„Sto tisíc uživatelů jsme měli rychleji než Instagram.“ Na pozadí Like House vzniká v Česku sociální síť Oukee s globálními ambicemi

„Sto tisíc uživatelů jsme měli rychleji než Instagram.“ Na pozadí Like House vzniká v Česku sociální síť Oukee s globálními ambicemi

15. čvn 2021 David Budai 11 min

Rozjezd nové sociální sítě v době, kdy světu dominuje Facebook či TikTok, vypadá na první pohled jako bláznivý plán. Jakub Lustyk, tvůrce sítě Oukee, ale v rozhovoru popisuje, že nový koncept „livestreamů“ či výzev může globálně fungovat. Faktem je, že Oukee těží ze spojení s televizní reality show Like House, a podobný scénář chce zopakovat i v dalších zemích.

Začínali v několika málo lidech s nevelkými financemi, většinu věcí řešili osobně sami zakladatelé a málokdo by si vsadil, že jejich sociální síť dobude svět. Teď ještě není řeč o Oukee, ale o projektech, které začínaly podobně – třeba velúspěšný Facebook nebo Instagram.

Dnes samozřejmě nevíme, jestli se nováček Oukee zařadí po jejich bok. A je také docela možné, že než stačí naplno vyrůst, některý z technologických gigantů ho „preventivně“ pohltí. Je ale nesporné, že počínání Jakuba Lustyka a firmy Go Social stojí za pozornost. Do budování nové sociální sítě se totiž zase tolik Čechů nepouští.

Oukee přináší koncept, který může na velmi těsném trhu sociálních sítí zazářit. Díky propojení s reality show Like House, kterou vysílá televize Prima, získala síť Oukee během pár týdnů bezmála 200 tisíc uživatelů. A pokud se něco podobného podaří zopakovat i v dalších zemích, může mít Oukee solidně nakročeno k milionům či dokonce desítkám milionů uživatelů. Zvláště pokud to vezme otočkou přes asijské trhy a šikovně osloví tamní mládež bažící po sociálních a technologických novinkách.

Kontroverze jako součást plánu

V rozhovoru pro StartupJobs Newsroom spoluzakladatel a dnes většinový vlastník Jakub Lustyk hovoří nejen o začátcích, rozsáhlých rešerších a zajímavém byznys plánu, ale také o kontroverzích, které se kolem Oukee vyskytly hned na začátku vysílání show Like House. Na síti se totiž objevil obsah nevhodný pro děti a mládež. Právě oni jsou přitom nejčastějšími uživateli.

„Od začátku jsme připraveni na to, že budeme vnímání kontroverzně, takže se toho nebojíme, je to zajímavý způsob, jak na začátku získat pozornost. I když konkrétně ten případ porna samozřejmě nebyl plánovaný,“ říká Jakub Lustyk.

Jak vzniklo spojení Oukee a reality show na Primě? 

Jeden z našich investorů, Jan Svoboda, má zajímavé konexe na Primě, takže poslední půlrok tohle domlouval. Mezitím jsme vyvíjeli aplikaci, a když byla připravená, tak se mohl pořad spustit. Hodně nám to pomohlo s počáteční go-to-market strategy.

Kdy začalo všechno vznikat?

Před dvěma lety. Pořád jsem hledal nějaký projekt a k této myšlence jsem se dostal spíše jako ajťák, který to zrealizuje. Už předtím jsem dělal nějaké startupy, a proto za mnou přišli někteří influenceři, třeba Adam Kajumi (dnes jeden z účastníků show Like House a tehdejší spoluzakladatel, pozn. red.). Bylo tam několik lidí, ale postupně z toho všichni odpadli a zůstal jsem jen já. Ale už od začátku to byl velký ambiciózní projekt.

Nejprve jsme uvažovali, že si najmeme indické programátory, aby nám to za pár stovek tisíc naprogramovali, ale pak jsme to zavrhli a sehnali investory v Česku, aby to mohla naprogramovat zavedená vývojářská firma. Začali jsme s firmou Pixelmate, během půl roku jsme připravili první verzi aplikace, ale protože jsme nebyli oboustranně spokojení se spoluprací, tak jsme se rozešli. A našli jsme si další firmu, která nám to teď dodělává. Každopádně byla to dlouhá a strastiplná cesta. (směje se)

Kdy přišel zlom, že aplikace byla funkční a mohla se spustit?

V dubnu, krátce před tím, než začal Like House. Jak už to ve startupech bývá, vše jsme definitivně připravili až den předtím, než pořad začal. (směje se)

Betaverzi jsme měli půl roku předem a testovali jsme ji mezi pár tisícovkami uživatelů. Ani dnes není aplikace dodělaná, je to takové pokročilé MVP, v podstatě fialový TikTok, ale už se dá dobře používat. Teď připravujeme další funkce, které jsme od začátku plánovali. Půjde například o live streamy, což by mělo být naše hlavní odlišení od konkurence. Plnohodnotná aplikace bude hotová až ke konci léta.

Není to tak trochu šílenost? Stavět novou sociální síť, když tady máme velké globální giganty…

To nám samozřejmě říkali všichni od začátku. (směje se) Proč nová sociální síť, když toho je už tolik? Hodně lidí to zkoušelo a nepovedlo se jim to… My jsme ale přišli se zajímavým nápadem v podobě live streamů a výzev. Lidé si mezi sebou mohou zadávat různé výzvy, poslat si za to pár korun a potom je plnit.

Ten zásadní a odlišující nápad, který chceme vyzkoušet, je ten, že se všechno bude dělat na live streamech. Budu koukat na svého oblíbeného influencera, jak chodí po městě, a budu mu moc dávat výzvy, třeba ať dá kytku bezdomovci nebo naskočí do tramvaje a nechá se odvézt na konečnou. Lidé budou moci dynamicky interagovat, a to přinese novou dimenzi toho, jak se dnes vnímají sociální sítě.

Výzvy a B2B model

Jak konkrétně funguje ten princip výzev?

Základní motivací je, že si lidé mohou vydělat peníze od svých kamarádů nebo lidí, kteří je sledují. A část lidí si na tom může postavit i kariéru, budou vydělávat na výzvách. (Lidé si posílají takzvané vibes, které je možné koupit za peníze nebo za ně naopak směnit, pozn. red.)

Brzy budeme spouštět také náš B2B model, kdy ten stejný princip nabídneme firmám. Firmy budou moci vytvořit veřejné výzvy, za které dají lidem pár našich vibů za to, že je splní. Představte si firmu vyrábějící třeba energetické nápoje, která dá veřejnou výzvu: Kupte si naši plechovku, vypijte ji a udělejte backflip. Tímto způsobem mohou naši síť využívat, aby se dostali přímo k zákazníkům, kteří budou s jejich produktem interagovat. A lidé si na tom můžou vydělat pár korun a zároveň se zabavit.

Viby jsou tedy jakési virtuální platidlo?

Přesně tak. Jen to není virtuální platidlo, není to měna ani blockchain. Je to náš vlastní systém „purchases“, který je využívaný třeba v mobilních hrách. A v našem případě jsou viby směnitelné za peníze.

Tyto věci musí být složité na zabezpečení…

Je to velmi těžké a už nám to párkrát před spuštěním Like House hacknuli, takže jsme na tom museli hodně pracovat. Na penetrační zkoušky jsme využili i naše trolly, lidi, kteří se nám to snažili hacknout a ukázat nám, jak tu síť zneužívat.

Krátce po začátku show Like House se na Oukee objevil kontroverzní obsah, pornografie, zoofilie a další podobné věci. V médiích se psalo, že to není vhodné místo pro děti, které síť využívají nejčastěji.

To byl velký průšvih a nebylo to vůbec příjemné, z pohledu PR nám pomáhala i Prima. Nakonec se to docela zvládlo a pomohlo nám i to, že jsme malá firma.

Od začátku jsme připraveni na to, že budeme vnímání kontroverzně, takže se toho nebojíme, je to zajímavý způsob, jak na začátku získat pozornost. I když konkrétně ten případ porna samozřejmě nebyl plánovaný.

Co konkrétně bylo důvodem toho průšvihu?

Na začátku jsme to měli regulované tak, že když se objevil nějaký nevhodný obsah, mohli ho lidi reportnout a my ho smazali. Takto se to dalo regulovat, když tam bylo jen pár tisíc lidí, ale jakmile se spustil Like House a začaly tam být desítky tisíc lidí během jednoho dne, přestali jsme to stíhat. Museli jsme sociální síť na chvíli vypnout a připravili jsme update. Teď obsah schvalujeme předtím, než jde na sociální síť.

Tím jsme schopni vyfiltrovat i nebezpečný obsah, což je u nás velmi důležité, protože si tam lidé zadávají výzvy. Můžeme dávat pozor, aby lidi nechtěli skákat z okna nebo jiné nebezpečné věci. A samozřejmě připravujeme i sofistikovanější systémy na rozpoznávání obrazu, které jsou u sociálních sítí běžné.

Nyní fungujete v Česku. Kdy a kam plánujete expandovat?

Toto léto se budeme soustředit hlavně na Česko, ale už začínáme koukat po okolních zemích, jako je třeba Slovensko, Polsko nebo Maďarsko. Jsou to zajímavé země z pohledu toho, že tam můžeme zopakovat koncept s televizní reality show, kdy se aplikace v dané zemi spustí vždy se začátkem vysílání. Už jsme o tom začali jednat. Dalším důvodem je to, že jen tam hodně populární TikTok, kterým se inspirujeme.

Do budoucna se hodně díváme směrem na Východ, konkrétně na asijské trhy, kde jsou live streamy velmi populární. Dělali jsme si průzkum trhu v rámci asijských sociálních sítí, které už existují, hodně oblíbená je tam livestreamovací platforma na Facebooku. Třeba ve Vietnamu lidi používají Facebook v podstatě jen kvůli tomu a 60letí lidé streamují, jak večeří. Takže bychom se chtěli dostat na asijské trhy a přinést tam dynamické live streamy. Vidím tam ještě větší potenciál než v Evropě.

Od 10 milionů je to zajímavé

Kolik máte aktuálně uživatelů?

Máme 180 tisíc uživatelů, což je krásné číslo. Prvních 100 tisíc se nám podařilo získat během pouhých čtyř dnů. Když jsme se porovnávali třeba s Instagramem, tak tomu to trvalo týden. Snapchatu to trvalo půl roku.

Teď pracujeme na tom, abychom z nich udělali aktivní uživatele, kteří budou aplikaci používat i potom, co show skončí. Připravujeme spoustu dalších srand a velké veřejné výzvy, o kterých snad bude mluvit republika.

Kdy budete mít milion?

V Česku se nám to asi nepodaří a pro ten milion budeme muset do přilehlých zemí. Jakmile je začneme aktivně řešit, tak se k němu velmi rychle dostaneme.

Kolik vůbec stojí vývoj sociální sítě?

Původně jsem si myslel, že se nám současná verze podaří spustit za půl milionu korun, ale to byla hodně naivní představa. (směje se) Nyní už jsme v řádech milionů, a to ještě nemáme vyvinutý live stream, který má být tím hlavním, co přineseme na trh.

Kolik uživatelů je potřeba mít, aby se vývoj zaplatil?

Chtěl bych síť vybudovat a dostat ji na nějaké zajímavé číslo uživatelů, aby si nás všimli v zahraničí, a potom můžeme jednat o potenciálním kupci. Proto jsme si stanovili limit 10 milionů uživatelů. Když jsme si rešeršovali ceny sociálních sítí, tak od 10 milionů uživatelů to začíná být dostatečně zajímavé, aby se mohlo o nějaké ceně spekulovat. Takže to je i náš cíl, aby se naše investice vrátila.

Jak velký tým dnes na Oukee pracuje? A plánujete rozšiřování?

Zatím jsem na to sám a všechno řeším externě, pracuje na tom pět nebo šest lidí aktivně každý den. Ale na podzim, až budeme řešit další investiční kolo a expanzi, mám naplánováno rozšiřování týmu na 20 až 30 lidí. Chtěli bychom přesunout vývoj k nám, budeme také budovat marketingové oddělení a tým lidí, kteří budou zařizovat expanze na zahraničí trhy.

Je v plánu i nabírání dalších investic?

Teď jsme docela v klidu, uzavřeli jsme boost round a další kolo plánujeme někdy na podzim, kdy už bude aplikace kvalitně připravená a budou tam všechny funkce i aktivní uživatelé. Řádově koukáme na miliony eur, a to hlavně v zahraničí, protože rizikový kapitál v Česku je poměrně drahý.

Foto: Aplikace Oukee

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články