,“ píše se v tiskové zprávě.

Program trvá dva měsíce. Od 4. do 8. března proběhne intenzivní trénink v Praze na ČVUT. Nové česko-izraelské týmy budou seznámeny s konkrétními problémy zúčastněných společností. Následovat bude osm týdnů intenzivní práce na řešení zadaného problému a celý program bude 28. až 30. dubna ukončen v izraelské Haifě posledním workshopem a představením návrhů řešení.
 


Programu se mohou zúčastnit studenti nebo čerství absolventi s podnikatelským duchem. Jeho cílem je poskytnout zúčastněným reálné zkušenosti a firmám možnost naleznout potenciální zaměstnance. Výhodou pro všechny české účastníky je rovněž možnost seznámit se s proslulým izraelským podnikatelským duchem, který přinesl Izraeli přezdívku „Startup nation“.

„První ročník projektu CIPA je pouze začátkem česko-izraelské spolupráce v oblasti inovací. Jsem velmi potěšen, že se studenti budou zabývat oblastí Smart City. Tomuto oboru se totiž v Izraeli věnuje okolo 250 start-upů, které vyvíjejí přední světové technologie. Věřím, že spolupráce v mezinárodních týmech na konkrétních inovativních řešeních bude přínosem pro všechny účastníky a u studentů podpoří jejich podnikatelského ducha,” řekl na slavnostním zahájení Daniel Meron, velvyslanec Izraele v České republice.

Autor: Martin šebesta

Foto: Petr Neugebauer, ČVUT FEL

Martin Šebesta

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články