Místo rybiček rostlina. V chytrém skleníku Plantee zvládnete doma pěstovat ananasovník, náročné bonsaje nebo exotické houby

Místo rybiček rostlina. V chytrém skleníku Plantee zvládnete doma pěstovat ananasovník, náročné bonsaje nebo exotické houby

23. zář 2021 Matyáš Vejskal 10 min

Pěstování rostlin v domácích podmínkách často končí fiaskem, kdy rostlina lásku hobby-pěstitele nepřežije a nikdo vlastně neví proč. Plantee, jehož prodej právě odstartoval na Kickstarteru, je miniskleník s kompletně kontrolovanou atmosférou, který se stará o nastavení ideální teploty, vlhkosti, světla i zálivky. Amatér si v něm s minimem zkušeností zvládne vypěstovat i velmi náročné exotické rostliny. Valery Mezencev a Ondřej Zbytek začali na vývoji Plantee pracovat hned potom, co si splnili všechny cíle spojené s výrobou mlžných komor schopných detekovat radioaktivní částice – ty dodali například do CERNu a vyrobili i největší exemplář takové komory na světě.

Ještě před pár lety Valery Mezencev s Ondřejem Zbytkem vyvíjeli a vyráběli technologicky složité mlžné komory pro muzea a vědecké instituce po celém světě, dostali se až k projektu pro světoznámý švýcarský CERN nebo k největší mlžné komoře na světě. Pokud nevíte, co je mlžná komora, tak jde o přístroj, který umožňuje zviditelnit běžně neviditelné stopy radioaktivních částic. Největší komora má zobrazovací plochu o symbolickém rozměru jeden krát jeden metr a nachází se v Luxembourg Science Center.

Mlžným komorám se oba zakladatelé věnovali hned od střední školy něco přes pět let, ale rychle si splnili všechny cíle a začali hledat novou výzvu. Zbytek jako vášnivý zahrádkář měl už delší dobu nápad na výrobu skleníku, ve kterém by mohl regulovat podmínky, aby rostlině poskytl dokonalé prostředí pro růst. Tento nápad byl při hledání nové výzvy oprášen, a jelikož z předchozího působení měli oba zakladatelé četné zkušenosti s pokročilou průmyslovou výrobou podobných řešení, pustili se do prototypování skleníku pod značkou Plantee.

„Ondrovou vášní je domácí pěstování a už dávno chtěl zkusit pěstovat něco exotičtějšího než obyčejnou bazalku. Sháněl miniskleník, který by mu umožnil udržet přesné podmínky, ale nic takového nenašel. Já jsem naopak zahrádkářský antitalent a měl jsem zpočátku pochybnosti, zda bych pro takovýto produkt byl přínosem. Poté mi ale došlo, že když budou všechny pěstební podmínky hlídané automaticky, tak si i člověk bez zkušeností jako já zvládne doma vypěstovat prakticky cokoliv,” popisuje začátky Plantee Valery Mezencev, který má na starosti marketing a obchod, zatímco Ondřej Zbytek se soustředí převážně na vývoj a výrobu.

Zakladatelé Plantee. Vlevo Valery Mezencev, vpravo Ondřej Zbytek.

Od kusové výroby mlžných komor na B2B a B2G trhu, kde je postupem času odradil proces výběrových řízení a zdlouhavých jednání, se tak oba podnikatelé přesunuli na B2C trh, kde se těší na přímý kontakt se zákazníkem a vytvoření mostu mezi profesionálními pěstiteli a úplnými začátečníky. Do vývoje miniskleníku se zakladatelé pustili před dvěma lety. V té době padlo i rozhodnutí, že pozastaví projekt mlžných komor a budou se věnovat na 100 procent rozvoji Plantee. 

Nový produkt je v mnohém velmi podobný pokročilým fyzikálním přístrojům, ale na druhou stranu se zaměření Plantee od původní činnosti dramaticky liší. „Nebýt mlžných komor a zkušeností s výrobou, tak by nás asi nikdy nenapadlo, že Plantee zvládneme kdy postavit. Obě zařízení jsou prošpikovaná senzory a ladí vnitřní prostředí. V Plantee sice používáme trochu jiné technologie, ale koncepčně oba produkty fungují na stejném principu,” vysvětluje Mezencev.

Místo rybiček rostlina

Plantee je designový skleník s uzavřenou atmosférou, který je vybaven několika čidly a centrální jednotkou, jejímž úkolem je řízení a kontrola vnitřního prostředí podle nastaveného profilu. Tento chytrý skleník tak umožňuje v domácím prostředí pěstování náročných rostlin i amatérským pěstitelům.

„Nesnažíme se tvářit, že už lidé nebudou muset chodit do obchodů, protože si s Plantee vše vypěstují ve svém obýváku. To prostě není pravda. Plantee pojímá domácí pěstování rostlin jako formu seberealizace a hobby velmi podobné akváriu, jen s rostlinami místo rybiček. Stejně jako nejde sídliště zásobovat rybami z domácího akvária, tak ani s interiérovým skleníkem neuživíte rodinu. Jde ale o krásné hobby, kdy člověk rozmazluje svou rostlinu a sleduje, co mu pod rukama vzniká,” vysvětluje Mezencev.

Pěstební plocha v Plantee je omezená, ideální se tak jeví pro pěstování několik málo rostlin rajčete, chilli papričky nebo případně pro bonsaj. Vysít lze ale i mírně větší množství bazalky nebo jiných bylinek pro přímou spotřebu v kuchyni. Kompletní kontrola pěstebních podmínek pak pokročilé zahradníky vybízí i k pěstování okrasných rostlin, orchidejí, exotických masozřavek a dokonce hub.

Plantee umožňuje pěstování tropických a jinak náročných rostlin v běžném bytě.

Skleník kontroluje a udržuje optimální environmentální podmínky pro růst rostlin. Pomocí vysokofrekvenčního senzoru vlhkosti půdy Plantee například dodává rostlinám zálivku přesně podle potřeby. Uživatel musí jen dolévat vodu do zásobníku, který vydrží až na měsíc provozu, a nastavit flexibilní hadičku tak, aby zálivka byla směřována buď přímo do zeminy, nebo formou rosení na listy. Rozhodně se nemusí obávat, že by zalít zapomněl, přelil nebo zaléval naopak málo.

Dalším kontrolovaným elementem je světlo. Box je vybaven vlastním LED osvětlením optimálním pro pěstování, které rostlinám poskytuje záření ve vhodných vlnových délkách a intenzitě regulované centrální jednotkou na míru dané rostlině. Není tak potřeba řešit, zda má rostlina na parapetu dostatek světla, a zároveň tímto způsobem Plantee umožňuje celoroční pěstování i rostlin zvyklých na dlouhé slunečné dny. Samozřejmě pak lze skleník ručně přepnout do nočního režimu, aby v domácnosti nerušil.

Poslední veličinou, kterou Plantee umožňuje regulovat, je teplota a vlhkost vzduchu. Nedochází tak k nechtěným výkyvům během dne a noci a v bytě v New Yorku si může uživatel pěstovat rostliny zvyklé na tropické a subtropické prostředí. Skleník je nutné mít neustále připojený do elektrické sítě, ale jeho spotřeba je podle zakladatelů na úrovni spotřeby připojeného notebooku a v nákladech prakticky zanedbatelná.

„Veškerou činnost, kterou uživatel pro pěstování jakékoliv rostliny musí vykonat, je zapojit  Plantee do elektřiny, zasadit semínka do půdy a vybrat vhodný pěstební profil z naší databáze. Poté už stačí pouze sledovat, jak rostlinka hezky roste a nechat se vést pokyny na displeji, které ho čas od času obrázkovým návodem vyzvou k jednoduchým úkonům jako doplnění vody do nádrže, přidání hnojiva či změření výšky rostlinky,” vyzdvihuje jednoduchost pěstování v Plantee Mezencev, podle kterého je systém profilů podobný jako databáze modelů pro 3D tisk.

Centrální jednotka se stará o udržení perfektních environmentálních podmínek, uživatel jen dolévá vodu do zásobníku, hnojivo a rostlinu měří.

Pěstební profily si uživatel jednoduše stáhne na stránkách Plantee a do skleníku je nahraje pomocí USB flashdisku. Mobilní aplikace k Plantee není, což je strategickým záměrem s ohledem na jednoduchost, spolehlivost a bezpečnost v kontextu globálních ambicí projektu. Zakladatelé tím navíc chtějí vybízet uživatele k tomu, aby místo prodírání se další záplavou notifikací a času stráveného u mobilů interagovali přímo se skleníkem a rostlinkou, kterou si zrovna pěstují.

V prototypech skleníku Plantee zakladatelé už vypěstovali řadu různých rostlin, jako například minidýni, slunečnici, chilli papričky, bylinky, microgreens a okrasné rostliny. Pěstební profily jsou vytvořené na základě mnohaletých zkušeností z různých studií a databází, které jsou pro většinu rostlin již odborně vyzkoumané a veřejně známé.


Dva roky vývoje Plantee - vlevo první funkční kus, vpravo finální designový produkt.

Předkampaň klíčem k úspěchu

Na rozjezd celého projektu získalo Plantee seedovou investici v řádu vyšších jednotek milionů korun od společnosti Agro CS, která je také klíčovým strategickým partnerem. Ten bude k Plantee zakázkově vyrábět příslušenství pro pěstování rostlin. Za dva roky stál vývoj od prototypu několik milionů korun a v průběhu se vyskytla řada zajímavých výzev, kde bylo nutné vymyslet kreativní řešení. Například vývoj flexibilní zalévací hadičky byl inspirován technologií plastických trubiček určených k odsávání slin u zubaře

Oficiální prodej Plantee byl spuštěn na Kickstarteru 28. září v 16:00 a vybraná částka se od té chvíle přehoupla přes 900 tisíc korun. V kampani chce Plantee předprodat 300 kusů skleníků, které mohou zájemci podle rychlosti pořídit za 899, 1099 nebo 1299 dolarů. Finální cena mimo kampaň se předpokládá na úrovni 1499 dolarů. Jakmile kampaň na Kickstarteru skončí, zahájí se výroba předprodaného množství.

Vytvoření kampaně na crowdfundingové platformě je ale podle Mezenceva tím nejmenším. „Pro úspěch jakékoliv kampaně na Kickstarteru je klíčem tzv. předkampaň. Crowdfundingových projektů vzniká ohromné množství, a jelikož Plantee je naprostá novinka, soustředili jsme se v rámci příprav také na vybudování komunity. Za poslední dva měsíce se nám podařilo z nuly vytvořit facebookovou skupinu jménem Plantee Insiders s osmi tisíci fanoušky z celého světa, což je pro získání prvotního momenta skvělý boost,” vysvětluje Mezencev, jakou strategii zvolili pro vytvoření povědomí o Plantee.

Pokud bude kampaň na Kickstarteru úspěšná a vyvolá potřebnou odezvu, zakladatelé plánují následný prodej skrze vlastní e-shop a těší se, jaká zpětná vazba přijde od lidí z celého světa, aby mohli vyhodnotit, kterým směrem se do budoucna vydat.

Foto: archiv Plantee

Matyáš Vejskal

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články