Česká komiksová platforma Nanits: Už se nám hlásí i „netflixoví” autoři

Česká komiksová platforma Nanits: Už se nám hlásí i „netflixoví” autoři

20. zář 2019 Petr Woff 5 min

Robert Kaločai chtěl původně natočit filmové sci-fi, ale neměl na to dost peněz. Hledal tedy levnější, a přitom působivý způsob, jak vyprávět příběhy. Dnes vede česko-britsko-americkou společnost Nanits Universe, která vydává digitální komiksy prostřednictvím unikátní platformy. A kolem sebe má desítky spolupracovníků, investorů, vypravěčů a výtvarníků, jejichž příběhy čtou fanoušci po celém světě. V následujícím rozhovoru například prozrazuje, čemu dává přednost před okamžitou tržbou a ziskem.

Od vašich kolegů vím, že máte krátce po pracovní pauze. Četli jste na dovolené komiksy přes svoji platformu Nanits?

Byli jsme v podstatě off-line. Používali jsme jenom mapy, Airbnb, Booking.com a podobně. Jinak jsme nečetli nic.

Takže takový digitální detox.

Jo.

Ale teď už jste zpátky v pracovním procesu. Zajímalo by mě, zda se řídíte spíše svým vlastním vkusem, nebo především masovou poptávkou, když na svoji platformu zařazujete nové komiksy.

Úvodní výběr probíhá už na Comic-Conech (komiksových festivalech, pozn. red.), tam obcházíme nezávislé autory v Artist Alley (místě vyhrazeném pro sebeprezentaci kreslířů a scenáristů, pozn. red.), kde vystavují své práce. Přitom hraje určitou roli náš osobní vkus, respektive máme nějaké kvalitativní požadavky.

Takže musíte autory hledat? Oni sami se nehlásí?

Nejsme ComiXology, které patří Amazonu a má desetitisíce titulů. Začínali jsme jako malá neznámá platforma, nestojí za námi žádné velké jméno. Nejdříve jsme tedy museli budovat povědomí o tom, co děláme – jít za autory a ukázat: Hele, pokud půjdete k nám, váš komiks bude vypadat takhle a nic vás to nebude stát. Touhle cestou jsme museli projít. Ale teď už se nám sami hlásí například autoři, podle jejichž komiksu točí Netflix svůj další seriál.

Composer, tedy program, ve kterém stylové komiksy vznikají. Zdroj fotografie: Nanits Universe

Nejvíc peněz poslali čeští andělé

Vaše česká společnost Nanits Universe má britskou matku Nanits Universe Ltd. a americkou sestru, respektive tetu Nanits Universe Inc. Působíte spíš v tuzemsku, nebo v zahraničí?

Český trh je hodně malý, komiksových autorů jsou tady jednotky, takže jsme od začátku cílili na zahraničí. Britskou firmu jsme založili jako první, abychom mohli na Kickstarter. Eltédéčko navíc funguje obdobně jako česká akciovka – můžete lehce svolat valnou hromadu, vypsat nové podíly, nejsou tam takové problémy, jako když někoho přidáváte do eseróčka. A americkou firmu máme kvůli tamnímu trhu, protože Američané jsou velcí nacionalisti.

Je pravda, že jste od investorů vybrali 16 milionů korun?

Částka platí. Na Kickstarteru jsme vybrali nějakých 800 tisíc korun. 3,5 milionu jsme získali přes platformu Fundlift, kde jde o konvertibilní dluhopis, takže věřitelé mohou konvertovat na podílníky, což někteří využili. Zbytek máme od angel investorů.

Kolik tedy máte celkem spolupodílníků?

Máme desítky drobných investorů, kteří ale kvůli svým omezeným právům nemají vliv na chod firmy. Hlavních investorů máme šest, z toho tři díky platformě Busyman.

Tihle velcí investoři jsou všichni Češi?

Všichni jsou Češi, ačkoli teď komunikujeme se zahraničními VC fondy ohledně větší investice.

Můžete prozradit jména svých hlavních českých investorů?

Nejsou to známé osobnosti.

Máte plán, kdy byste chtěli tyto investované peníze vygenerovat formou zisku?

Plán samozřejmě máme, ale ten zlom, kdy budeme v zisku, je ještě daleko. Teď chceme hlavně budovat platformu a komunitu. Protože vlastně vytváříme dva produkty: platformu pro distribuci obsahu a samotný obsah, do kterého hodně investujeme.

K vrcholům komiksových žebříčků

Popravdě, měl jsem trošku problém, když jsem vaši komiksovou čtečku zkoušel nainstalovat do svého minimalistického chytrého telefonu a starého notebooku. Plánujete nějakou menší „lite” verzi?

Lite verze technologicky není možná, protože scrollujete obrovským pásem kvalitních .png obrázků, který se pročišťuje a znova načítá, máte tam desítky hudebních stop, které se musejí synchronně pouštět a vypínat… Nestačí ani web, který jsme také zkoušeli, ale nebyl schopen rozhýbat více než 20 parallaxů – pohyblivých obrázků.

Co vám chybí, abyste byli jedničkami komiksových žebříčků, kde jsem vás našel pouze na nižších příčkách? Nebo jsem vás hledal marně?

Myslím, že časem na přední místa pronikneme. V těchto žebříčcích jsou často starší aplikace – čtečky, do kterých musíte nahrát svoje vlastní, nebo stažené komiksy, zatímco my patříme mezi inovativní platformy, kterých je jenom pár. Ale jsme hodně mladí a zatím nemáme tolik obsahu. Do aktivního marketingu na Facebooku a Instagramu investujeme teprve několik měsíců.

Stále tvrdíte, že Nanits je světovým unikátem? Tak jste svoji platformu před lety představoval potenciálním investorům. (viz video níže)

Nikdo jiný vám neposkytne takový zážitek jako my. Samozřejmě existují jiné scrollovací nebo hudbou podbarvené komiksy, které však nevytvářejí iluzi prostoru a nemají tak jemné přechody mezi hudebními tématy. Člověk se může naprosto plynule pohybovat tam a zpátky, aniž by byl jakkoli rušen změnami, například otáčením stránek. Naprosto se ponoří do příběhu. Z našeho pohledu jsme vytvořili nejpříjemnější kombinaci technologií.

Zkouší vaši platformu někdo zkopírovat?

Zatím jsme příliš malí a neznámí. Navíc kopírování není úplně levné, takže spíš očekáváme nabídky na akvizice.

Takové nabídky ještě nepřišly?

Některé firmy mají zájem o white-label, tedy chtějí naši technologii využívat pod vlastním brandem. Aktuálně tedy řešíme, jak budeme svůj byznys dál škálovat. Naše platforma totiž nemusí sloužit jenom pro komiksy, ale pro distribuci jakéhokoliv digitálního obsahu, který zahrnuje texty, obrázky nebo hudbu.

I příběhy o monstrech mají poselství

Společně s Michaelem Petrusem jste většinovými majiteli, další výraznou postavou je Veronika Šiřinová. Ale máte daleko víc spolupracovníků...

Já, Michael a Veronika pracujeme pro Nanits na plný úvazek, jsme jádrem týmu, bez kterého by firma nemohla fungovat. Celkově včetně freelancerů a externistů nás bývá 20 až 30, podle potřeby.

Na následujícím videu Michael Petrus ukazuje, jak pracují vaši kolegové, grafik nebo hudební skladatel. Očekáváte, že jejich práce bude v budoucnu automatizovaná nějakým softwarem?

Nedovedu si představit, že by nějaký automatický software ještě za našeho života nahradil grafika, který dělá autorskou uměleckou práci, nebo že by počítač vygeneroval kvalitní stylovou kresbu na základě textu. Máme automatizovaný například transport ručně vyřezaných obrázků z Photoshopu do našeho composeru (spojovacího programu, pozn. red.). Ale není možné, a ani bych nechtěl, aby stroje dělaly úplně všechno.

Takže kdybych chtěl vytvořit dobrý komiks, potřebuju kromě příběhu umět malovat, případně mít nějakého kolegu výtvarníka.

Přesně tak. Filmové efekty jsou taky vytvářeny lidskými výtvarníky, nejen počítačovými programy.

Na Nanits máte desítky komiksových ság. Které máte nejraději?

Ty naše :-). A taky mě baví například černobílý komiks Kodoja, o monstru podobném Godzille. Nebo Katrina o holce, která bojuje s démony à la Diablo. A pokud zůstaneme na Nanits, pak samozřejmě taky Sherlockové od Petra Kopla.

Mají současné komiksové příběhy nějaké morální poselství, nebo v tomhle ohledu jsou unikátem české foglarovky, například Rychlé šípy?

Většina komiksů, se kterými jsme se potkali, má nějaké poselství, chtějí na něco reagovat. Komiksy vždycky reflektovaly dění ve společnosti. Takže moralizující příběhy nejsou ryze českou doménou.

Předpokládám, že máte většinu uživatelů v zahraničí...

Ano. Máme hodně uživatelů z Ameriky, Brazílie, Ruska, budeme přidávat další jazyky pro nové trhy.

Představte si, že by společnosti Nanits byly dlouhodobě vysoce ziskové. Chtěl byste v takovém případě přece jenom natočit filmové sci-fi, což byl váš původní záměr, který (zatím) nebyl realizován kvůli nedostatku peněz?

Určitě.

Autor: Petr Woff

Fotografie: Nanits Universe

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články