Mytitle ochrání autorství scénářů, dokáže ale vysledovat i původ součástek či pravost luxusního zboží

Mytitle ochrání autorství scénářů, dokáže ale vysledovat i původ součástek či pravost luxusního zboží

5. říj 2020 Václav Lang 4 min

Pokud jste scenárista, spisovatel či jinak tvůrčí člověk, pak jistě uvítáte, když budete moci svému dílu vetknout po vší té práci také nesmazatelný podpis, který navždy posvětí vaše autorství pro případ, že by vám jej chtěl někdo upřít. S tímto modelem přišel na trh pražský startup Mytitle, který chrání autorství děl pomocí blockchainu. Nově chce zabrousit také do právního či industry odvětví. Stabilní uchování důležitých informací se totiž může hodit v každém oboru.

„Tolik scenáristů vám řekne příběh, jak poslali skvělý scénář do studia, kde jim řekli, že o něj nestojí, a za dva roky vyšel film s úplně stejným příběhem, jen se děj místo v LA odehrává v Seattlu a místo sluníčka je to za deště," vypráví Vít Krajíček (na úvodní fotce vlevo), proč se Mytitle v první řadě zaměřilo na tvůrce filmových dějových linek. „Někteří starší scenáristi třeba v USA to dodneška řeší tak, že hotový scénář zalepí do obálky, dají na něj pečeť, pošlou si ho sami sobě a dají do trezoru, než jej distribuují studiím, dodává.

Místo takových předpotopních řešení ochrany autorství se společně s Ctiradem Hemelíkem rozhodli vytvořit nástroj, který v několika jednoduchých krocích zprostředkuje zápis do blockchainu, a tím plní funkci jakéhosi digitálního notáře. „Když to řeknu hodně zjednodušeně, tak do blockchainu ukládáte nějakou informaci, kterou musí x počítačů potvrdit, nějakým způsobem ji zapečou, zamknou a další informace se pak staví na ní. Takže již není prakticky možné tu spodní informaci měnit, popisuje technologii, která má svůj původ u kryptoměn.

Zápis za 100 Kč

Informace jednou zapsaná na blockchainu je neměnná, a vy tak kdykoli prokážete, že určitá informace v určitou dobu existovala. Třeba že scénář, podle kterého byl natočen film, jste skutečně uložili vy coby autoři.

„Podle ženevské konvence (Všeobecná úmluva o autorském právu - pozn. red.) jste sice autorem ve chvíli, kdy dílo vytvoříte, ale v případě soudu musíte skutečně doložit, že vy jste ho vytvořil, že jste byl první, doplňuje Krajíček.

Mytitle používá blockchainovou platformu Ethereum a umožňuje svým prostřednictvím uložit jakýkoli typ souboru. „Samozřejmě, že si to člověk může udělat sám, nevýhodou ale je, že musíte mít poměrně rozsáhlé znalosti, jak to udělat. Proto jsme vytvořili hrozně jednoduchý nástroj, kam si ten soubor stáhnete, vypráví.

Mytitle nezapisuje do blockchainu celé soubory, ale zašifrované je uloží do Google Cloudu a do blockchainu se ukládá pouze tzv. hash, což je informace z daného souboru o délce 256 nebo 512 znaků (uložit celý obsáhlý soubor by vyšlo velmi draze). „Hash je neměnný. Takže když ve zdrojovém souboru změníte třeba jen mezeru a uložíte ho, tak hash už bude jiný. A vy u soudu prokážete, že máte původní soubor, vysvětluje.

Přitom zápis prostřednictvím Mytitle vychází v Česku na 100 korun za soubor, přičemž zájemce může platit za jednotlivé položky, nebo si předplatit kredit na více souborů. A jak Krajíček dodává, někdy stačí firmu, kam své dílo odesíláte, informovat, že je zapsané do blockchainu, „a firma si uvědomí, že ten člověk není blbej, má potvrzeno, že je autorem, takže se nevyplatí riskovat nějaký právní spor, protože je na to ten jedinec připravený.

Expanze do světa i nových oborů

Na scenáristy se dvojice Krajíček a Hemelík nezaměřila náhodou. Společně totiž už delší dobu pracují na projektu Artinii, který pomáhá zprostředkovávat licence na filmy do menších projekcí, takzvaných single public screenings. Artinii propojuje pořadatele přímo s producenty či vlastníky práv, a nabízí tak možnost pouštět filmy, které nejsou normálně vidět v klasické kino distribuci.

Ctirad Hemelík coby někdejší pořadatel filmového festivalu okrajového žánru poznal, jak složité je shánění promítacích licencí. „Je to celé postavené na hlavu a my jsme si řekli, že to nějak zjednodušíme, vypráví Vít Krajíček na střeše coworkingového centra WeWork, který u Národní třídy vybudoval pražský developer SEBRE. A právě této firmě se Artinii zalíbilo a ve chvíli, kdy už ji Krajíček a Hemelík nechtěli dál financovat ze svého, do ní investovali.

Tehdy se také zrodila myšlenka vytvořit nástroj, který by pomohl tvůrcům zabezpečit jejich autorství. „Protože jsme chtěli pracovat s novými scénáři, které se buď ještě nezačaly točit, nebo se teprve řeší. A tak jsme začali vymýšlet, jak je autorům ochránit. A napadlo nás, že blockchain je skvělé řešení a že to pro ty scenáristy zkusíme developnout.

Nyní opět vstupuje na scénu SEBRE, který nedávno zafinancoval už i Mytitle. Na řadu tak nyní přichází expanze, a to zejména do Spojených států („Jdeme tam postupně, prvních pár precedentů tam je, ale je to běh na dlouhou trať.”) a Asie. V těchto dnech se Mytitle chystá představit na Blockchain Expu v Japonsku. Právě tam a v Jižní Koreji by firma chtěli prorazit.

Zároveň chystá rozšíření svých služeb na B2B sektor. „Jsme v současné chvíli připraveni pracovat s jakýmkoli blockchainem, jsme dokonce schopni připravit pro firmy jejich vlastní blockchain, vypočítává Krajíček s tím, že stávající Mytitle je zaměřený zejména na koncové jednotlivce, pro které se také jedná o poměrně laciný nástroj, na řadu má ale nyní přijít byznysové využití, které má generovat zisk.

„Je to dobré například pro právníky. Když se třeba podepisuje smlouva, která má 80 dodatků a různých apendixů, je možné uložit celý tento balík pod jedním hash kódem, podepsat jeden dokument s dodatkem, že platí, co je digitálně uložené pod tímto hashem, a pak už se v těch dokumentech nedá změnit ani čárka a vy nemusíte řešit, jestli si tam někdo nepropašoval nějakou větičku, popisuje.

Další využití vidí v průmyslu, kde je technologie Mytitle teoreticky schopná vysledovat daný výrobek nebo jeho části, takže se lze dopátrat pravosti třeba u luxusního zboží či ve strojírenském či farmaceutickém odvětví vysledovat celou vadnou šarži produktů.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články