Trutnovští Expres Menu chystají veganské pokrmy pro vesmírnou misi Elona Muska. Daří se i dalším českým výrobcům instantních jídel

Trutnovští Expres Menu chystají veganské pokrmy pro vesmírnou misi Elona Muska. Daří se i dalším českým výrobcům instantních jídel

28. čvn 2019 Petr Woff 4 min

Toužíme žít zdravě, současně nám ale uspěchaná doba velí stravovat se v rychlosti a co nejjednodušeji. V tuzemsku proto vzniklo a úspěšně funguje několik startupů vyvíjejících speciální instantní potraviny. Jejich příprava či konzumace je jednoduchá, a přitom jsou výživné. Jednu z nich si dokonce pro svůj vesmírný projekt vybral Elon Musk.

Cyklista Petr Vakoč získal titul mistra České republiky, závodil na olympiádě nebo na legendárním italském Giru. Začátkem loňského roku ho ale při tréninku v Jihoafrické republice srazil náklaďák. Kvůli zlomeným obratlům následoval dlouhý sportovní výpadek, během kterého stihl uvést na trh Pokeat, „jídlo, které obsahuje všechny potřebné živiny”. Navíc tento pokrm není nutné složitě připravovat, prostě otevřete plastovou kapsičku a vysajete obsah: směs jablečného džusu, rýže, pohanky a dalších přísad.

„Pokeat se osvědčil během dlouhých vytrvalostních tréninků, protože obsahuje hodně zdravých tuků a bílkovin,” vysvětlil pro Newsroom Petr Vakoč. Tuto potravinu však podle svých slov konzumuje také jindy: „Zejména když cestuji letadlem.”

Pokrm prodává prostřednictvím pražské firmy Future foods s.r.o., kterou založil společně s marketérem Michalem Kočím. „Pokeat nekoncipujeme jako náhražku veškeré jiné stravy, spíše jako komplexní svačinu na cesty. Sám tuto potravinu jím průměrně jednou denně,” prozradil nám Michal Kočí.

Michal Kočí (vlevo) a Petr Vakoč (vpravo). (Foto: Future foods s.r.o.)

Firma už má obrat kolem 500 tisíc korun měsíčně a zatím drží „černou nulu”, tedy hospodaří víceméně vyrovnaně. „Momentálně trávíme nejvíce času přípravou nových produktů. S novinkami přijdeme na trh během léta,” slibuje Michal Kočí.

Zdravé polévky v sáčcích

Také bývalá bankovní obchodnice Simona Hošnová začala v kuchyni experimentovat poté, co musela přerušit svoji původní kariéru. V jejím případě však naštěstí nebyla příčinou dopravní nehoda ani jiná tragédie, nýbrž rodina. Porodila syna a během rodičovské dovolené začala vymýšlet své vlastní recepty, ovšem na zdravá jídla. Potraviny prodává v sáčcích, avšak bez kontroverzních přísad, jakou jsou různé konzervanty, palmový tuk a podobně.

„V dnešní době máme stále méně času na sebe a rodinu a na stravování nám, zaměstnaným lidem, nezbývá mnoho času. Proto vznikl náš příběh LeGracie a naše řada jídel pro snídaně, svačiny, obědy a večeře. Všechny naše výrobky jsou zcela bez chemie, bez soli, bez chemických konzervantů a dalších neřádů. Pytlíky obsahují komplexní a kvalitní suroviny, minerály, bílkoviny či super potraviny," tvrdí o sobě na svých stránkách jihočeská společnost. K dostání jsou různé druhy zdravých pokrmů v sáčku - od polévek přes rizota nebo kuskus až po sušenky, müsli, kaše a výživné tyčinky.

Simona Hošnová. (Foto: Bellinni s.r.o.)

LeGracie je název značky, kterou Simona Hošnová v rodném Táboře vybudovala, oficiálně však prodává prostřednictvím firmy Bellinni s.r.o. Tento startup formálně vznikl v roce 2010 a mezitím pronikl na regály zhruba tří tisíc českých a slovenských prodejen. Doposud drží meziroční růst kolem 100 procent, dosahuje zisku a letos míří „na první exportní veletrh”, protože má stále ještě volné výrobní kapacity.

S úspěchem roste také odpovědnost, takže sebelepší zakladatelka potřebuje oporu ve svém soudržném týmu. „Doba hájení skončila, obchodní řetězce k nám začínají přistupovat stejně jako k velkým zavedeným značkám a už nám nic nedají zadarmo,” prozradil Newsroomu Pavel Hrádek, CEO společnosti Bellinni.

Veganská strava pro kolonizátory vesmíru

I bývalý stavební developer Petr Sogel začal podnikat v gastronomii kvůli rodině. Dříve totiž pracovně trávil spoustu času v Praze, a tak přemýšlel, jaký byznys může rozjet v domovském Trutnově, aby měl stále nablízku svoji ženu a děti. Vzniklo proto Expres Menu: bezlepkové, tepelně zpracované a trvanlivé jídlo, opět bez chemických přísad, které stačí jenom vyjmout ze sáčku a ohřát například v mikrovlnné troubě.

Petr Sogel ukazuje jeden z diplomů, které dostal za svoje potraviny. Zdroj fotografie: Expres Menu s.r.o.

Trutnovská firma Expres Menu s.r.o. vznikla už v roce 1999. Syn a dcera, kvůli kterým se Petr Sogel vrátil domů, mezitím dospěli a rodinný podnik převzali. Zakladatel však zůstává ředitelem a udržuje tempo: Expres Menu roste o desítky procent, má 18 zaměstnanců, prodá půl milionu porcí a utrží kolem 30 milionů korun ročně. Přitom se vyhýbá velkým obchodním řetězcům. „Exkluzivní výrobek potřebuje exkluzivní prodej. Více než 95 procent zákazníků se vrací,” řekl pro Newsroom Petr Sogel.

A jeho slova o exkluzivitě potvrzuje i zájem jednoho skutečně jedinečného klienta: „Už prodáváme v mnoha státech Evropské unie. Jinde bývá problém, protože četné země mají přísná pravidla pro dovoz. Navázali jsme však komunikaci s firmou pana Elona Muska, pro kterou připravujeme veganské vesmírné menu,” říká ředitel trutnovské firmy. Elon Musk, zakladatel společností Tesla (elektromobily) a SpaceX (kosmonautika), chce dostat člověka na Mars.

Stravu od Expres Menu v minulosti využil třeba i vodák Petr Ondráček, když sám vyrazil na plavbu kolem světa. S sebou měl několik stovek balíčků od firmy Petra Sogela a stejný počet plechovek s plzeňským pivem - na každý den jedno, aby se i uprostřed Pacifiku cítil jako doma. A přestože celou zeměkouli nakonec neobeplul, do cíle, tedy zpátky do svojí domovské Prahy, přece jenom šťastně dorazil.

Autor: Petr Woff
Grafika: Pavel Matějovský

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články