Krmivo pro domácí mazlíčky zatěžuje planetu. Startupy je chtějí naučit na larvy a plísně

Krmivo pro domácí mazlíčky zatěžuje planetu. Startupy je chtějí naučit na larvy a plísně

2. úno 2019 Martin Šebesta 5 min

Co naplat, psi a reklamní agentury mají společnou jednu věc. Zatraceně to s námi umí. A když se proti nám spojí, přestává to být legrace. Co se týče psí potravy, jen v USA se bavíme o 16 miliardách dolarů ročně, což je o trochu méně, než je HDP Bosny a Hercegoviny. V ČR celkem za psí krmivo utratíme přes 8 miliard korun. Samozřejmě není divu, že se objevují startupy s různými doplňky pro psy i jejich páníčky, co ale mohou startupy nabídnout oproti velkým hráčům ve sféře psího jídla?

V druhém týdnu tohoto roku vybral startup The Farmer’s Dog 39 milionu dolarů, nejvíce ze všech startupů zaměřených na mazlíčky. Investici vedli Insight Venture partners, a tak společnost založená v roce 2015 Jonathanem Regevem a Brettem Podolskym získala k dispozici již celkem 49 milionů dolarů. The Farmer’s dog je startup zaměřený na prvotřídní, čerstvou a zdravou stravu. „Váš mazlíček by měl dostávat stejnou kvalitu jako vy,“ je heslo společnosti. Už jen jejich stránky stojí za návštěvu, abyste viděli chytlavou animaci, ve které se miska plná masa a zeleniny mění v granule.

Startupům zaměřeným na kvalitní potravu se minulý rok dařilo a nic nenasvědčuje, že by se tento trend měl zvrátit. Přesto nemusí sázka na kvalitní psí potravu znamenat zaručený úspěch. V ČR od roku 2015 působilo Brunio, které po velmi úspěšném startu muselo na počátku roku 2017 skončit, a tak na jejich facebooku již najdeme jen pláč majitelů, kteří si stěžují na to, jak jejich mazlíčci teskní po své oblíbeném jídle.

K velké radosti našich mazlíčků je dog-friendly office častým benefitem startupových pracovišť

Pojďme ale zpět k současným trendům. Důrazu na kvalitu si všiml i Tom Neish, člověk, který se psí stravě věnuje přes dvacet let; jenže on do ní začal promítat stinnou stránku vývoje planety.  „Tohle prémiové jídlo je super,“ zamýšlel se Tom, „jenže v časech, kdy se země otepluje a zdroje ztenčují, bychom asi neměli našim mazlíčkům dávat tolik masa“. Jednou, když jedl proteinovou tyčinku s příměsí hmyzu, dostal spásný nápad, co s tím. A tak se zrodil startup Yora.

Guardian ve svém článku o Yoře upozorňuje na statistiky, které jednoznačně mluví o potřebě takového startupu. Celosvětově se na potravu pro mazlíčky spotřebuje 20% celkové produkce masa a ryb, a trend poskytnout zvířátkům stejnou kvalitu, jako máme my lidé, tak způsobuje, že číslo roste a stejně s ním i negativní vliv na životní prostředí - ať už se týká vody, půdy nebo pesticidů. Náklady na výrobu proteinu v Yoře jsou oproti masným produktům mizivé.

Když tak sleduji výživové trendy u psů i lidí, mám takový pocit, že končí doba, kdy jsme se báli hmyzu, a začíná čas, kdy se hmyz začne oprávněně bát nás

Yora začala působit na začátku letošního ledna. Krom Toma na ní spoloupracují ještě společnost Protix, která se zabývá chovem oné „tajné přísady”, Will Bisset, vystudovaný biolog, výživový poradce pro domácí mazlíčky a zároveň kuchař a Fiorini Internationa, kteří vyrábí v přírodě odbouratelné obaly. Onou magickou přísadou v granulích Yora je larva Hermetia ilucens, neboli česky mouchy bráněnky. To je velmi nenáročný červ, který se spokojí s čímkoliv, rychle se množí a přesto má vynikající výživové hodnoty. Larvy rostou bez antibiotik a kompostují. Dočetl jsem se, že se jako krmivo pro tyto mouchy používá i pivovarské mláto, a tak mi tihle tvorové přestali být o něco méně odporní. Každopádně o této mušce se tedy na veletrzích nemluví jako o potravě budoucnosti jen pro zvířata, ale i pro člověka. Larva se usuší a umele, a tím se získá výživná mouka, obsahující všechny důležité aminokyseliny. Když se k ní přidají brambory, vločky a červená řepa, ekologická a výživná potrava pro vašeho psíka je na světě.

Jsou tu ale i skeptici. Vlci, kteří jsou se psy tak geneticky podobní, že se mohou vzájemně křížit, ve volné přírodě hmyz nejedí. Přiznejme si, že našemu psímu miláčkovi stejně nejvíc chutná na slunci dva dny fermentované cosi, co se válí u popelnic. A tak se již v půli minulého roku objevil startup Wild earth. Ten místo hmyzu používá koji. Koji je plíseň. Pokud v kuchyni používáte sojovou omáčku, nebo si občas dáte polévku Miso, tak už jste s touto plísní přišli do styku. Právě koji je tím, co vytváří slavnou „pátou chuť“ – umami.

Mileniálové mají svého psího miláčka často místo prvorozeného dítěte, čemuž odpovídají stoupající nároky na kvalitu všeho, čeho se psík dotkne

„Je divné, pokud pes jí přísadu, kterou běžně používají jen nejlepší světoví kuchaři? Je to divné, jen pokud to máte za divné,” zní heslo společnosti. Koji se smíchá s vločkami, lněným semínkem, dýní a burákovým máslem. Granule obsahují také všechny potřebné aminokyseliny, omega kyseliny a zdravé enzymy. Pěstování koji je také podstatně šetrnější, než pěstování zvěře pro maso.

Za startupem stojí Ryan Bethencourt a Ron Shigeta. Ryan i Ron jsou zkušení podnikatelé v oblasti biotechnologií, oboru, ve kterém už investovali do více než 70 startupů. Stojí za nimi i tým vědců a veterinářů, a jejich centrála v americkém Berkeley je laboratoř se vším všudy - s inkubátory, mikroskopy i bioreaktory.

Samozřejmě se nabízí otázka, jestli je úplně strategické učit svého pejska na chuť hub

Zatímco dosud psí jídlo kopírovalo trendy v lidské stravě, možná nás psí strava začne předbíhat. Na druhou stranu: spousta z nás by to lepší dala svému psovi než sobě a většina pejskařů, co znám, by raději toho červa snědli, než aby ho musel jíst jejich čtyřnohý miláček. Každopádně Yora i Wild Earth nás upozorňují na důležitou věc - zatímco my lidé si můžeme kupovat biomaso, případně maso s lepšími podmínkami pěstování, u našich miláčků takovou možnost výběru nemáme.

Autor: Martin šebesta

Martin Šebesta

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články