Aplikaci záchranka si nainstalovalo přes milion lidí. „Nikdy v tom nebyly ambice vydělávat,” vypráví zakladatel Filip Maleňák

Aplikaci záchranka si nainstalovalo přes milion lidí. „Nikdy v tom nebyly ambice vydělávat,” vypráví zakladatel Filip Maleňák

2. zář 2019 Michala Jendruchová 7 min

Původně to měla být „jen“ bakalářská práce. Stačilo málo a nebyla by obhájena. Dnes je z ní projekt evropského formátu. Talentovaný student Filip Maleňák se svou myšlenkou získal zvláštní cenu v soutěži Startup roku Vodafone. Díky tomu má dnes jeho aplikaci Záchranka ve svém mobilu přes milion lidí. Stovkám z nich zachránila život.

Nevidomá dívka v korutanských horách po bodnutí hmyzem, se silnou alergickou reakcí. Zraněná ztracená běžkyně v lese. Promrzlý člověk bloudící pod Lysou horou. To je jen zlomek příběhů, které by bez aplikace Záchranka mohly skončit fatálně. Stačilo však stisknutí jediného tlačítka a pomoc byla na cestě.

Jaký je to pocit? Teď, když po čtyřech letech fungování vidíte ty zachráněné životy...

Je to skvělý pocit, že se to opravdu po všech těžkostech podařilo. Na druhou stranu je to obrovský závazek. Díky aplikaci jsme zjistili, že Čechy jsou země houbařů, cyklistů, běžkařů, turistů. Lidé často vyrážejí do terénu. A to je dobře. Chodí rádi do přírody. Právě jim je aplikace určena. Lidem, kteří se pohybují v nedostupném terénu, a když se jim něco stane, těžko se dá lokalizovat, kde zrovna jsou. Aplikace vyšle přesnou GPS záchrance, a tak okamžitě po přijetí hovoru vidí téměř přesně, kde jste.

Však se traduje, že díky vašemu pádu z kola někde v lesích aplikace vznikla…

To není úplně pravda. Aplikace sama o sobě vznikla dříve. Ale můj pád přispěl k tomu, že jsem začal uvažovat vedle aplikace o vývoji speciálního náramku. Tenkrát jsem upadl a chtěl si přivolat přes aplikaci záchranku, ale měl jsem vybitý telefon. Tak jsem uvažoval, jak si přivolat pomoc, aniž bych musel mít aplikaci, případně kdybych byl bez chytrého telefonu.

Aplikace je vlastně vaše bakalářská práce. Jak vás napadlo právě tohle téma?

Chtěl jsem najít něco přínosného, na čem se něco naučím a zároveň mě to někam posune. Můj otec funguje ve firmě, která tvoří informační systémy pro záchranky, měl jsem tady přímočarou linku na lidi, kteří denně přicházejí se záchranáři do styku. V té době podle nich byla nejsložitější a nejbolestnější částí jejich práce lokalizace volajícího z mobilu. Bakalářka byla zaměřená na to, jak jsme schopni lokalizovat pacienta při zavolání na 155. A zjistili jsme, že je to tristní. Záchranáři pouze dostávají velmi nepřesné informace, kde se asi mobilní telefon volajícího nachází. Od jednotek metrů až po desítky kilometrů nepřesností třeba v terénu. Výsledkem bylo vytvoření aplikace, která měla lokalizovat člověka a poslat prostřednictvím SMS na číslo 155 GPS volajícího.

Když jste ve svých 22 letech šel s tímto konceptem k obhajobě bakalářské práce, napadlo vás, že z toho jednou vzejde tak ohromný projekt, který přesahuje i naše hranice?

Vtipné je, že jsem bakalářku málem neobhájil. Jednomu významnému profesorovi se nelíbilo, že zdrojový kód aplikace, samotný program, není vytištěný, ale je kompletně na přiloženém CD. Myslel si, že si udržuji své know – how, které nechci sdělit škole, což je proti pravidlům. Nakonec se ukázalo, že vše je na přiloženém CD.

Přesto cesta byla ještě hodně dlouhá.

To je pravda. Svůj projekt jsem přednesl na záchranářské konferenci, ale pak se další dva roky nic nedělo. Naráželi jsme na byrokracii českého státu. Záchranná služba má čtrnáct krajů, to máte něco jako čtrnáct států ve státě. Museli jsme napojit mobilní telefon na konkrétní dispečink krajské záchranné služby, kam spadá i konkrétní hovor. Záchranářům přijde zpráva, kdo jste, jaké užíváte léky, kontakty na osoby blízké atd. dle vašeho profilu, který máte v aplikaci vyplněný. Určitá část odborné veřejnosti měla často oprávněné výhrady k modelu systému. I na základě těchto připomínek jsme je postupně upravovali a ladili až ke spuštění. Nebylo to snadné a několikrát jsme se vším chtěli seknout.

Jak se vám to tedy podařilo?

V každém kraji se našel člověk, který to protlačil, aby byla v daném kraji spuštěna. Ovšem bez pomoci Pavla Müllera, pilota letecké záchranné služby, by nic nebylo. On se pro to nadchl. Kontaktoval mě, že by jeho firma Alfa-Helicopter byla ochotna dát prostředky. Ani to však úplně nestačilo. Proto jsme oslovili i Českou Pojišťovnu a Jihomoravský kraj. Nakonec se nám prostředky na vývoj podařilo sehnat.

Nakonec vás zachránila Nadace Vodafone.

Pomohla nám jejich soutěž Startup roku. Přihlásil jsem se doslova za pět minut dvanáct. Porotci sice moc nechápali, co tam dělám, když můj projekt nemá jasný byznys plán, neměl být výdělečný a říkali, že by ho měl zajišťovat stát. Nikdy v tomto projektu nebyly ambice vydělávat. Šlo výhradně o pomoc pacientům. Nazvali mě sociálním podnikatelem. Nakonec jsem získal ocenění Nadace Vodafone za projekt s významným společenským přesahem. Nadace Vodafone se tak stal generálním partnerem projektu.

Kolik to všechno dosud „spolklo“?

První aplikace byla spuštěna 8. března 2014 a stála zhruba dva a půl milionu korun. Samotná aplikace asi milion, zbytek spolklo napojení na všechny sítě, aby vše fungovalo. Další milion jsme dali zpočátku do marketingu. Protože kdyby o ní nikdo nevěděl, byla by k ničemu. V této chvíli celý projekt, aby fungoval kvalitně, spolkl více než 25 milionů korun.

Dnes toho tedy dokáže daleko víc...

Ano. Stále se posouváme. Dnes to není jen o tom, že zavolám a oni mě mohou dobře lokalizovat. Ale prostřednictvím tlačítka aktivujete obrovský proces, který je na pozadí automatizovaný. Na základě polohy a informací, které už máte vyplněné, vědí, v jakém kraji se nacházíte, kterou posádku máte nejblíž, když jste zrovna třeba na hranici krajů. Díky tomu vyhodnotí, kterou vám pošlou. Zjistí nejbližší stanici horské služby, ale i kde se právě nacházejí nejbližší záchranáři v terénu. To vše by jinak musel dělat dispečink. Toto vše má aplikace. Snižuje se stres, zefektivňuje práci a šetří prostředky.

Vytvořili jste také síť veřejně dostupných defiblirátorů. Využívají je lidé?

Využívají. Bývají na různých místech. Třeba v kavárnách, u vstupů do metra apod. Automatizovaný defibrilátor je přístroj, který může významným způsobem podpořit laickou resuscitaci do příjezdu profesionální posádky ZZS. V ČR jsou umisťovány na mnohá místa a v řadě krajů jsou AED evidovány. Do vzniku aplikace však neexistovala žádná celostátní veřejně dostupná databáze s možností AED hlásit. Toto jsme pomocí aplikace vytvořili.

Nemůže být zneužita?

Jistě, jako standardní volání na 155. Při zneužití však hrozí vysoká pokuta. Musíme si také uvědomit, že na rozdíl od anonymního zavolání na 155 je volání z aplikace konkrétní. Víme, kdo volá, odkud volá a další informace. Případný zneužitel je tak velmi jednoduše dohledatelný.

V současnosti je na aplikaci napojeno všech čtrnáct záchranek, sedm oblastí horské služby, sedm oblastí vodní záchranné služby a rozšiřujete se i do zahraničí. Podle čeho vybíráte země?

Hledáme především státy, které mají stejný systém poskytování přednemocniční neodkladné péče jako v ČR. Aplikace je vytvořena na systém, který v ČR funguje. Základním modelem je, aby byla kompletně napojená na systémy záchranných složek. Když tam zavoláte, tak dispečerka kromě vašeho hlasu vidí i vše, co v té aplikaci máte. My potřebujeme toto napojit přímo na pult dispečera. V Rakousku mají devět spolkových zemí, v Maďarsku, kde budeme aplikaci spouštět v říjnu, naštěstí jeden systém. Na Slovensku jsme pokryli horskou službu.

V ostatních státech nic podobného nemají?

Jsou země, kde něco podobného existuje, ale takto důkladně vytvořenou funkci nemají. Naše aplikace jako jediná funguje napříč několika státy EU.

Vyvinul jste tedy unikátní věc.

V této chvíli je unikátní v tom, že v EU není jiná aplikace, která by fungovala ve třech státech současně. Nám se to všechno podařilo díky podpoře mnoha lidí i státních služeb a hlavně díky týmu nadšenců, kteří do toho šli nezištně bez honoráře. Touto myšlenkou žijí. Dnes záchranáři přijímají denně padesát volání přímo z této aplikace. Má ji staženo přes milion lidí a za tři a půl roku provozu zaznamenala přes 35 tisíc tísňových volání.

Řekněte mi, neustále pracujete, přemýšlíte, stále máte zapojenou „hlavu“. Čím si ji „čistíte“?

Jednoznačně triatlonem. Je to tak náročný sport, že absolutně na nic jiného vám nezbývají myšlenky :-)

Kdo je Filip Maleňák (29)
Absolvent biomedicínského inženýrství v ČR a Rakousku. Žije v Brně a jeho organizace vyvíjí a spravuje aplikaci Záchranka v ČR a zahraničí. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.

Autor: Michala Jendruchová

Foto: Archiv Filipa Maleňáka, Záchranka

Michala Jendruchová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články