Nestihli jste tento týden sledovat, co se děje? Přečtěte si „startupjobsí“ aktuality

Nestihli jste tento týden sledovat, co se děje? Přečtěte si „startupjobsí“ aktuality

17. zář 2021 Šárka Mrázová 6 min

Přečtěte si zajímavosti a novinky, které se staly na startupové, technologické a investiční scéně. Součástí „startupjobsího" přehledu jsou samozřejmě i autorské články našich redaktorů, kteří se věnovali technologickým zajímavostem a úspěšným byznysovým příběhům.

Soutěž Vodafone Nápad roku ocenila začínající podnikatele, inovátory a firmy s nejlepšími nápady, které mají potenciál změnit svět. První místo a cenu Profinit pro technologický startup roku získal Jan Hlaváček s diagnostickým přístrojem Aireen pro neinvazivní, bezbolestné a rychlé odhalování chronických diagnóz. Jen 30 sekund stačí Aireenu k tomu, aby naskenováním oční sítnice provedl podrobnou diagnózu pacienta.  

O Aireen jsme psali zde: Analýza snímku očního pozadí odhalí nejen onemocnění zraku, ale i řadu dalších chorob. S diagnostikou pomůže umělá inteligence

Druhé místo a titul Huawei startup roku v soutěži Vodafone Nápad roku obdržel Martin Jaroš a jeho nástroj Foxdeli, který e-shopům pomáhá s distribucí zboží. Třetí místo putovalo za Vandou Seidlovou a mobilní aplikací Twigsee pro předškolní vzdělávání, která pomáhá vedení školek s agendou a propojuje komunikaci rodičů s učiteli. Letos o ní psal i StartupJobs Newsroom. 14. ročníku soutěže Vodafone Nápad roku se letos zúčastnilo přes 140 inovativních projektů z České republiky a Slovenska.

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest obnovila podpůrné programy, které cílí především na přípravu a rozšíření vlivu českých podniků v zahraničí. Tři z jeho programů - CzechAccelerator, CzechMatch a CzechDemo - se zaměřují na podporu startupů v cizině. Jak ale upozornil deník E15, stále je omezují cestovní restrikce. „Bohužel hlavní trh, na který se specializujeme a o který je největší zájem, Spojené státy, ani v tuto chvíli své hranice naplno neotevřel a pro vstup na jejich území musejí společnosti pobývat minimálně 14 dní mimo EU, což se ve většině případů nevyplatí,” uvedl pro E15 projektový manažer CzechInvestu Petr Kopeček. Více se dočtete zde.

Firma EY vyhlásila další ročník soutěže o titul EY Podnikatel roku Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského, Moravskoslezského a Středočeského kraje a hl. města Prahy. Nominovat inspirativní podnikatelskou osobnost může kdokoliv, podnikatelé ale mohou přihlásit i sami sebe. Uzávěrka přihlášek je 21. října letošního roku 2021. Vyhlášení se uskuteční příští rok v únoru.

Ve věku 81 let zemřel britský vynálezce Clive Sinclair, který stál u zrodu první přenosné kapesní kalkulačky a přispěl i k rozšíření osobních počítačů. Jeho firma jako první na světě prodala více než milion počítačů a Sinclaira proslavil i model ZX Spectrum, jenž se v 80. letech stal herním symbolem.

Časopis Forbes vybral s českými investory nejlepší startupy letošního roku, kteří mají podle nich za sebou nejlepší rok a zajímavou budoucnost. Za startup roku vyhlásili online supermarket Rohlík podnikatele Tomáše Čupra. Důvodem je jeho ziskovost v ČR a Maďarsku navzdory pandemii, expanze v Rakousku a Německu, podpora investorů a plán na další dobývání Evropy. Rohlík tak podle Forbesu sesadil z prvního místa Productboard.

A jaké články tento týden vydal StartupJobs Newsroom?

Vývojáři mohou měnit svět k lepšímu, shodly se osobnosti technologického světa v Olomouci. Svět čelí v současnosti mnoha hrozbám, na druhé straně však disponuje technologiemi i odborníky, kteří by se jim mohli zdárně postavit. Takový byl ústřední motiv konference Coding4Good, která se uskutečnila v úterý v Olomouci a jíž je StartupJobs Newsroom mediálním partnerem. 

Softwarová společnost Compelson se pod taktovkou Dušana Kožušníka věnuje vývoji bezpečnostních řešení od roku 1991. Dnes mezi její nejznámější produkt patří nástroj Mobiledit, zacílený na forenzní analýzu mobilních zařízení. Využívají ho tajné služby ve 119 zemích k prolamování zabezpečení smartphonů, extrakci dat a následné analýze škodlivého obsahu. Mobiledit může ale pomoci i obětem vydírání nebo stalkingu, jelikož stejným způsobem lze ze zařízení pořizovat výpisy, které soudy uznávají jako tzv. digitální důkazy. Zajímavý článek od redaktora Matyáše Vejskala si můžete přečíst zde.

Českou aplikaci užívají k blokování jiných „appek” statisíce lidí po celém světě. Zabrání i smazání sama sebe. Při pohledu na statistiky aplikace AppBlock je těžké věřit, že by A bylo ještě správně. Nástroj od tuzemské společnosti Mobilesoft využívá aktivně přes tři sta tisíc lidí po celém světě, zejména aby sami sobě znemožnili přístup na sociální sítě a prokrastinaci, píše v článku šéfredaktor StartupJobs Newsroom Václav Lang.

O falšování lidského hlasu a nástroje, který to vše pozná a ověří i identitu volajícího, pojednává text redaktorky Zuzany Hübnerové. Tématem je úspěch a plány brněnské firmy Phonexia. Z projektu šesti akademiků se za patnáct let stal přední globální hráč na poli řečové analytiky a hlasové biometrie a jejich technologii, která jako první na světě používá výhradně neuronové sítě, si kromě množství mezinárodních korporací pořídila i policejní oddělení po celém světě. 

O firmě BeiT, která vyvinula inovativní software pro online měření, rozúčtování a vyhodnocování energií a služeb domácností a firem, psala redaktorka Anna Jurečková. V článku se dozvíte o potřebě digitalitace správy bytových nemovitostí, která by se změn měla dočkat i díky nové evropské směrnici o energetické účinnosti.

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články