Neozývá se klient? A co když pracuje jinde? Pipebooster ho najde. Stačí nám jméno a firma, říká CEO Vlastimil Vodička
Tým Leadspickeru, který stojí za vznikem Pipeboosteru. foto: Leadspicker

Neozývá se klient? A co když pracuje jinde? Pipebooster ho najde. Stačí nám jméno a firma, říká CEO Vlastimil Vodička

5. pro 2022 PRemium 6 min

Určitě se vám to již někdy stalo. Píšete klientovi, nebo se připomínáte potenciálnímu zákazníkovi. Odpovědi se vám však nedostává. V tom zjistíte, že váš kontakt již pracuje někde jinde. Jaký je teď jeho nový email? A kdo ho v původní firmě nahradil? „Pipebooster.io všechny kontakty hlídá, na podobné situace vás ihned upozorní a okamžitě najde nové kontaktní údaje. Stačí nám k tomu jen jméno a název firmy,“ říká v rozhovoru pro SJ News CEO Vlastimil Vodička.

Článek vznikl v rámci komerčního projektu SJ News PRemium.

V dnešní době je to trabl všech, kteří jsou v kontaktu s klienty či uživateli. Ti, kteří ještě pár měsíců zpátky nakupovali, se odmlčeli. Uživatelé, co byli aktivní, jsou z ničeho nic pryč. Nové objednávky nejsou. A vy až po několika měsících zjistíte, že je to tím, že klíčový kontakt již dávno pracuje jinde. Nejen s tímto má nyní pomáhat platforma Pipebooster.io z dílny firmy Leadspicker.

„Na základě jména a názvu firmy identifikuje Pipebooster jakéhokoliv člověka, který je dohledatelný na internetu. Když pak dojde k tomu, že některá z osob ve vaší databázi změní působiště nebo pracovní pozici, systém vás upozorní. Pipebooster zároveň dohledá nové kontaktní údaje a pokud použijete některou z integrací, tak vše aktualizuje a zaznamená přímo ve vašem CRM (zákaznická databáze). Dokonce za vás i napíše emailovou zprávu, abyste mohli danému člověku třeba pogratulovat k povýšení nebo popřát hodně štěstí v novém zaměstnání, a tím navázat na předchozí komunikaci,“ vyjmenovává Vlastimil Vodička klíčové vlastnosti platformy.

Uplatnitelnost technologie je široká. Primárně se soustředí na oblast obchodu a marketingu, ale zájem eviduje i od firem ze segmentu HR/Recruitmentu nebo dokonce od investičních fondů, které chtějí být informováni, jakmile si například bývalý zaměstnanec některého z technologických jednorožců změní pracovní pozici na „founder“ či „CEO“ v nově založené firmě. Pipebooster však jde použít i jen k jednoduchému obohacení databáze o chybějící údaje nebo k dohledání kontaktů na lidi, se kterými se chcete potkat třeba na startupové konferenci.

Podívejte se, jak pracuje Pipebooster:

Úspěšné projekty často začínají tím, že se člověk pustí do něčeho, co na trhu není či nefunguje podle jeho představ. Je i Pipebooster tento případ?

Když jsem se každý týden díval do našich reportů, říkal jsem si, jak je možné, že firmy, které u nás touto dobou vždy nakupovaly, najednou nic nechtějí. Jak je možné, že nevidím fakturu? Kde jsou? Když jsme zkoumali, co se děje, tak jsme s našimi obchodníky přišli na to, že kontaktní osoby, co se odmlčely, již mají na LinkedInu uvedeno, že pracují klidně i půl roku někde jinde...

Což se stává poměrně často, že?

Ano, v dnešní době lidé mění práci častěji než kdykoliv jindy. A pokud to nedokážete podchytit včas, tak můžete přijít o zákazníka. Zároveň osoba, která vás již zná a přešla do nové firmy, je obrovská příležitost, na získání nového klienta. Napadlo nás tedy, že bychom tyto dvě věci spojili - podchytíme včas změny, abychom předešli ztrátě klientů, a zároveň využijeme toho, že s lidmi, co vás již znají, je mnohem jednodušší se znovu spojit na jejich novém pracovním emailu. Všichni obchodníci dobře ví, že i B2B obchod je přeci jen stále o vztazích a o lidech.

Nevezme však Pipebooster svou rolí úspěšným sales manažerům jejich cenné kontakty?

Bylo by skvělé, kdyby člověk použil náš nástroj a byl z něj okamžitě špičkový obchodník. Ale myslím si, že faktorů je v tom více. Nicméně narážíte na správnou věc – nejlepší obchodníci takto již fungují. Udržují si svoji síť kontaktů a jakmile se potřebují do nějaké firmy dostat, tak první, co zjišťují, bývá to, zda v ní někoho neznají. V podstatě jsme jen automatizovali dobře známý a prověřený proces, který byl až doposud manuální a zdlouhavá práce, kdy strávíte moře času u LinkedInu hledáním.

Tým Leadspickeru, který stojí za vznikem Pipeboosteru. foto: Leadspicker

Teď to tedy za ně uděláte vy?

Zautomatizovali jsme tento proces, doplnili ho o dohledání emailů a postarali se o to, aby to bylo proveditelné na větší škále a bylo to integrovatelné s nástroji, které běžně používáte. Je důležité, aby firma mohla začít používat Pipebooster, aniž by se musela učit s novým nástrojem nebo měnit stávající procesy.

Pipebooster se však nezaměřuje pouze na lidi, kteří z firem odešli, ale i na ty, kteří naopak zůstali nebo do firmy nově přišli. Říkáme tomu „account tracking“. Funguje to tak, že když se chcete jako obchodník dostat do firmy, existují různé cesty. Nejlepší je kontaktovat někoho, kdo v dané firmě již pracuje a zná vás. Druhá nejlepší varianta je oslovit člověka, který vás sice tolik nezná, ale pracoval ve firmě, která třeba je vaším klientem nebo jím byla minulosti, a třetí varianta – a podle nás nejčastější - nikoho ve firmě neznám, ale najdu někoho, kdo je na dané pozici nový.

Podívejte se, jak v Pipeboosteru funguje account tracking:

Jaká je v tom výhoda?

To, že nastoupí člověk do nového zaměstnání, je unikátní příležitost k zisku nového klienta. Takový člověk je často ještě plný elánu a pokud jde například o nového manažera, tak ten je i otevřený zkoušet nové věci, měnit zastaralé procesy a často má k tomu alokovaný i vlastní budget.

Oblasti uplatnění Pipeboosteru
- Sales
- Marketing
- Data enrichment
- Investice
- HR/Recruitment

Co třeba když se chci dostat ve firmě k člověku, který řídí obchodníky? Jenže tam pracuje spousta lidí a není snadné sehnat kontakt otevřenými zdroji. Co udělám?

Stačí si nadefinovat typ firem a pracovních pozic, které vás zajímají a do vašeho CRM vám budou chodit nové leady na osoby s informacemi, jestli jde o bývalého klienta, jestli jde o někoho, kdo byl čerstvě povýšen nebo někdo, kdo je úplně nový. Podle toho například zjistíte, zda v cílové firmě nemáte společné kontakty či styky z minulosti.

Tím vaše práce končí?

Nikoliv. Pokud náš uživatel připojí Pipebooster na svůj CRM systém a na email, tak může automatizovat práci dál. Například při identifikaci kontaktu, který změnil zaměstnání, může Pipebooster rovnou přiřadit úkol, aby se s ním zodpovědný obchodník spojil. Navíc jsme schopni rovnou vytvořit v emailu podle šablony personalizovanou zprávu, kterou můžete obchodník před odesláním jen zkontrolovat.

A co kdyby nefungoval LinkedIn? Máte problém?

Rozumím, kam míříte… Z pohledu uživatele Pipebooster funguje tak, že nepotřebujete mít na LinkedInu ani účet. Co se týče zdroje informací o aktuálním zaměstnání, tak naše technologie je postavená z velké části na vyhledávání skrz vyhledávače jako je Google, Bing apod. V podstatě jsme na to šli tak, že jsme automatizovali stejný proces, jaký dnes lidé dělají. Tedy, že zadají jméno, příjmení a název firmy do Google vyhledávače a sledují, co jim to našlo. Dnes skutečně nejaktuálnější informace o tom, kdo kde pracuje, naleznete právě na LinkedInu, takže pokud by LinkedIn a Google skončily, byl to byl problém, ale jen do té doby, než by je nahradil někdo nový.

Jak složité je pro firmu nebo běžného člověka začít používat Pipebooster?

Velmi jednoduché. Je to SaaS (software-as-a-service) produkt, může si ho tudíž bez jakékoliv implementace okamžitě zdarma vyzkoušet kdokoliv. Nejlevnější předplatné začíná již na 39 dolarech (cca 900 korun), finální cena pak záleží podle toho, kolik kontaktů a jak často chcete sledovat. Novým uživatelům jsme darovali prvních 250 kreditů zdarma.

Podívejte se, jak funguje v Pipeboosteru data enrichment:

Podívejte se, jak funguje Pipeboosteru v oblasti investic:

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Kancelář, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články