Skupina Starteepo má za sebou další IPO. Na trhu Start pražské burzy je místo pro mnoho dalších firem, věří zakladatel Bostl
Tým Starteepo. Foto: Starteepo

Skupina Starteepo má za sebou další IPO. Na trhu Start pražské burzy je místo pro mnoho dalších firem, věří zakladatel Bostl

2. zář 2022 Tomáš Blažek 6 min

Emisi akcií Bezvavlasy na trhu Start pražské burzy vedla jako leading investor společnost Starteepo. Nikoli překvapivě: finanční skupina přivedla na burzu už šestou firmu, z toho druhou v tomto roce. Skrze svůj podfond Czegg Ventures koupila Starteepo v Bezvavlasy minoritní podíl a chystá se do dozorčí rady. Plány Starteepo však touto emisí nekončí, do konce roku chystá další IPO. O dalších plánech do budoucna mluví v rozhovoru pro SJ News zakladatel skupiny František Bostl.

Společnost Bezvavlasy, druhý největší online prodejce vlasové kosmetiky u nás, prodala v prvotním úpisu akcií (IPO) na trhu Start pražské burzy 230 tisíc akcií za cenu 490 Kč na akcii, tedy na samém spodním kraji cenového rozpětí 490 – 630 Kč. Bezvavlasy původně plánovali prodat 314 tisíc akcií, na ceně 490 Kč za akcii se však rozhodli využít možnosti neprodávat všechny nabízené akcie.

V souvislosti s IPO, mimo veřejnou nabídku, prodala firma Bezvavlasy 33 tisíc akcií investorovi Jaroslavu Šurovi, 16 tisíc akcií fondu Starteepo Invest a jeden tisíc akcií výkonnému řediteli Jaromíru Muchkovi – ve všech případech také za cenu 490 korun.

Bezvavlasy momentálně působí v Česku, na Slovensku a v Maďarsku, ale plánují expanzi na další zahraniční trhy. V horizontu pěti až sedmi let by společnost chtěla působit na více než deseti evropských trzích; nejprve se chystá do Rumunska.

Finanční výsledky Bezvavlasy jsou od začátku podnikání pozitivní a firma je dlouhodobě zisková. V roce 2021 měla firma tržby ve výši 450,5 milionu korun, hrubý provozní zisk 41,3 milionu a čistý zisk 32,6 milionu. Mezi roky 2017 a 2021 tržby rostly v průměru o 24,5 procent ročně.

IPO společnosti Bezvavlasy je další investiční operací finanční skupiny Starteepo, která skrze svůj podfond Czegg Ventures investuje primárně do českých výrobních firem, jež vstupují na pražskou burzu. Od klasické finanční skupiny se však Starteepo liší tím, že kromě pozice leading investora firmám také radí s přípravou IPO.

V rozhovoru pro SJ News hodnotí zakladatel skupiny Starteepo František Bostl právě skončené IPO společnosti Bezvavlasy, vysvětluje, jaké má finanční skupina plány do budoucna a sdílí své názory na další vývoj trhu IPO v Česku – a financování tuzemských firem obecně.

Skončil úpis akcií Bezvavlasy, vašeho nejnovějšího IPO. Akcie se upsaly na spodní hranici rozpětí - jak to vnímáte?

Pravděpodobně se projevila celková nejistota na finančních trzích. Ale přesto jsem věřil, že se akcie povede upsat spíš na horní hranici, hlavně proto, že jsme mohli Bezvavlasy opravdu dobře poznat. Přípravy tohoto IPO byly totiž mimořádně dlouhé a důkladné; zdržení způsobil například redesign e-shopu. Obecně majitelé této firmy neměli takový reflex ukázat se v co nejlepším světle před investorem. Kde ostatní tají problémy, tam majitelé Bezvavlasů v podstatě tajili své silné stránky – prostě nebylo snadné je postavit do příznivého světla. Samozřejmě, právě tohle je zároveň jeden z důvodů, proč jsme přesvědčeni, že to je opravdu dobrá investice.

Co je podle vás na byznysu Bezvavlasy výjimečné, když pomineme tvrdá data?

Nerad bych, aby zapadl fakt, že jejich tvrdá data jsou skvělá. Jinak, je to firma vybudovaná na vlastních zdrojích a postavená na kvalitě služby. Je schopna generovat půlmiliardové tržby, aniž by vynakládala peníze na marketing. Měla obrovské tržby i se zastaralým designem e-shopu. Až na Slovensku a v Maďarsku nasadí nový responzivní web, osloví zákazníky již od dvaceti let, zatímco teď jsou omezeni na skupinu 40+. Už jen tím se jim otevře dvakrát větší trh. A navíc plánují spustit pleťovou kosmetiku, a ta je mnohem větší než vlasová.

Takže jejich projekce růstu tržeb ve výši 24 procent v následujících letech je podle nás reálná. Není to jenom zbožné přání založené na nesmyslné geografické expanzi. I kdyby jejich plány vyšly jen z poloviny, pořád budou ta čísla ohromovat. Podle nás budou v reálu lepší, než si dnes samotní majitelé dokážou představit.

Pojďme od Bezvavlasy k Starteepo. Trh Start pražské burzy, kam jste této firmě pomohli, jste pomáhali vytvořit. Jak jste se k tomu dostali?

Petr Koblic, ředitel pražské burzy, mě oslovil, abych pomohl trh Start vytvořit, protože viděl, že pro malé společnosti nemá smysl chodit na hlavní regulované trhy. Naším původním úkolem mělo být oslovovat firmy a pomáhat jim se vstupem na burzu a rozvinout tím trh Start. V podstatě jsme měli dělat firmám jen poradenství. Nicméně, když jsme zjistili, že investoři projektu trhu Start nevěří a že zájem je malý, rozhodl jsem se, že otevřu fond a nebudeme jen poradcem, ale také leading investorem. To znamená, že do těch firem budeme také investovat skrze náš investiční fond. Jinými slovy, připravujeme si firmy, do kterých investujeme.

František Bostl, zakladatel finanční skupiny Starteepo. Foto: archiv Františka Bostla

Obvykle jsou firmy jen na jedné straně. Jak funguje spojení poradenského a investičního byznysu?

My jsme důkaz, že v tom není žádný problém. Naopak, naše duální angažmá vede k tomu, že máme zájem na udržitelnosti každého byznysu. Není náhodou horší poradce, který vyšponuje cenu na maximum, přestože je mu jasné, že při obchodování na burze okamžitě přijde pád kurzu? To je totiž problém pro daný trh, burzu, investorskou veřejnost… My jako leading investor jsme v pozici, že deal připravíme a tím, že na něm máme zájem, je pro další investory jasný signál, že daná valuace není nesmyslná.

My chceme, aby nás trh vnímal jako experty s unikátním know-how. A aby naopak pro další investory bylo pozitivní, že v tom dealu jsme angažovaní. Věřím, že až za sebou budeme mít deset až dvacet úspěšných IPO, tak budeme mít pověst, že obchody do kterých jsme šli, fakt stály za to. Že to nebyla jen nesmyslná valuace s cílem prodat to co nejdráž.

Na druhou stranu, někdo by vás mohl obvinit, že jako investor tlačíte ceny dolů.

Tady mám jediný argument: zájem firem o spolupráci s námi. Absolutně nejsme schopni ho uspokojit. Kolikrát se nám stalo, že firma šla původně za někým jiným, když ale zjistili, jak to funguje, skončili u nás. Co se týče zájmu o naše služby, možná je rozhodujícím faktorem náš obchodní model. Tím, že máme na výsledku finanční zájem – ale pozor, dlouhodobý – tak jsme asi důvěryhodnější. Samozřejmě nám také pomohlo, že jsme stáli u zrodu trhu Start, ale to byla jen krátkodobá výhoda, teď mohou mít to know-how všichni. A musím říci, že vedle odborných znalostí je také důležité, jak s majiteli těch firem jednat. Když přijedete z Prahy mercedesem, v obleku, a začnete jim rovnou radit, jak co zlepšit nebo jak co prodat, neberou vás. Jinak, burza se snaží, aby na trhu Start působilo víc poradců, a několik firem už šlo na trh Start bez nás. Ale je fakt, že na nezájem si nemůžeme stěžovat.

V posledních letech se ukazuje, že se vyplácí investice do amerických technologických firem. Co vás vedlo k tomu založit fond, který se soustředí na menší české podniky?

To je sice pravda, ale ta výnosnost není neporovnatelně vyšší. Naštěstí je spousta investorů, kteří to vidí stejně jako my: tím, že koupíte pár akcií amerických firem, nijak svět neměníte, a už vůbec neposouváte české firmy. Burza tuzemským společnostem nabízí kontinuitu: získají kapitál, aniž by se staly pobočkou zahraniční firmy. To je lákavé.

Pojďme od Starteepo k celému trhu: Říkal jste, že investoři trhu Start nevěřili – platí to ještě? A vůbec – je na malé pražské burze místo pro malý trh Start?

Start je jednoznačně budoucností. Česko není ekonomika, kde by každý rok vyrostly dvě technologické firmy s valuací 25 miliard a víc. To ale neznamená, že tu nemůže být 300 menších firem na trhu Start. Ostatně, některé z nich časem můžou dostat ambice posunout se na klasický regulovaný trh.

To jsme ale zpátky u Starteepo: tolik firem, to je slušná příležitost…

Letos možná uděláme i čtyři dealy, Bezvavlasy jsou druhým, na podzim nás čeká další úpis akcií Karo Leather a pak, jestli se odhodláme, tak ještě jeden deal stihneme. Musím říct, že to je dost náročné, jak z pohledu související administrativy, tak z pohledu posouvání toho byznysu. Je možné, že příští rok žádné IPO neuděláme a budeme se zaměřovat na rozvoj stávajících firem v našem portfoliu. Nicméně jsme v kontaktu s nižšími stovkami firem a čekáme, až pro ně bude ideální čas jít na burzu.

Myslíte si, že počet IPO se bude v Česku zvyšovat?

Přestože v současnosti na trzích panuje nejistota kvůli složité geopolitické situaci, která opravdu nejspíš ovlivnila to, že se firma Bezvavlasy neupsala na horní hranici cenového rozmezí, tak jsem přesvědčen, že IPO je skvělá alternativa k bankovnímu financování nebo k prodeji firmy.

PŘEČTĚTE SI: Investiční měsíčník: Srpnové škrtnutí opatrného optimismu Jeromem Powellem

Tomáš Blažek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Marketplace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články