Páteční hlášení: Je načase investovat do budoucnosti

Páteční hlášení: Je načase investovat do budoucnosti

25. led 2019 Martin Šebesta 3 min

V uplynulých měsících zasáhlo svět mnoho katastrofických zpráv ukazujících, do jaké záhuby se řítíme. Rok 2019 proto zřejmě - zatím to tak alespoň vypadá - bude rokem, kdy by se mělo lidstvo nad sebou zamyslet a přenastavit své chování tak, abychom zmírnili, nebo alespoň oddálili tragickou budoucnost. Projevuje se to i ve světě technologií a startupů.

Tak například Soňa Jonášová, zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky nám povyprávěla o tom, jak bylo potřeba “zvednout zadek a nečekat, jestli s tím přijde někdo další”. Tím „tím” přitom myslí aktivity, které mají zmírnit dopad lidského života na naši planetu a které se naží prosazovat v rámci jejího institutu. Náš redaktor Honza Charvát Soňu vyzpovídal krátce po jejím návratu z Indonésie, kde se byla seznámit s tamní situací a kde například zjistila, že místní často vůbec nerozlišují plasty od organického odpadu.

Ekologicky zaměřené startupy zažívají v poslední době boom. Psali jsme o tom již několikrát. Nicméně aby se skutečně začalo něco dít, musí se zapojit také země, kde vám každý nákup zabalí do patera igelitových tašek - a to nemluvím jen o rozvojových zemích. A musí se v první řadě zapojit jednotlivci.

Co se týče úspory prostoru, daří se v těchto dnech aplikacím pro sdílení pracovních i ubytovacích kapacit. Jak zjistil Martin šebesta, obří investiční injekci dostaly aktuálně dva nadějné startupy: Jeden z nich Martin nazývá Tinderem pro spolubydlení, další zase připodobňuje k Airbnb, ovšem pro sdílení pracovních prostorů.

Takovou služby jistě ocení i mnohý Čech. Jak ukázal průzkum agentury Ipsos pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), Češi jsou pracovití a většina z nich nechce nic slyšet o kratším pracovním dni. Naopak razí názor, že by se v době ekonomického růstu mělo ještě víc pracovat a zvyšovat mzdy. O tom, že Česko je národem pracantů, se můžete přesvědčit zde. 

Pokud se bavíme o mzdách, práci a třeba i rekrutování nových zaměstnanců a spolupracovníků, pak by vám neměl uniknout článek Petra Woffa Chceme bezplatného supermana aneb Nejčastější trapasy v pracovních inzerátech, kde shrnuje, jakých chyb se nejčastěji dopouštějí firmy při hledání nových posil.

Nejen prací je ale člověk živ, zní moje oblíbené pořekadlo. Neměli bychom zapomínat na sebe, svůj osobní růst a svou budoucnost. K tomu patří například i učení se cizích jazyků. V dohledné době bude k dispozici první verze aplikace Blabu, již založil Petr Kováčik, donedávna šéf slevového vyhledavače Skrz.cz.  Petr nám v obsáhlém rozhovoru prozradil, jak náročný byl převod  stamilionové firmy na nového vlastníka, jak těžké bylo opustit po tolika letech společnost, kterou vypiplal de facto z ničeho, a jak bude fungovat jeho novinka, jež má propojit zájemce o studium jazyka s rodilými mluvčími.

Věřím, že i takový zdánlivá banalita může pomoci měnit svět k lepšímu. Protože když se člověk dorozumí v zahraničí, snadněji nalezne společnou řeč s místními, snadněji se pochopíme s ostatními národy a třeba i lépe dospějeme ke společným cílům, jako je i to vymýcení kvant igelitek v obchodech. Vždycky je ale třeba začínat od sebe.

Pěkný víkend!

Václav Lang, šéfredaktor

Martin Šebesta

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články