Fotbalový byznys frčí! Zájem o české chrániče mají hráči z celého světa, budou i na MS v Kataru
Zakladatelé firmy Foul Štěpán Rybníček a Pavel Chalupa. foto: FOUL 

Fotbalový byznys frčí! Zájem o české chrániče mají hráči z celého světa, budou i na MS v Kataru

19. lis 2022 René Machálek 9 min

Fotbal je sport, ale také pořádný byznys. Své by o tom mohla vyprávět dvojice kamarádů z Moravy. Štěpán Rybníček a Pavel Chalupa to sice do první ligy nedotáhli, od roku 2017 ale rozjeli firmu FOUL a tenhle krok si nemohou vynachválit. Pro amatérské hráče i světové hvězdy vyrábí fotbalové chrániče s motivy na přání. Z nevinně vyhlížejícího nápadu je hit, zájem mají hráči z celého světa a obrat firmy každým rokem roste.

Letos jediný „faul“, na kterém se vydělává, dosáhne k částce třinácti milionů. „Vize je taková, že bychom chtěli jednou mít střední firmu s hezkou výrobní halou a kancelářskými prostory, kde budou pracovat spokojení lidé. Je jedno, zda jich bude dvacet, padesát, nebo sto,“ vykládá Rybníček, jeden ze zakladatelů FOUL.

Na začátku cesty byla jediná myšlenka. Dva kamarádi se chtěli pustit do nějakého podnikání. První nápad z úplně jiné sféry, než je současné podnikání, neprošel. Podruhé už to byla trefa do černého. Navíc v oblasti, která jim je blízká, tedy z fotbalu. „Hledali jsme podle klasické poučky, najdi něco, co trápí hodně lidí a vyřeš ten problém. Šli jsme myšlenkově tímhle směrem a napadlo nás dělat chrániče,“ líčí Rybníček. Oba muže kromě kamarádství spojuje i láska k fotbalu a když už to neklaplo s angažmá ve Spartě či Slavii, tak se mezi špičku zkusili dostat touhle cestou.

Právě tady viděli velkou díru na trhu. Fotbalisté na amatérské úrovni často nahrazují nepohodlné chrániče pod štulpnami kusem kartonu. Rybníček se smíchem přiznává, že ani on nebyl výjimkou. „Známé značky, možná i kvůli tomu, že chrániče nejsou vidět, se na ně moc nezaměřují. Tak jsme si řekli, že rozjedeme podnikání tímhle směrem,“ dodává s tím, že dobře věděli, jaké chrániče by měla jejich firma vyrábět. A navrch nabídli personalizaci. Každý si mohl na chránič nechat vyrobit motiv dle svého přání.

Personalizované chrániče či ponožky. A spousta dalších produktů vyrábí český firma FOUL. Foto: FOUL

„Pustili jsme se ve dvou do práce a za pár měsíců měli první prototyp. Začali jsme ho vyrábět, ale když se na to podívám zpětně, přijde mi to docela vtipné, co jsme prodávali. Vypadalo to hrozně. Za pět let došlo na řadu vylepšení. Na začátku jsme nevěděli, jakou zvolit technologii i jaký materiál použít,“ vzpomíná Rybníček na dobu, kdy byli oba muži zaměstnaní na hlavní pracovní poměr. „Trávili jsme tím prakticky veškerý volný čas po práci.“

Už tehdy prý ale duo podnikatelů věřilo tomu, že je FOUL bude živit. „Byli jsme o tom přesvědčení. A věděli jsme i to, jakým způsobem k tomu chceme dojít. Nechtěli jsme nabrat spoustu peněz od investorů, vydali jsme se postupnými krůčky, a to se nám povedlo,“ vypráví Rybníček.

Je jasné, že na startu podnikání se hodí každá koruna, jenže oba muži to brali jako závazek. „Bylo by to něco za něco. My jsme chtěli jít pomalu, ale jistě, měli jsme dlouhodobou vizi. Cílem nebylo rozjet firmu a za pár let ji prodat. Začali jsme od nuly, ale chceme, aby byla firma zdravá,“ přesvědčuje podnikatel.

Zájemce o FOUL už se v minulosti objevil, poptával firmu, ale dostal košem. Ani na konkrétní nabídku nedošlo. „Bylo to zhruba po dvou letech, asi by to ani nebylo zajímavé,“ myslí si Rybníček a stojí si za svým, že firma momentálně není na prodej. „Teď jsme tak nastavení, ale nikdy neříkej nikdy. Když někdo přijde s velkým měšcem,“ usměje se. „Ale s tím cílem firmu rozhodně nebudujeme,“ zopakuje.

Od začátku platilo, že když se povede vydělat nějaké peníze, tak je podnikatelé investují zpět do firmy. „Vraceli jsme peníze zpátky, ten přístup je nám blízký a shodli jsme se na něm,“ konstatuje Rybníček a přiznává, že rok 2022 bude nejspíš zlomovým. Pavel Chalupa odešel ze svého zaměstnání na jaře a na půl cesty do FOUL je i jeho parťák. Přitom měl skvěle placené místo IT specialisty ve velké známé firmě. „Byl to skok, musel jsem slevit,“ přiznává bez okolků s tím, že byl zhruba na padesáti procentech výdělku ze společnosti Notino.

Zakladatelé firmy Foul Štěpán Rybníček a Pavel Chalupa. foto: FOUL

„Dva roky to ale nebyla ani brigáda. Až pak jsme si postupně začali něco brát na benzín a postupně to rostlo a roste pořád. A nakonec jsme zjistili, že by nás to už uživilo tak, abychom nemuseli mít strach, že se každý měsíc budeme klepat o peníze. A teď nás to živí,“ konstatuje spokojeně podnikatel.

Nebojí se promluvit ani v konkrétních číslech. Za první rok se FOUL dostal na milionovou tržbu. „První tři roky byl růst pozvolnější, to jsme narostli tak na tři miliony. Ale teď rosteme každý rok pokaždé výrazně. Minulý rok jsme končili na nějakých pěti a půl milionu a letos míříme k nějakým dvanácti, třinácti milionům,“ hlásí Rybníček. Z hlasu je znát, že přichází oblíbené období roku, kterým jsou Vánoce. „Chrániče jsou dobré dárkové zboží. Prodáme jich stovky,“ tuší.

Kdo by chtěl konkrétní představu, kolik chrániče od FOUL stojí a porovnat vše s konkurencí, Rybníček mu ochotně podá informace. „Lepší modely klasických chráničů pro amatéry se u konkurence vejdou do tisíce korun, u nás za takovou cenu dostanete chrániče s iniciálami, číslem a vlajkou,“ pochlubí se. Chrániče s designem už jsou dražší, je za nimi větší porce práce, výroba je individuální. Tak už cena šplhá k sedmnácti stovkám. „Když se ale porovnám se zahraničím, tak jsme spíš levnější,“ přesvědčuje.

FOUL má ale mezi svými klienty i hráče z nejslavnějších lig světa. I tady ale dává česká fotbalová dvojice konkurenci na frak. „Je firma, která má napojení na kluby v Itálii, dodává chrániče TOP hráčům, ale cenově to není pro obyčejného člověka, jsme na osmi i deseti tisících. Karbonové chrániče máme také, ale my jsme cenově na třech tisících,“ říká s tím, že jejich produkt je lehký, neomezuje v pohybu a je ohebný, v tom je unikátní. Můžete si jej vytvarovat podle holeně. „Chceme hráče chránit a zároveň zachovat jejich pohodlí.“

Přitom i firma dvou českých amatérských fotbalistů má řadu známých klientů. Ty ale měla vlastně od začátku. Jedno jméno ale nečekejte. FOUL ukázal tah na branku a jako první oslovil, světě div se, české reprezentanty do 21 let. „Já hrál v Olomouci, Pavel v Jihlavě, spoustu kluků jsme znali. Tak jsme jim zavolali, jestli je kluci nechtějí vyzkoušet a oni souhlasili. Tak jsme tu první várku naložili a odvezli jim to na EURO do Polska v roce 2017. Byli tam třeba Tomáš Chorý, Vašek Černý nebo Patrik Schick,“ sype Rybníček známá jména z rukávu. „Zajeli jsme tam, předali chrániče a udělali si fotku pro sociální sítě,“ dodává a sportovně přiznává, že útočník Leverkusenu chrániče české firmy nepoužívá, v Bayeru je má jen exsparťan Adam Hložek.

Seznam spokojených klientů je nyní poměrně dlouhý. Produkty FOUL nosí v nejznámějších ligách světa. V německé bundeslize či třeba anglické Premier League a nutno poznamenat, že nejde jen o české hráče. Z Arsenalu se třeba ozval anglický reprezentant Bukayo Saka. „To bylo ještě v době, kdy hrál v dorostu. Už tehdy měl na sociálních sítích dvě stě tisíc sledujících. Dali jsme mu slevu, ale zadarmo to neměl, musel zaplatit. A ještě jsme chtěli, aby se s chrániči vyfotil a poslal nám fotku,“ vzpomíná Rybníček na námluvy s jednou z hvězd.

Bukayo Saka a Emile Smith Rowe z Arsenalu s chrániči od české firmy FOUL. foto: FOUL

Fotbalový trh v Česku, a to jak na úrovni amatérů, tak i profesionálů, firma obsáhne, ale pochopitelně míří i za hranice. „Máme zákazníky z Evropy i zbytku světa, třeba z USA. Nabídky chodí i z Kataru. Sami se divíme, ale fotbal je tam populární a pro lidi není problém zaplatit za unikátní produkt poštovné,“ prozrazuje podnikatel. Připouští, že strategie, která zafungovala na tuzemském trhu v Německu nezabrala. „Hráče asi oslovuje s produkty hodně firem, takže se stalo, že naši nabídku ani neotevřeli. Ale stane se, že přijde jedna objednávka z Kolína nad Rýnem a za čtrnáct dní přijde ze stejného klubu dalších pět,“ směje se.

Během existence firmy FOUL odmítl jen dvě nabídky. První přišla v počátcích, kdy teprve nabírala dech a byla ze zemí arabského světa. „Byla to poptávka na stovky chráničů, možná to byly menší tisíce. Přišlo to mailem, kde stálo, dobrý den, chci si objednat x chráničů a hotovo. Kdo ví, jak by to dopadlo. Tehdy jsme začínali a raději jsme odmítli. Kdyby nabídka přišla teď, už bychom vše výrobně dali. Tedy mimo sezonu,“ upozorňuje Rybníček.

Druhý odmítnutý kšeft byl úplně jiný. „Pán poptával chrániče s hákovým křížem a říšskou orlicí. Nejdřív jsem si myslel, že je to nějaká špatná legrace a někdo nás zkouší, ale když jsem pána kontaktoval, vyšlo najevo, že to myslí vážně,“ líčí fotbalový nadšenec s tím, že ho zákazník pořádně rozčílil. Na podobný kšeft by nekývl za žádných okolností, i kdyby zájemce nabízel ranec. „Byl jsme naštvaný, na žádnou další nabídku nedošlo,“ dodává chlapík, který podle všeho dává podnikání myšlenku a kolega Pavel Chalupa je zase hnacím motorem firmy.

Často se ale u poptávaných návrhů dobře baví. Jednou si prý paní popletla klub, kterému fandí její přítel. „Zaměnila Slavii se Spartou a druhý den volala, jestli to jde ještě změnit. Jeden ligový hráč chtěl pro změnu na jeden chránič manželku a druhý milenku. Další fotbalista už má od nás asi pátý chránič. Vždycky tam chce svoji přítelkyni, jenže už se párkrát rozešel. Ten má od nás slevu,“ směje se Rybníček.

Kromě chráničů vyrábí firma Foul i další fotbalové vybavení. foto: FOUL

Dobré náladě dodává i fakt, jak firma roste. „Momentálně se kolem projektu FOUL motá kolem deseti lidí na denní bázi,“ říká jeden ze zakladatelů s tím, že firma neustále rozšiřuje nabízený sortiment. „Zajímá nás všechno, co má fotbalista v batohu, když jde na zápas či trénink. Nabízíme doplňky jako lžíce na boty, ručník, nákrčník. Hráč na něm bude mít vždy své jméno, to je naše přidaná hodnota, to vám ani adidas neudělá,“ míní podnikatel a připomíná, že hotovým trhákem jsou ponožky. Ty tvoří kolem čtyřiceti procent obratu.

Rybníček s parťákem se sice s vidinou blížících se Vánoc nezastaví, pochopitelně ale nelitují, protože se firmě daří. Jsou přesvědčení o tom, že do budoucna bude lépe a obchody se povede ještě více rozhýbat. „Teď je důležitější růst a budování zdravé firmy,“ hlásí. Kromě financí je pro ně odměnou spokojený zákazník. „Je to klišé, ale fotka od stromečku po té dvouměsíční dřině, kdy se maká od nevidím do nevidím, moc potěší. Určitě bych tu odměnu nevztahoval jen na peníze,“ upozorňuje Rybníček.

Kromě Ježíška se může fotbalové duo těšit i na brzy startující mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Česko tam díky chráničům od FOUL bude mít zastoupení alespoň v rámci vybavení. „Určitě tam nějaké hráče najdeme. Když se tam Češi nedostali, tak jich bude méně, ale budou. Spíš půjde ale o jednotky, budeme to sledovat,“ směje se jeden ze zakladatelů úspěšné značky.

PŘEČTĚTE SI: Český startup Athletix testuje americké mládežnické hokejové reprezentanty. A chce vnést přesná data i do dalších zemí a dalších sportů

PŘEČTĚTE SI: Český systém Panoris natáčí nejprestižnější fotbalová utkání. Nyní se chystá na další sporty

René Machálek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články