Groundcom umožní sdílení antén pro získávání dat z vesmíru. První přijímač staví mladí Slováci v Indii

Groundcom umožní sdílení antén pro získávání dat z vesmíru. První přijímač staví mladí Slováci v Indii

8. úno 2021 Václav Lang 5 min

Devětadvacetiletý slovenský vývojář a podnikatel Jakub Lajmon si během spolupráce s výrobcem vesmírných satelitů všiml, že existují firmy, které si kvůli komunikaci s umělými družicemi draze postaví anténu, ale pak ji využívají jen zlomek času. Proto přichází s obdobou Airbnb”, v níž se však nebudou pronajímat domy a byty, nýbrž právě antény.

„Každý satelit, který jde do vesmíru, potřebují jeho vlastníci či provozovatelé nějak kontrolovat, komunikovat s ním, případně přijímat data z experimentů. Na to musí mít tým na Zemi nějakou anténu. Problém ale je, že vy jako člověk, který takový satelit má, sídlíte třeba v Brně a postavíte si tam i anténu, která může stát až tři miliony korun, jenže satelit bude kolem Brna prolétávat jen zhruba 60 až 90 minut denně. Takže máte vybavení za miliony korun, ale používáte ho hodinu denně, zbylý čas leží ladem,” nastínil problematiku pro StartupJobs Newsroom misi Groundcomu jeho zakladatel Jakub Lajmon.

„Jsme něco jako telefonní operátor pro vesmírné mise,” pokračuje. Rozdíl tkví v tom, že místo 4G připojení hodlají poskytovat připojení směrem do vesmíru. Zjednodušeně řečeno: Groundcom zajistí stavbu antén po celém světě, a kdokoli bude potřebovat, si je bude moci pronajmout na kýženou dobu. Když bude klient potřebovat denně šest hodin snímků, tak místo aby stavěl po světě šest antén, objedná si pomocí cloudového řešení právě tolik času, kolik bude potřebovat. „Výhodou je, že nemusí dopředu dělat žádnou investici, někdy mu bude stačit třeba hodina denně na přenos nějakých základních dat, ale jindy bude například jeho satelit provádět experiment v průběhu celého měsíce, a tak si vybookuje více antén. Systém mu ukáže, kdy bude satelit nad jakou anténou, a on si je objedná a dané antény budou v určenou dobu komunikovat při průletu se satelitem,” popisuje Lajmon.

Zhruba takto by měly antény od Groundcom vypadat.

Jako Airbnb pro antény

Společnost zaregistrovaná v Brně, jejíž jádro tvoří čtveřice Slováků, kteří ovšem pracují na dálku z různých koutů světa, má momentálně nasmlouvané první dva klienty, již se se svými satelity chystají do vesmíru v průběhu letošního roku. První antény už Groundcom vztyčuje v Indii a Austrálii. „Je to anténa, která má u sebe krabičku velikosti chladničky, tedy něco jako vaše televizní anténa na okně, ale na steroidech,” usmívá se Jakub Lajmon. Paraboly se podle něj budou v době průletu otáčet na satelit.

Vedle zmíněných lokalit pomýšlí firma na stanice ve Finsku, Kanadě či Jihoafrické republice. „Když tam máme nějaký kontakt, třeba rodinný dům, tak mu přidáme větší anténu na střechu a jediné, co potřebujeme, je dobrý výhled na oblohu,” popisuje. V případech, kdy bude jedna anténa vybookovaná, má následovat pronájem vlastních pozemků v lokalitě a vybudování tzv. „pole antén”.

Nabízet ovšem nebudou jen vlastní antény, ale umožní i jednotlivcům s jejich přijímači připojit se do systému Groundcom. „Když použiji analogii s Airbnb, tak my začínáme tím, že budujeme vlastní síť hotelů či bytů, a teprve potom je přes Airbnb pronajímáme. Ale zároveň umožňujeme i někomu se svou vlastní nemovitostí dát tuto nemovitost do našeho Airbnb, a tím pádem na tom něco vydělat. My si z toho vezmeme nějaké fíčko a zároveň umožníme rozšíření pokrytí,” dodává.

„Sto klientů do čtyř let nebude problém”

Cílem společnosti je podle zakladatele v průběhu nejbližších dvou tří let obsloužit desítky klientů a do čtyř let být na stovce. „Aktuálně je ve vesmíru nějakých 1500 funkčních satelitů, přičemž v rámci trhu small satů, tedy satelitů do 500 kilogramů, je na příštích osm let naplánováno 7500 misí. Boom je tudíž obrovský a my chceme ze sedmi a půl tisíc v nejbližších letech získat nějakou stovku. Nečekáme, že to bude problém,” věří si.

Firmy podle něj zaplatí za využívání služby řádově tisíce eur ročně. Byznys model bude podobný jako u telefonních operátorů, kdy si daná firma koupí podle vlastní potřeby určitý objem připojení, a když ho vyčerpají, dokoupí si „data navíc”.

Jakub Lajmon přiznává, že některé společnosti využívající satelity už sice daný problém řeší a někdy se i snaží mezi sebou o anténu podělit, jedná se však podle něj o komplikovanou a zdlouhavou záležitost.

Vývoj Groundcomu zatím financují zisky jiné firmy Jakuba Lajmona, vývojářského studia In Solutions, které se zaměřuje na vývoj informačních systémů a technologických gadgetů. K tomu nedávno přibyl grant spojený s účastí v inkubátoru českého ESA BIC a další menší grant na Slovensku. „Takže pár desítek tisíc eur máme v grantech, nějaké tisíce eur jsem do toho dal já,” popisuje.

Programování a vývoji se Jakub Lajmon věnuje od malička a od 18 let podniká. Vedle In Solution založil v roce 2018 ve Švýcarsku MyAirSeat, v němž se promítla Lajmonova vášeň k létání. Tento spin-off jeho vývojářského studia funguje jako online rezervační služba pro lety malými a středně velkými stroji, typicky helikoptérami. V současnosti ještě zakládá v Česku pobočku In Solution zaměřenou na vývoj aplikací Resolvio.

K nápadu na Groundcom ho zase přivedlo angažmá v jedné slovenské firmě, která se věnovala výrobě satelitů. Tam si všiml, že existují týmy, jež musely koupit anténu, ale využívají ji jen třeba hodinu denně. Aktivně pak začal na Groundcomu pracovat v lednu loňského roku. Jeho tým tvoří v současnosti dva další cofoundeři, kteří mají přímé zkušenosti z Evropské vesmírné agentury, a jeden odborník na byznys.

Tým Groundcom na teambuildingu. Třetí zleva je Jakub Lajmon.



Jakub si pochvaluje, že nikdo z týmu nepůsobí na Slovensku (pracují např. z Německa, Velké Británie či Číny): „Je to výhoda, že nejsme jen Slováci, kteří by měli klapky na očích a viděli pouze slovenský a český trh, ale jsme lidi, kteří viděli svět a poznali, jak to v něm chodí,” říká.

Sám byl zvyklý před pandemií trávit vždy alespoň půl roku v zahraničí. I díky těmto pobytům má podle svých slov v byznysovém prostředí výhodu: „Od mala mě bavilo cestování, hodně času jsem trávil v Americe na východním i západním pobřeží, v Silicon Valley, byl jsem na projektu MIT, kde jsem zažil úplně jinou startupovou kulturu než ve střední Evropě. Vůbec se to nedá porovnat. Proto si myslím, že jsem jinak naučený - dotahovat nápady a dělat z nich byznys. Tady (v tuzemsku) má hodně lidí nápady, dokážou je i realizovat, ale dělají stejnou chybu, jakou jsem dělal dříve já - nemají žádný plán, jak je prodají a kde vezmou klienty, aby se jim to vůbec zaplatilo,” uzavírá.

Foto: Unsplash, Photodune, Groundcom

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články