„Rodičovská není brzda.“ M.arter pomáhá ženám a mužům na RD „růst“ a rozšiřovat si obzory nejen ve svém oboru

„Rodičovská není brzda.“ M.arter pomáhá ženám a mužům na RD „růst“ a rozšiřovat si obzory nejen ve svém oboru

18. úno 2020 Michala Jendruchová 7 min

Dlouhá rodičovská dovolená s sebou nese kromě mnoha kladů také sociální izolaci, deprivaci, často i deprese. Ztráta kontaktu s oborem a nemožnost částečných úvazků komplikuje návrat na pracovní trh. Andrea Bohačíková jde proti tomu. Před rokem založila vzdělávací a networkingovou platformu M.arter, která pořádá workshopy, mastermind setkání i online programy a pomáhá s návratem do zaměstnání či s vlastním podnikáním.

Vaše platforma je složena ze dvou slov: Matka a Barter. Jestli jsem to dobře pochopila, tak vaše filozofie je založená na formě dej a odnes si. Je to tak?

Svým způsobem ano. Rodičovská dovolená často ženy degraduje na „pouhé“ maminky. Ale ony jsou to především ženy se svým potenciálem. Často to třeba bývaly ve svém oboru velké profesionálky. M.arter jim umožňuje zapojit se a předávat své know-how, svoje zkušenosti. Funguje to tak, že žena či muž na RD, případně nastávající matka, která uspořádá workshop pro ostatní, má nárok na jiný workshop zdarma. Ženám to zvedá sebedůvěru a přirozeně je socializuje. Díky tomu si udržují nebo zvyšují své vzdělání a hodnotu na trhu práce. Vždyť až 60 procent žen po rodičovské končí na úřadu práce jako nezaměstnané.

O jaká témata je největší zájem?

Největší zájem je o témata týkající se sociálních sítí. Nabízejí velký potenciál, jak najít práci, vybudovat značku. Hodně jsou žádané oblasti práva, prodejní dovednosti, ale i osobní rozvoj nebo vlastní podnikání.

Jak přesně to funguje? Maminka se rozhodne, že přijde na workshop. A co je s dětmi, o ty je postaráno?

To je samozřejmostí. Vyberete si workshop, který vás zajímá, a zaplatíte za něj několik set korun. I ceny máme nastavené tak, aby byly pro cílovou skupinu dostupné, stejně jako celý koncept. Většina akcí se koná od rána do oběda. Musíme brát ohled i na potřeby dětí, které si ženy mohou vzít s sebou. Při některých našich akcích nabízíme hlídání zdarma, u jiných je možné si za ně připlatit a večerní workshopy jsou pak bez dětí.

Nečekejte však nějaký „mama-koutek“, který je jen o dětech. To v žádném případě. Co právě účastnice našich workshopů oceňují, je, že zde potkávají ženy na stejné vlně, jako jsou ony samy. Vznikají zde nová přátelství, spolupráce a jiné. Například na prvním workshopu v Brně se nám sešly dva podobné nápady na projekty. Na dalším workshopu jsme zjistili, že holky se spojily a pracují spolu. Nebo jiný případ, kdy se dvě účastnice potkaly na workshopu na sociální sítě a ta jedna té druhé aktuálně spravuje její sociální sítě. To mi dělá radost a ukazuje sílu networkingu i komunity.

Kde všude působíte? A jaká je frekvence vašich kurzů?

Zatím fungujeme v Praze a v Brně, ale připravujeme další města. V Praze pořádáme tak čtyři a v Brně tři workshopy měsíčně. Kapacita bývá okolo patnácti lidí, abychom jim zajistili komfort. Akce pořádáme různě v dětských centrech, kavárnách, kancelářích, školicích prostorech, ale třeba i v prádelně u našeho partnera. Tam nás to strašně baví. Je to vtipné, tam patříme.

Tým M.arter se rozrůstá nejen o nové kolegyně, ale i o novou generaci. S dětmi se tady počítá. (foto Jan Vodička)

Sedm workshopů měsíčně, tím ale asi svůj tým neuživíte…

Jsme teprve na začátku. Máme velké plány a ještě větší cíle. Je pravda, že tomu věnujeme spoustu času a energie díky vlastnímu zápalu. Baví nás ta myšlenka. Baví nás něco měnit a vidět dopad. Kolegyně to tedy zatím nemají jako práci na plný úvazek. Ani mi nejde o nějaké velké obohacení. Máme právní formu neziskovky, ale fungujeme jako klasický startup. M.arter je postaven na startupovém lean přístupu, tzn. zjisti, validuj, zlepši neboli iteruj a poté opět validuj. V září jsme zvítězili v národním kole mezinárodní startupové soutěže Central European Startup Awards a získali titul Freedompreneur of the Year 2019. Že jsme neziskovka, neznamená, že nemůžeme vydělávat. Přistupuji k tomu tak, že čím víc získáme, tím víc můžeme investovat do rozvoje firmy, a tak mít i větší dopad a plnit svou misi.

Jak ji hodláte rozvíjet dál? Půjdete třeba do zahraničí? Na Slovensko?

Zahraničí ještě chvilku počká. Mým cílem je dostat se i do vesnic. Je mi jasné, že to nemůže fungovat jako ve velkých městech, ale už teď nabízíme on-line programy, které jsou dostupné odkudkoliv. Zatím jsou určené ženám podnikatelkám, stavíme však další. Jedná se o individuální nebo skupinové programy dle potřeb účastnic a jejich podnikání. Máme kategorii pro pokročilé podnikatelky i ty začínající. Program vede zkušená facilitátorka, koučka, mentorka či manažerka. Účastnice komunikují s moderátorkou i mezi sebou (v případě skupinových programů) přes internetové rozhraní. Jsou to tříměsíční programy, kdy se každé dva týdny na hodinu a půl sejdou a přes kameru spolu diskutují, řeší aktuální problémy i potřeby a posouvají sebe i své projekty či firmy dál. Půjdeme tedy cestou onlinu, nabídky služeb pro firmy a dalších produktů.

Nabízíte i projekty pro firmy. Je o ně zájem?

Ano, je. Nazvali jsme to solidární platba, kdy firma může jako daňově odečitatelnou položku coby firemní benefit nakoupit workshopy pro své zaměstnankyně. Zaplatí za ně vyšší částku a tím podporují další účastnice workshopu, pro které může být díky tomu cena dostupná. Firmy o to mají velký zájem, jelikož tak staví i svou značku dobrého zaměstnavatele. Různé společnosti se na nás také obracejí, jestli nemáme šikovné ženy, které by mohli zaměstnat třeba na částečný úvazek. Tak je chceme propojovat v rámci své databáze, kterou aktuálně stavíme.

Kolik lidí už za tu dobu prošlo vašimi workshopy?

Našimi akcemi v offlinu prošlo 340 žen a mužů. Překvapilo nás, kolik mužů se k nám zapojuje i na straně lektorů, z čehož mám osobně velkou radost.

Kdo jsou vaši lektoři?

Jsou to velcí profesionálové ve svých oborech. Mají neskutečné know-how, které chtějí předat dál - např. HR ředitelé, HR manažeři, koučové osobního rozvoje, obchoďáci, markeťáci, podnikatelé, startupisti, právníci apod. V tuto chvíli jich ve svém portfoliu máme přes 90. Přidávají se k nám, protože věří tomu, co děláme a čeho chceme dosáhnout. Navíc si s námi posilují svou osobní značku v případě jednotlivců či značku dobrého zaměstnavatele, výrobce nebo prodejce v případě firem. Získávají novou síť kontaktů i možnost propagace.



Ani na workshopech děti nemohou chybět. Zatímco se maminky vzdělávají, o jejich ratolesti se postarají chůvy. (foto archiv M.arter)

Jistě často narážíte na otázku, co vás vedlo k tomu založit takovou platformu, když sama nemáte děti. Nejste na to už alergická? Případně našel se nějaký „šťoura“, který by vám to vytýkal?

Otázku dostávám opravdu často. Chápu ji, a tak na ni zatím alergická nejsem. Lidé chtějí znát příběhy a ten náš se může zdát lehce zarážející. Dlouho jsem čekala, že mi to někdo vmete do tváře. Stalo se to jen jedinkrát, až po devíti měsících na sociální síti LinkedIn. Odpověděla jsem „s úsměvem“, že děti skutečně nemám a nijak se tím netajím. Pro mne to opravdu není určujícím faktorem. Navíc mám skvělý tým, který je složený z více jak 75 % z žen na rodičovské, to ony ukazují, že rodičovská není brzda, ne já.

A jak vás tedy napadlo firmu založit?

Mám kolem sebe spoustu kamarádek s dětmi. První byla kamarádka z VŠ. Když otěhotněla, chtěly jsme společně něco vybudovat. Dokonce jsme vyvíjely mobilní aplikaci se zaměřením na negativní dopady rodičovské. Ale nejsme ajťáci, tak to podle toho taky dopadlo. Ona pak šla za svými prioritami. Já jsem se přidala k několika startupům, které nakonec nevznikly, protože jejich zakladatelé neměli potřebné odhodlání. Najednou jsem zjistila, že sice nejsem máma, ale jsem jako buldok, který si jde za svou kostičkou. Uvědomila jsem si, že je tady nějaký negativní dopad RD, nelíbí se mi to a chci s tím něco dělat. Tou kostičkou se tedy stalo rozvíjet potenciál žen i mužů na rodičovské a dělat jim prostor na pracovním trhu.

Kolik jste do toho na začátku investovala?

Investice nemám spočítané, protože jsem do toho šla jako do výzvy a koníčku. Nejvíc jsem do toho dala vlastní čas a práci. Náklady byly minimální, jen na vytvoření webových stránek, založení právního subjektu a pár dalších. Rozhodně bych si nebrala půjčky. Od začátku se pohybujeme v černých číslech, ceny jsou nastaveny tak, aby pokryly náklady a zlepšování našich systémů.

V jakých se pohybujete obratech?

Obrat si v současné době necháváme pro sebe.

Nezvažujete, že byste z neziskového sektoru přešli do ziskového?

Nechci předbíhat, jsme na trhu rok. Ale nepřeji si jít cestou klasického startupu, který vybudujete a co nejdříve prodáte, abyste na něm co nejvíce vydělali. To ovšem neznamená, že nechceme růst. Chceme a hodně. Jsme otevřeni strategickým partnerům, kteří nás v poslední době sami oslovují a mohou nás posunout dál. Zatím je to v začátku a teprve s nimi jednáme, tak nebudu konkrétní, ale zdá se, že je vše na dobré cestě.

Andrea Bohačíková

  • Narodila se 17. května 1988 v Praze.
  • Vystudovala Metropolitní univerzitu Praha, obor Mezinárodní vztahy a Evropská studia
  • Pracuje na pozici Business manager v ASB Contrast (externě)
  • V roce 2019 založila M.arter – vzdělávací a networkingovou platformu pro ženy i muže na rodičovské dovolené
  • Pořádá workshopy, mastermind setkání i online programy od profesionálů z různých oborů.

Titulní foto: Tomáš Branda

Michala Jendruchová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články