Češi jako tahouni virtuální teleportace, jak zkrotit svou pozornost a prevence proti kyberšikaně. Čerstvá dávka týdenních žraločích novinek

Češi jako tahouni virtuální teleportace, jak zkrotit svou pozornost a prevence proti kyberšikaně. Čerstvá dávka týdenních žraločích novinek

4. lis 2021 Václav Lang 4 min

Víte, jak se z hotelového recepčního nebo kuchaře stane IT specialista? A co byste měli udělat proto, abyste svou pozornost zaměřili tam, kde je skutečně potřeba? Nebo jak sebe a své blízké ochránit před kyberšikanou? Pakliže si alespoň na jednu z otázek odpovíte NE, je načase začíst se do pravidelného přehledu novinek ze světa startupů od Newsroomu StartupJobs. 

V dnešní době platí víc než kdy jindy, že kdo je v IT, ten je za vodou. Platy ajťáků v Česku posledních letech prudce rostou a už se hodně liší od průměru populace. I proto se řada jiných profesí rozhodla v poslední době přeučit. Firmy totiž shánějí IT specialisty ve velkém a víc než diplom z vysoké školy hrají roli zkušenosti a snaha se technicky zlepšovat. Pokud by i vás podobná změna lákala, více se o možnostech profesní transformace dočtete v článku Zuzany Keményové. Dozvíte se například, jak to chodí na IT kurzech a kolik za ně zaplatíte. 

Na druhou stranu není tajemstvím, že ruku v ruce s výhodami technologií jdou také nevýhody, ba až zákeřná jednání. Proto se naše redaktorka Barbora Semecká věnovala v úterním článku edukativní hře Digistories: Nela. Ta je určená především pro druhý stupeň základních škol a žáky učí prevenci před kyberšikanou. 

Tentýž den rozjela společnost Soulmio svůj event Mental Wellness Days a my byli coby mediální partneři u toho. Dvoudenní konference se věnovala mimo jiné tomu, jak si i ve chmurných podzimních dnech udržet kvalitní duševní zdraví. Samozřejmě se to celé neobešlo bez pojmu mindfulness, který sehrál důležitou roli v přednášce Milana Pavlíčka o tom, jak důležité je starat se o svou pozornost. Páteční článek se jeho přednášce zevrubně věnuje, a pokud máte pocit, že vám často myšlenky ulítávají, kam nemají, nebo že nemáte během dne dostatek energie na své úkoly, pak by vás měl zajímat. 

Testuj.to expanduje a kalhotky Snuggs získaly miliony

Věnovali jsme se ale také virtuální realitě, konkrétně tuzemskému startupu Pocket Reality, který má nemalé ambice - pohrává si totiž s myšlenkou virtuální teleportace. Kombinací brýlí pro virtuální realitu, 3D skenování a vlastního softwaru a umožňuje lidem přenést se kamkoliv na světě, což zatím uplatňuje zejména v průmyslu. Jak píše Zuzana Hübnerová ve svém článku, zájem o tuto technologii už projevil i americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku NASA

A zájem roste - s blížícími se Vánoci - také o testovací platformu Testuj.to podnikatelky Evy Čejkové. Startupu, který je marketingovým nástrojem pracujícím se zákaznickými komunitami, se letos navzdory pandemii velmi dařilo. Dosahuje nejvýraznějších úspěchů od svého založení před téměř třemi lety, a jak zjistila naše editorka Šárka Mrázová, pro příští rok uvažuje o expanzi do některé ze zemí střední a jižní Evropy.

Dařilo se ale také například českým menstruačním kalhotkám Snuggs, které přilákaly i dva české investiční fondy, které do Snuggs vkládají čtyřicet milionů korun. Více o nich jsme psali zde.

To Slevomat se zase pochlubil rekordním létem, kdy díky prodeji tuzemských dovolených překonal i loňské letní měsíce. Tržby společnosti jen během období červen až září dosáhly na 750 milionů korun, což je nejlepší výsledek v jedenáctileté historii firmy. „Podařilo se nám ve srovnání s předpandemickým rokem 2019 navýšit nabídku ubytování o 35 procent,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

Děkujeme za pozornost, mějte klidný víkend a nezapomeňte odebírat naše newslettery, a to zadáním e-mailu v poli pod článkem. 

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články