Rekordní exit, nejvyšší investice i nový jednorožec. Česká startupová scéna v roce 2022 rostla krizi navzdory
Startup Productboard se stal letos druhým českým jednorožcem. Blockchainová investiční platforma Xixoio čelí obvinění z podvodu a praní špinavých peněz. Co dalšího přinesl rok 2022? (Ilustrace: SJ News)

Rekordní exit, nejvyšší investice i nový jednorožec. Česká startupová scéna v roce 2022 rostla krizi navzdory

1. led 2023 Anna Jurečková 7 min

Letošní bilancování má napříč řadou oborů společné tři jmenovatele. Válka na Ukrajině, inflace, energetická krize. Tyto tři faktory do určité míry formovaly i startupovou sféru. Některé startupy a firmy ekonomickou situaci neustály, jiné naopak využily příležitosti a rostly. I s všudypřítomným konfliktem a strachem z toho, co přijde, na pozadí, se rok 2022 nesl do velké míry ve znamení úspěchů, z nichž některé nemají v českém startupovém rybníčku obdoby. Pojďme se podívat na největší milníky.

Jeden a půl jednorožce

Rok 2022 přinesl Česku další startup s valuací přes miliardu dolarů. Druhým českým a 1000. žijícím jednorožcem se stala v únoru platforma pro plánování produktového vývoje Productboard Huberta Palána a Daniela Hejla. Pomohla jí k tomu investice ve výši 125 milionů dolarů, zastřešená americkými fondy Dragoneer Investment Group a Tiger Global Management.

Mety miliardového ohodnocení nicméně dosáhla v březnu i česko-americká organizace Emplifi. Cloudová platforma pro sjednocenou zákaznickou zkušenost má své kořeny v Česku, vznikla v roce 2020 fúzí americké společnosti Astute Solutions a českého startupu Socialbakers.

Největší investice

Největší ryze českou startupovou investici si letos připsal na konto první český jednorožec Rohlik Group. V investičním kole série D, vedeném belgickou rodinnou investiční firmou Sofina, vybral v červnu rekordních 5,4 miliardy korun. Více peněz letos „naraisoval“ už jen britský Cera Care, který se zaměřuje na domácí zdravotní péči a spoluzaložil ho Čech Marek Sacha. V srpnu se dočkal finanční injekce ve výši zhruba sedm a půl miliardy korun.

Zakladatel Rohliku Tomáš Čupr je podle Forbesu 29. nejbohatším Čechem. Foto: Rohlik

Tomáš Čupr, zakladatel online supermarketu Rohlik, tak obsadil pomyslnou třetí příčku největších investic do českých, nebo částečně českých, startupů v historii. Na druhém místě je logistický startup Shipmonk, jenž v roce 2020 získal investici 6,3 miliardy korun.

Předčasný vánoční dárek získal před dvěma týdny scaleup Mews od společností Kinnevik, Goldman Sachs Asset Management, českého fondu Orbit Capital a dalších. V rámci investičního kola série C nabral 85 milionů dolarů (4,2 miliardy korun) a mnozí už tuší, kdo by mohl být třetím českým jednorožcem.

Za zmínku stojí také 3,5 miliardy korun pro Ataccamu, 2,5 miliardy korun pro Kiwi nebo 1,5 miliardy pro DoDo. Investičním překvapením roku byl Talkbase Kláry Losert a Romana Nguyena. Startup, který pomáhá skrze digitální nástroj budovat komunity technologickým firmám, si připsal sice „jen” 50 milionů korun, ale stalo se tak pouze po roce fungování.

Kdo zazářil v zahraničí?

Čechům se v zahraničí letos dařilo. Jedním z příkladů je spoluzakladatel již zmíněného startupu Shipmonk Jan Bednář. Ten byl v listopadu v USA zvolen EY Podnikatelem roku. Dalším zajímavým globálním úspěchem byl česko-americký startup Alter (dříve Facemoji). Virtuální avatary generované pomocí umělé inteligence koupil za nespecifikovanou částku Google.

Jan Bednář, zakladatel společnosti ShipMonk získal v USA ocenění EY podnikatel roku. Foto: Shipmonk

České startupy bodovaly také ve dvou žebříčcích nejrychleji rostoucích firem. V celoevropské konkurenci v každoročním přehledu britského deníku Financial Times obstálo mezi první tisícovkou 11 tuzemských firem – řazeno sestupně šlo o Dateio, Success Solution, Skladon, Life M, Favi, Rouvy, Mediaboard, Citadelo a další.

V druhé soutěži – Deloitte Technology Fast 50 CE zaměřující se na region střední a východní Evropy – podruhé za sebou obsadil první místo FTMO. Česká republika měla v žebříčku, který porovnává růst tržeb přihlášených technologických firem za období předchozích čtyř let, celkem 13 zástupců. V rámci první desítky jde o IP Fabric a Driveto, dále pak HoppyGo, Knihobot, Whalebone, Reas, Dodo, Ovečkárna, Apify, TIP IT Solutions a opět Rouvy a Skladon.

Na závěr několik zajímavých zahraničních zakázek. Český startup Passengera digitalizuje jeden z nejmodernějších dopravních systémů na světě – nové metro v Rijádu v Saúdské Arábii. Vývojářské studio z Karlína Applifting získalo zakázku na vedení vývoje technického řešení aplikací pro kanadskou firmu Telus Health v hodnotě 275 milionů korun. A nebo vzdělávací projekt Lifeliqe – pomocí virtuální reality pomáhá s obnovou ekonomiky v Nevadě a s digitalizací školství v Číně.

Další úspěchy

Velkým milníkem pro Česko i Slovensko byl úspěšný exit startupu Around. Odkupy firem u nás přece jenom zatím nejsou úplně běžné a nemusí vždycky skončit dobře, jak se dozvíme později. Softwarovou platformu zaměřující se na videohovory Around, kterou založili Pavel Serbajlo a Dominik Zane, koupila americká společnost Miro Labs. Odhadem za zhruba šest miliard korun, což dělá tuto akvizici v kontextu českých a slovenských startupů rekordní.

Nejúspěšnější produktový projekt českého crowdfundingu a druhá nejvyšší částka v historii HitHitu (na prvním místě zůstává internetová televize DVTV). Řeč je o tzv. barefoot obuvi značky Skinners, která v červenci v kampani vybrala rekordních 7,5 milionu korun. Těžko zařaditelný úspěch se povedl také zakladateli crowdfundingové platformy Donio. David Procházka na podzim uspěl jako kandidát za hnutí STAN ve volbách do pražského zastupitelstva.

Připomeňte si rozhovor o tom, jak se jeho politická kariéra propíše do dalšího fungování Donia: I Donio potřebovalo pomoct, přiznává Procházka. Pokud uspěju ve volbách, odejdu z vedení.

Zakladatel Donia David Procházka. Foto: archiv Davida Procházky

Ekonomická krize si vyžádala snižování stavů

I přes nezanedbatelné množství nejrůznějších úspěchů se ekonomická krize přece jen propsala do činnosti i těch nejúspěšnějších firem. Problémy se nevyhnuly ani zmiňovanému druhému českému jednorožci. Productboard v polovině listopadu oznámil, že propustí 20 procent lidí. Od začátku roku přitom rozšířil svůj globální tým o stovku lidí na celkový počet 500.

Organizační strukturu musel upravit i online antikvariát Knihobot. Ještě na jaře to vypadalo, že ho nemůže nic zastavit na ceste vzhůru. V soutěži Heureky vyhrál cenu za nejkvalitnější e-shop roku, hlásil expanzi na Slovensko i rostoucí zájem o nákup knih z druhé ruky, spolupráci s Levnými knihami i spuštění samoobslužných boxů.

V létě ale přišel zlom, trh zpomalil a Knihobot se dostal do třímilionové ztráty. Nakonec propustil zhruba třetinu zaměstnanců z provozu a polovinu z kanceláře. O tom, jak se Knihobotu nakonec podařilo přestát krizi, mluvil Dominik Gazdoš otevřeně v rozhovoru Propouštění se nedá udělat dobře, ale musí proběhnout rychle a najednou, říká Gazdoš z Knihobotu.

Knihobot má pobočky v Praze v Holešovicích a ve Vysočanech. Foto: Knihobot

Je pravděpodobné, že k podobným opatřením se uchýlilo mnohem více startupů a firem, většina z nich o tom ale veřejně nepromluvila. V této souvislosti se hovořilo například o české e-commerce jedničce Alze, kterou v srpnu nečekaně opustil klíčový manažer Tomáš Havryluk. Oslabení e-commerce, které během covidu zažívalo bezprecedentní růst, potvrzuje i e-shop s nábytkem a bytovými dekoracemi Bonami. Jeho CEO Pavel Vopařil zveřejnil v říjnu na LinkedInu pár postřehů k situaci, kde mimo jiné přiznal propouštění a zavření dvou obchodů.

A kdo vyšel z roku 2022 jako poražený?

Největší pád letošního roku je relativně čerstvý. Asi tušíte, že jde o blockchainovou investiční platformu Xixoio a kauzu, která poslední měsíc plnila stránky médií. Vše začalo zprávou z konce listopadu, že v sídle startupu zasahovala policie. Během akce Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) byli zadrženi mimo jiné zakladatel a majitel Richard Watzke a ředitel firmy Henry Ertner kvůli podezření z podvodu a praní špinavých peněz.

Oba zadržení byli následně propuštěni, mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej nicméně uvedl, že byl zajištěn majetek v hodnotě zhruba padesáti milionů korun. Škoda způsobená investorům má dosahovat podle informací Deníku N zhruba půl miliardy korun, věc je nicméně zatím předmětem vyšetřování. Projekt vzbuzoval podezření již v průběhu roku, upozorňovala na ně jak média, tak například Česká národní banka.

Naopak legitimitu firmě v očích některých lidí dodal investiční influencer Radovan Vávra, který s Xixoio úzce spolupracoval. Po medializaci aféry dal nicméně ruce pryč a tvrdil, že byl pouze jejím klientem. Například Tomáš Čupr Vávru na Twitteru vyzval k tomu, aby se za propagaci Xixoio veřejně omluvil.

Propad akcií, finanční problémy i definitivní konce

Zakladatel startupu Twisto Michal Šmída prodal svoji firmu loni australské fintechové firmě Zip Co za 2,5 miliardy korun. Místo aby se nechal vyplatit penězi, přijal akcie Zipu. Jejich hodnota ale na australské burze mezitím propadla o 93 procent a doposud se jim nepodařilo zvednout.

Špatnou zprávu v červenci oznámil český průkopník v oblasti cirkulární ekonomiky Nafigate Corporation. Nedostatek financí a neschopnost plnit své závazky poté, co jednání s investory, která se uskutečnila v uplynulém roce, v závěrečné fázi zkrachovala, vedla k tomu, že na sebe firma podala insolvenční návrh.

Bezobalu má v Praze tři prodejny a šíří mezi veřejnost koncept zero waste. Foto: Bezobalu

Když si trochu odskočíme ze startupových vod, ve velké krizi se nachází trh s bezobalovými obchody. Od začátku roku 2022 zavřelo už 19 bezobalových obchodů, což v republikovém měřítku znamená víc než 15 procent. Na nepříznivou situaci upozornila organizace Bezobalu kampaní Nechceme to zabalit. Více se o stavu bezobalových prodejen rozpovídal ředitel obchodní části Bezobalu Jiří Sedlák v rozhovoru pro SJ News: S bio produkty inflace tolik nezamává, říká Sedlák z Bezobalu. Cestu z krize vidí i v družstvu a velkoobchodních cenách.

Svoji činnost pak ukončil e-shop s farmářskými potravinami Nákup z farmy. Konec oznámil agregátor obsahu FlashNews. Platforma společnosti Livesport News nedosahovala plánovaných tržeb ani návštěvnosti. Finanční problémy se podepsaly také na slovenských ponožkových firmách Dedoles a Fusakle.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články