Google dva roky studoval úspěšné týmy. Jakých pět vlastností mají společných? O nejlepších lidech to není

Google dva roky studoval úspěšné týmy. Jakých pět vlastností mají společných? O nejlepších lidech to není

30. kvě 2019 Redakce 3 min

Sestavit úspěšný tým je tak trochu alchymie. Většina firem věří, že více odborníků znamená automaticky lepší tým, ale Google se to rozhodl na více než 180 týmech otestovat a jeho výzkumníci došli k překvapivému zjištění: Úspěšnost týmů s počtem odborníků prakticky vůbec nesouvisí. S čím tedy?

Týmy jsou základem většiny společností a vyplatí se jejich zlepšování věnovat značnou pozornost. Proč je jeden tým úspěšný a druhý moc ne? Většina lidí začíná s předpokladem, že prostě obsahuje lepší lidi - nejlepšího vývojáře, někoho s MBA, dva extroverty a pro jistotu ještě někoho s PhD. S tímto předpokladem začínal i Google, stejně jako mnoho dalších společností. Jak ale konstatovala Julia Rozovsky, HR manažerka v Googlu: „Byli jsme totálně vedle”.

Za dvouletým výzkumem stojí ředitel HR v Googlu, Abeer Dubey, který sestavil tým všech možných odborníků s různým zaměřením - statistika, sociologie, psychologie, inženýring a výzkum. Ti všichni dva roky zkoumali 180 různých týmů, provedli přes 200 interview a hodnotili na 250 různých rysů.

Najít uspokojivou odpověď bylo ale těžší, než se zpočátku zdálo. Ta se začala objevovat až s tím, jak výzkumníci opakovaně naráželi na nehmatatelné vlastnosti týmů, které sociologové a psychologové popsali jako skupinové normy. „Jsou to tradice, standardy chování a nepsaná pravidla, která ovlivňují, jak tým funguje. Normy mohou být nevyřčené nebo veřejně odsouhlasené, ale jejich vliv je vždy obrovský,” uvedla Julia Rozovsky, která ve výzkumu hrála výraznou roli.

V dokumentu Re:Work uvádí Google pět hlavních charakteristik úspěšného týmu:

  1. Psychologické bezpečí
    Každý člen se nebojí podstoupit riziko, protože ví, že ho skupina podpoří.
  2. Spolehlivost
    Členové týmu odevzdávají práci včas a splňují očekávání.
  3. Struktura a přehlednost
    Výkonné týmy měly jasné cíle a dobře definované role v rámci skupiny.
  4. Smysl práce
    Práce byla pro každého člena důležitá na osobní úrovni.
  5. Dopad
    Skupina věří ve smysl svého snažení a pozitivní dopad na veřejné blaho.

První z bodů se ve výzkumu ukázal jako nejdůležitější. Když se člověk nebojí zostuzení před ostatními, ani pocitu, že zní jako blázen, tak možná přijde s odvážným nápadem, který se ve finále ukáže být perfektním řešením. Pokud by pocit bezpečí a podpory neměl, možná by si nechal svůj nápad raději pro sebe a neriskoval, že se stane terčem dalšího výsměchu.

Jak udělat tým úspěšnější? Zkuste každý týden zahájit krátkým meetingem, kde jednotliví členové týmu ostatním poví, jaké riziko podstoupili za posledních sedm dní. Uvidíte, že to lidem pomůže dělat divočejší rozhodnutí (aby měli s kolegy co sdílet) a úspěchy se začnou objevovat.

Jasně, tohle asi nejsou ty kvantitativní výsledky, které jsme od Googlu a 180 zkoumaných týmů čekali, ale dává to naději mnohem širšímu spektru firem, startupistů a leaderů, že i jejich týmy mohou fungovat efektivněji. Stačí se postarat o to, aby se v nich lidé cítili dobře, znali svůj cíl a viděli ve své práci vyšší poslání.

Jaký je váš recept na úspěšný tým? Souhlasíte s tím, že recept na úspěšný tým je čistě subjektivní záležitost?

Autor: MAV
Foto: WithGoole.com

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články