Senzorů chytrých zařízení má být brzy bilion. České startupy se chopily příležitosti

Senzorů chytrých zařízení má být brzy bilion. České startupy se chopily příležitosti

18. čvn 2019 Petr Woff 4 min

Dnešní technologie mohou rozpoznat konkrétní voňavku nebo třeba jídlo podle jejich vůně a chuti. Potřebují však kvalitní senzory. Bývalý ředitel finanční skupiny Home Credit, Pavel Plachký tvrdí, že Česká republika je v této oblasti unikátním inkubátorem, a proto založil startup Senzoor. Další vizionáři mezitím vymýšlejí, jak pomocí senzorů efektivněji zavlažovat pole nebo zachránit dítě před utonutím.

Zařízení fungujících na principu internetu věcí (Internet of Things - IoT) neustále přibývá. Chytrých domácích spotřebičů, bezpečnostních alarmů nebo digitálně propojených průmyslových strojů připadá podle portálu Statista.com i výzkumné společnosti Gartner na každého žijícího dospělého člověka několik. A ještě početnější jsou logicky dílčí senzory, neboli čidla, bez kterých by tento „internet věcí” nefungoval.

Jako příklad můžeme uvést běžný chytrý telefon, který dokáže správně reagovat na některé externí podněty: na dotyky, zvuky či okolní tvary, barvy, světlo a stín. Základní informace - „počitky” - přijímá právě díky různým čidlům. A obdobně funguje například i samořídící auto nebo každý stroj v industriálním internetu věcí (Industrial Internet of Things – IIoT).

Vláda USA prostřednictvím své Národní vědecké nadace předpovídá, že senzorů „brzy” po roce 2020 bude bilion. Provozní ředitel světové skupiny SoftBank Group, Marcelo Claure zase věří, že na trhu digitálně propojených věcí půjde o biliony amerických dolarů, tedy o mnohonásobně vyšší částku, než jaká ročně proteče českým státním rozpočtem.

(Foto: Pixabay.com)

Digitalizace zápachu i vůně

Rozdělme senzory podle toho, jaké lidské smysly napodobují. A rovnou uveďme některé startupové projekty, ve kterých čidla našla praktické uplatnění.

  • Zrak: Česká společnost Smarteon pomocí senzorů sleduje zahradní bazén a okamžitě upozorňuje majitele, pokud během jeho nepřítomnosti spadne do vody například malé dítě nebo zvíře.
  • Sluch: Česká Neuron Soundware zvukovými senzory monitoruje stroje a přitom rozpoznává, kde hrozí porucha, třeba když někde něco podezřele „rachotí”.
  • Hmat: Česká CleverFarm dodává zemědělcům půdní senzory, které analyzují teplotu a vlhkost země, aby se podle toho řídily zavlažovací systémy.
  • Čich: Francouzská Aryballe Technologies pomocí senzorů rozezná konkrétní vůni nebo zápach. Díky tomu mohou například potravinářské firmy zavčas zjistit, že mají na skladě něco nahnilého.
  • Chuť: Kalifornská Aromyx prostřednictvím biosenzorů rozpozná chuť jídla nebo nápoje. Následně chce poradit, jak může výrobce dosáhnout stejného výsledku pomocí zdravějších či levnějších ingrediencí.

Čidla pro domácnost Senzoor

Nyní jsme vyjmenovali několik projektů, ve kterých jsou čidla součástí většího technologického celku. Samotné senzory však obvykle dodává jiná, specializovaná firma.

Čidla pro domácnosti vyvíjí například Pavel Plachký, který dříve zastával ředitelské funkce ve finanční skupině Home Credit a nyní vede brněnskou startupovou firmu Senzoor Czech. Jejich senzor je svým objemem o něco větší než standardní cigaretová krabička (měří 77 x 66 x 33 milimetrů) a má uživatele upozornit, jakmile zaregistruje vodu - třeba kvůli živelné katastrofě nebo prasklému potrubí. Čidlo se nalepí přibalenou páskou na libovolné místo a uživatel si jen vybere, jestli chcete dostávat informace do e-mailové schránky nebo mobilního telefonu.

Tento senzor dokáže rozpoznat kontakt s vodou. (Foto: Senzoor Czech s.r.o.)

„Senzory vyvíjíme interně, sami také osazujeme prototypy, pokud jde o desítky kusů. Teprve velkosériovou výrobu zadáváme jiným českým společnostem. Čidla však potom opět kompletujeme a oživujeme interně,” upřesnil pro Newsroom Pavel Plachký.

Peníze na projekt doposud získával od příbuzných, kamarádů a menších „andělských investorů”. Nyní finalizuje jednání s větší společností a plánuje, že na trh vstoupí letos na podzim. Geograficky cílí východně, jmenovitě na Rusko a Ukrajinu. Českou republiku bere jako „unikátní inkubátor”, protože je nadstandardně pokrytá potřebnými sítěmi typu LPWAN (low-power wide-area network, nízkoenergetická síť pro rozsáhlé území).

Pavel Plachký. Zdroj fotografie: Senzoor Czech s.r.o.

Čidla do měst od Sensority

Čidla pro smart cities nebo průmysl 4.0 vyvíjí Václav Kožený, respektive jeho pražská společnost Sensority. Níže zobrazená krabička (společnost vyvíjí ještě další senzory pro specifická zaměření) je svým objemem trochu menší než předchozí vodní senzor a na rozdíl od něj sleduje polohu a pohyb. Hodí se proto například k monitoringu sdílených kol, automobilů, dopravních značek, kontejnerů a podobně.

Senzor sledující polohu a pohyb. (Foto: Sensority s.r.o.)

„Mezi naše produkty patří parkovací senzory, zařízení pro sledování polohy, zařízení pro monitorování naplněnosti odpadních nádob, zařízení pro počítání automobilů nebo pro vzdálenou správu průmyslových strojů. Naše produkty jsme schopni upravit a nastavit na míru zákazníkovi přesně dle jeho potřeb,” upřesnil pro Newsroom StartupJobs Václav Kožený.

„Většina vývoje a designu je interní, vlastní výrobu potom outsourcujeme. Máme investora, na trhu jsme přes dva roky a zatím rosteme trojciferným tempem,” doplnil. „Momentálně se díváme zejména západním směrem, tam už probíhají nějaké obchodní aktivity. Prodáváme zejména přes partnery, ale některé zákazníky obsluhujeme i napřímo.”

Autor: Petr Woff

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články