Prokrastinujete? Pak nejste o nic horší než J.K. Rowling, Bill Clinton nebo Dalajláma

Prokrastinujete? Pak nejste o nic horší než J.K. Rowling, Bill Clinton nebo Dalajláma

27. led 2019 Martin Šebesta 4 min

Slovo prokrastinace trochu připomíná silná, ale těžko definovatelná slova, jako je svoboda nebo demokracie. Protože vzbuzují emoce, všichni bojují, aby je ve svém zájmu naplnili právě svým obsahem. Na internetu tak najdete články typu, že i Steve Jobs byl prokrastinátor, protože vždy čekal na správnou chvíli". Není divu, že se pak objevují tutorialy, jak správně prokrastinovat. Je ale i tohle prokrastinace? Nebo je ta pravá prokrastinace jenom bezduché klikání na sociálních sítích? Možná jsme prokrastinátory my všichni, a někteří z nás mají prostě trochu slabší vůli.

 

V lednu roku 2009 zuřivě vyskočilo hledání slova prokrastinace na Google Trends do závratných výšin. Asi nebude náhoda, že to odpovídá prvnímu zkouškovému období po infikování České republiky Facebookem. Petr Ludwig napsal Konec prokrastinace v roce 2013, a byť to její konec úplně nespustilo, je pravda, že tohle slovo už není slyšet tolik jako dřív. Anebo už stárnu.

Než začnu pracovat, měl bych se přece jenom podívat na ještě jedno video how to work".

Prokrastinace je takový nešťastný důsledek toho, že to s námi mozek myslí dobře. Chce, abychom cítili štěstí a ne bolestivé namáhání mozku. Abychom si udělali radost videem s kocourem, co hraje na piáno. Vždyť je přeci skvělé, že uvidíme na Youtube video, jak si vyrobit minikanón, práce počká. Schopnost vnímat budoucnost ani u nás, pánů tvorstva, není moc vyvinutá.

Daniel Kahneman, autor slavného Myšlení rychlé a pomalé, zpozoroval, že lidé nejsou schopni odhadnout uspokojení v čase. Vybrali byste si 100 korun hned, nebo 1000 korun za rok? Větší část lidí by si vybrala 100 korun teď. Ale co kdybych vám nabídl 100 korun teď, anebo 1000 korun za týden? To už by si každý vybral vyšší částku. Ukázalo se, že lidé jsou ovlivnění tím, jak moc bezprostředí odměna bude. Přeceňujeme okamžitou odměnu a podceňujeme odměnu, která nám přijde až v delším časovém období.

Prokrastinaci tak  máme v genech úplně všichni, ale někteří jsou na tom přeci jen hůře než jiní. Pokud patříte spíše do druhé kategorie, nemusíte se stydět. Patříte do vybrané společnosti.

Například Wolfgang Amadeus Mozart psal ouverturu k Donu Giovannimu s kocovinou den před premiérou... asi si ze školy vzpomenete, že tato premiéra byla v Praze, takže se může zdát, že to není úplně povahou. Nicméně, když už jsme u té Prahy, i Franz Kafka měl problém s prokrastinací. Jeho den sestával z úřadu, zmatené kombinaci klimbání a procházek, a než se dostal k samotnému psaní, bylo 11 večer. Donutila ho až vina, jak promarnil den, a tak se vykupoval tím, že psal až do rána.

Práce mi půjde lépe, když budu většinu pozornosti věnovat videu z koncertu Scatmana Johna."

Možná že bychom měli novou pecku formátu Harry Pottera, kdyby J.K.Rowlingová nepropadla Minecraftu. Margaret Atwoodová, slavná kvůli knižní předloze The Handmaid's tail, si naopak prokrastinaci nemůže vynachválit. Pokud poránu alespoň pár hodin neprokrastinuje, není schopná se vůbec soustředit. Její práce tak začíná až ve tři hodiny a 14 napsaných románů budiž důkazem, že na jejím přístupu něco bude.

Prokrastinátoři byli prezidenti jako Bill Clinton, architekti jako Frank Lloyd Wright (který svou nejslavnější stavbu, Dům s vodopádem, musel načrtnout během pár hodin), novináři jako Gene Fowler (jeho slavný citát je, že psaní se dělá tak, že zíráte do prázdného papíru tak dlouho, dokud nemáte krvavé kapky na čele)...

I Jeho Svatost Dalajláma má bohaté zkušenosti s prokrastinací - a ani on ji nevnímá pozitivně. Vzpomíná na mladá léta, kdy ho jen nejbezprostřednější nebezpečí dokázalo motivovat k prací, a připomíná, že bychom měli pracovat tak, abychom neměli výčitky, ani kdybychom dnes večer zemřeli. No, já se raději na přechodu pořádně rozhlédnu a budu doufat, že už zítra konečně začnu psát tu svoji životní knihu, kterou chci napsat od 12 let.

Slovo prokrastinace trochu připomíná silná, ale těžko definovatelná slova, jako je svoboda nebo demokracie. Protože vzbuzují emoce, všichni bojují, aby je ve svém zájmu naplnili právě svým obsahem. Na internetu tak najdete články typu, že i Steve Jobs byl prokrastinátor, protože „vždy čekal na správnou chvíli". Není divu, že se pak objevují tutorialy, jak správně prokrastinovat. Je ale i tohle prokrastinace? Nebo je ta pravá prokrastinace jenom bezduché klikání na sociálních sítích? Možná jsme prokrastinátory my všichni, a někteří z nás mají prostě trochu slabší vůli.

Autor: Martin šebesta

PS: Tady je to video, jak si vyrobit mini-kanón.

 

Martin Šebesta

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články