Martin: “Podnikání je pro mě velká svoboda, naplnění, a dělání něčeho co mně baví.“

Martin: “Podnikání je pro mě velká svoboda, naplnění, a dělání něčeho co mně baví.“

29. led 2015 Redakce 3 min

Dnešním dnem vám začínáme na našem blogu přinášet i osobní příběhy zakladatelů jednotlivých startupů. Jako první je Martin z Feeda

 

Jaký byl váš začátek podnikání?
Feedo jsme společně s kolegou Matušem Karaffou založili již v roce 2010. Nápad přišel, když moje manželka poprvé otěhotněla se synem a nějak jsme zjistili, že potřeby a zboží pro kojence není nijak zastoupeno v online prodeji. Tak jsme se rozhodli to zkusit.
Začátky byly samozřejmě náročné, těžké, bylo to pro nás úplně nové odvětví, ve kterém jsme nikdy nepracovali. Ale bylo to něco hodně zajímavého, co nás naplňovalo a doposud jsme hodně namotaný :o) na tento druh podnikání.


Kdo / co vám nejvíce v začátcích pomohlo?
Nejvíce nám pomohlo asi to, že jsme se domluvili, že se kolega bude rozjezdu věnovat na 100%, opustil stávající zaměstnání. Já jsem se tomu ze začátku věnoval jenom z dálky při strategických diskusích a směrování firmy. Přidal jsem se na plný úvazek až v lednu 2013.
Od počátku nám pomohli všechny rodinné finance, co jsme měli a neustálý rozvoj firmy. Do dnešní doby se snažíme, co vyděláme, investovat na další rozvoj a růst firmy.


Proč jste začal podnikat?
Jak jsem již zmiňoval výše, nápad přišel když otěhotněla moje manželka se synem a tehdy nás to napadlo. V online jsme ještě vůbec neměli konkurenci, ta se přidala až postupem času.

 

Jak vypadá váš běžný pracovní den?
Myslím si, že se ničím neliší od pracovních dnů jiných lidí. Pracujeme z kanceláře, někdy z domova – to moc neřešíme, ale snažíme se být hodně proaktivní a rychlý. Jsme v prostředí rychloobrátkového zboží v online prostředí – co je snad ta nejrychlejší kombinace :o)
Nechceme usnout na vavřínech a vždy se snažíme dělat nové věci, rychlá rozhodnutí, minimalizovat byrokracii a procesy, i když i ty jsou do určité míry důležité. Taky se snažíme obklopovat lidmi, kteří nás a náš business posouvají dále.

 

Jaké jsou vaše koníčky?
Moje jsou momentálně děti a rodina a kolega je mladší, rád cestuje, sportuje, paří a věnuje se přítelkyni.

 

Jak dobíjíte baterky?
V dnešní době je to dost důležité…..v pátky resetujeme mozky „socializingem“ a někdy manuální prací.

 

Měl jste už před Feedem nějaké zkušenosti s podnikáním?
Byli jsme podnikaví, ale nic podobného jako Feedo jsme ještě neměli.

 

Jaké vlastnosti by měl mít podnikatel?
Toto je hodně individuální otázka. Každý podniká jinak, s jiným cílem, má určitě jiné záměry co z toho chce mít. Pro mě je to velká svoboda, naplnění, a dělání něčeho co mně baví. Taková výzva, že můžeme něco vybudovat. Ale taky mi to platí složenky, samozřejmě :o)

 

Jak jste získali prvního zaměstnance?
Myslím, že prvním kdo u nás byl, byla moje manželka. To byla první tří členná sestava a pak holka, co jsme našli přes inzerát na pracovním webu.


Co pro vás byla nejlepší (nebo nejhorší, nejtěžší) zkušenost v podnikání?
To řešíme každý den. Jsme ve stádiu, kdy se učíme novým a novým věcem denně. Kdybychom mohli vrátit čas, tak bychom asi dělali hodně věcí jinak, s dnešními vědomostmi určitě i efektivněji. Ale co bychom udělali je, že by k nám nastoupil finanční ředitel mnohem dříve :o)


Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Nadále kontinuálně růst, budovat silný tým lidí a vylepšovat služby pro naše zákaznice – maminky.

 

Máte nějakou radu / tip pro začínající podnikatele?

Od začátku mít jasnou strategii co budeme dělat a kterým směrem to budeme tlačit. Vždy mít na paměti proč děláme to, co děláme a nedělat mnoho projektů najednou….z toho nikdy nic nebude. Soustředit se na jeden a ten dělat na minimálně 100%.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články