Obýváková cyklistika na vzestupu. Českou aplikaci Rouvy používá 300 tisíc lidí, nově plánují běžecké tratě

Obýváková cyklistika na vzestupu. Českou aplikaci Rouvy používá 300 tisíc lidí, nově plánují běžecké tratě

22. kvě 2020 Zuzana Hübnerová 4 min

Možnost poměřit síly s těmi nejlepšími a zlepšovat svou cyklistickou kondici i v zimě. To jsou dvě hlavní myšlenky, se kterými bratři Petr a Jiří Samkovi spoluvytvořili aplikaci pro domácí cyklotrénink. Cílem podle nich není klasické cyklistice konkurovat, ale nabídnout organizátorům nový marketingový kanál a cyklistickým nadšencům příjemnější způsob tréninku. Letos navíc podepsali smlouvu se slavným triatlonovým závodem Ironman a do podzimu plánují nabídnout také digitalizované běžecké tratě.

Rouvy je zjednodušeně placená aplikace, která umožňuje jak profesionálním, tak i amatérským cyklistům zažít tréninky či závody v prostředí reálných cyklotras. Díky tomu, že aplikace komunikuje s cyklotrenažérem, jezdci se automaticky upravuje zátěž, náklon i výškový profil trasy. Z pohodlí svého domova si tak snadno může otestovat svou kondici, či natrénovat na konkrétní závod. „Zákazník musí mít doma trenažér, na který umístí své kolo, propojí náš software s trenažérem například přes Bluetooth, a pak už může ovládat aplikaci přes telefon, PC, Apple TV a celou řadu dalších zařízení,“ přibližuje pro Startupjobs Newsroom Petr Samek, spoluzakladatel společnosti VirtualTraining, která za aplikací Rouvy stojí.

Českou aplikaci, která nabízí čtyři tisíce video tras, možnost projet si ikonická místa jako italské Passo dello Stelvio a americké North Applegate nebo třeba čtvrtý nejznámější cyklistický závod světa Tour de Suisse, používá na 300 tisíc uživatelů po celém světě. „Ve srovnání s jinými aplikacemi se to může zdát málo, ale je třeba si uvědomit, že u té naší lidé potřebují i vlastní trenažér,“ vysvětluje Samek.

Počet „obývákových“ cyklistů roste. Může za to koronavirus i vytíženost

O tom, že mezi cyklisty o virtuální trasy roste zájem, svědčí i počet ujetých kilometrů. Zatímco v roce 2019 ujeli přes Rouvy 18 milionů kilometrů, za prvních pět měsíců letošního roku už mají najeto 25 milionů kilometrů.

Na rostoucím zájmu se podle Petra Samka rozhodně podepsala i situace kolem koronaviru. „My jsme za běžných podmínek sezónní záležitost. Jakmile se oteplí, lidé se přirozeně přesouvají ven a na trenažery se vrací až tak v září. Nicméně tento rok sledujeme obrovský nárůst indoor cyklistiky i v měsících, kdy už bývají cyklisté normálně venku. A je to zejména u zemí, kde byla přísná karanténa, nebo hodně nakažených, jako Itálie, Španělsko, Velká Británie,“ potvrzuje Samek.

Podle něho ale přibývá i zákazníků mezi vytíženými manažery, kteří v týdnu nemají několik hodin, aby si šli zajezdit ven. „Ti si alespoň večer doma sednou na trenažér a zasportují si tímto způsobem,“ podotýká Samek. Dodává, že někteří uživatelé díky kvalitnímu zpracování a 3D používají aplikaci i na cestování. „Nabízíme 200 tisíc kilometrů tras. Lidé si tak můžou projet a prohlédnout místa, o kterých vědí, že je třeba nikdy naživo neuvidí,“ vysvětluje Petr Samek.

„Nejsme klasický startup,“ říká Samek

Petr Samek upozorňuje, že firma, kterou spoluvlastní, nemá zcela běžný startupový příběh a vývoj. Prvotní myšlenka na digitalizaci cyklistiky totiž vznikla už před 14 lety a s nápadem nejprve prorazili na americkém trhu, než se postupně vrátili na ten evropský.

Úplně prvotní nápad vznikl už v roce 2006, kdy jsme s bráchou studovali na sportovním gymnáziu ve Vimperku. Protože jsme oba dva cyklisti a v té době jsme de facto vrcholově trénovali, sami jsme přes zimu trávili hodně času na trenažérech. A byla to strašná nuda,“ popisuje začátky aplikace Petr Samek. Začali se proto poohlížet v zahraničí po produktech, které by jim mohly zimní přípravu trochu oživit. „Na základě toho bráchu napadlo propojit video s GPS a profilem trati. Pak jsme ale šli oba dva na vysokou školu a nápad pomalu uzrával a hledal konkrétní podobu,“ dodává Samek.

První komerční podobu dostal v roce 2011, kdy bratři Samkovi vyvinuli a začali prodávat první fitness software ve spolupráci s firmou Kettler. „Dělali jsme i první pokusné digitální závody. V té době ale nebyl hardware ještě dostatečně kvalitní, abychom mohli vytvořit produkt podle svých představ,“ vzpomíná Petr Samek.

Petr Samek je sám vášnivý cyklista. Rouvy vymyslel společně se svým bratrem

Zásadnější průlom tak přišel až o dva roky později. „V roce 2013 jsme začali spolupracovat s firmou Cycleops, což je velký americký prodejce trenažérů. Oni nám otevřeli trh v USA a my jsme vyvíjeli software exkluzivně pro ně,“ popisuje Samek. Spolu se vzrůstajícím zájmem se ale v roce 2017 rozhodl vývojářský tým z jihočeského Vimperka osamostatnit.Ukončili jsme smlouvu, rebrandovali a vznikla naše značka Rouvy,“ dodává Samek.

Na vývoji stávající aplikace spolupracují s týmem z Vysokého učení technického v Brně. „Pomáhali nám s vývojem zcela nové technologie, které říkáme augmented route. Jsme díky tomu první na světě, kteří dokázali masově nasadit technologii, která mixuje reálné záběry zvenčí s uměle vytvořenými. Rekonstruujeme tak 3D scénu na základě videoobrazu a dokážeme na trasy vkládat různé reklamní předměty, avatary a podobně,“ vysvětluje Samek.

Rouvy nabídne trasy i běžcům

Český tým letos čeká náročný rok. Kromě vylepšování nabídky pro cyklisty totiž rozšíří svůj záběr i na běžce. „Podepsali jsme smlouvu s nejznámějším globálním triatlonovým závodem Ironman. Součástí této dohody je, že do podzimu virtualizujeme i běžecké trenažéry a nabídneme běžecké tratě,“ potvrzuje Samek.

Upozorňuje však, že jejich ambicí nikdy nebylo slavné závody nahradit a přenést sport čistě do virtuálního světa. „Naše poselství je: Během zimy si vyzkoušej závody, trénuj, a až bude hezky, budeš připravený na ty reálné venkovní. Proto přemýšlíme i nad tím, co pořadatelům závodů nabídnout. Tak, abychom přidali nějaký obsah navíc a na jejich aktivity navázali a rozšířili je, nikoliv abychom jim konkurovali,“ dodává na závěr Petr Samek.

Foto: Pexels, Rouvy

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články