Domácí startupy ovládly evropské finále Startup World Cup & Summit. Wozniak zavzpomínal na počátky Applu a odmítl vesmírný turismus

Domácí startupy ovládly evropské finále Startup World Cup & Summit. Wozniak zavzpomínal na počátky Applu a odmítl vesmírný turismus

7. říj 2021 Matyáš Vejskal 11 min

Evropské finále soutěže Startup World Cup vyhrál domácí Tatum, který buduje nástroj pro zjednodušení programování aplikací založených na blockchainové technologii. Kromě volby evropského šampiona světového startupového poháru na letošním SWCSummitu promluvila i řada keynote spíkrů světového formátu. Tváří letošního ročníku byl Steve Wozniak, ikona celého Silicon Valley a spoluzakladatel Applu, který se ve vyprávění vrátil do úplných začátků svého podnikání, ale řeč přišla i na cestování do vesmíru a další směřování lidstva. StartupJobs Newsroom byl mediálním partnerem akce. 

Evropským startupovým šampionem se stal český startup Tatum, který vyvíjí platformu zjednodušující programování aplikací založených na blockchainové technologii. Nástroj otevírající dveře k blockchainu všem společnostem bez nutnosti zdlouhavého vývoje zaujal porotu složenou z investorů silnou trakcí a značným růstovým potenciálem. Český projekt zazářil mezi deseti nejlepšími startupy Evropy, mezi kterými letos nechyběly revoluční nápady jako skateboardy z recyklovaného oceánského plastu, zařízení na bleskovou analýzu DNA a RNA nebo speciální fotovoltaické rolety na okna městských budov.

Tatum si z letošního SWCSummitu pořádaného v šapitó v pražské Stromovce odnesl krásnou trofej, možnost získat investici ve výši 500 tisíc dolarů (téměř 11 milionů korun) od spolupořadatelů soutěže Air Ventures a UP21 a postup do celosvětového finále, které proběhne příští rok v USA.

SWCSummit 2021 probíhal v zajímavém prostředí šapitó Azyl78 na pražském Výstavišti.

Cenu publika potom po velmi přesvědčující prezentaci získal další český projekt Readmio, který stojí za aplikací na čtení pohádek dětem. Nápad vrátit mezi rodiče a děti každovečerní čtení pohádek, které jsou průkazně funkčním nástrojem pro zdravý rozvoj dětské představivosti, zaujal už letos v dubnu na soutěži Creative Business Cup v Kodani.

PŘEČTĚTE SI: Nejkreativnějším startupem je Readmio: Aplikace oživující audio pohádky.

Domácí Tatum i Readmio zaujaly už na úterním finále V4 regionu, kde zvítězily nad 400 přihlášenými startupy z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Tatum vybrala osmičlenná porota v průběhu největší evropské konference určené pro business angel investory Engaged Investments, která probíhala 5. října a o které jsme nedávno psali v rozhovoru s Janem Krahulíkem z Depo Ventures. Porotci se po delší poradě rozhodli udělit divokou kartu projektu, který může svět změnit k lepšímu, jímž se letos stala aplikace Readmio doplňující psané příběhy o audio efekty a motivující rodiče, aby se svými dětmi trávili více času.

V rámci prezentace startupových projektů dostali příležitost představit porotě své nápady i mladí podnikatelé ze středních škol. Prvním takovým projektem byla aplikace Dio usilující o digitalizaci církve, druhým byl projekt Studento vyvíjející platformu pro zrychlení komunikace mezi studenty, učiteli i školami a startup středoškolských učitelů ForestBit s cílem nabídnout lehké a jednoduché hydroponické farmy určené k umístění na střechy budov ve velkých městech.

PŘEČTĚTE SI: Studentská aplikace Dio nabídne věřícím chat s knězem i příspěvky církvi online

Na letošním SWCSummitu si pitch před investory vyzkoušely i studentské projekty.

To nejlepší ze Silicon Valley

Na letošním ročníku promluvilo hned několik velkých jmen startupové Mekky Silicon Valley. Jako první se pod světla cirkusového šapitó Azyl78 na pražském Výstavišti postavil Kyle Corbitt, ředitel startupové školy v rámci nejznámějšího akcelerátoru světa Y Combinator. Sdílel především své zkušenosti s budováním úspěšných startupových projektů a popisoval změnu myšlení, kterou se jeho škola v zakladatelích snaží vyvolat, a jaké jsou základní předpoklady úspěchu. „Nesnažíme se poznat dobré nápady od špatných, hlavním kritériem pro nás je najít zakladatele, kteří umí věci dotáhnout do konce. Někdy dokonce investujeme do nápadů, kterým nerozumíme nebo jim úplně nevěříme, ale věříme jejich zakladateli a tomu, že dokáže správně pivotovat. Takto jsme například investovali v roce 2009 do Airbnb, jehož myšlence jsme v začátcích nevěřili vůbec,” s úsměvem popisoval Corbitt.

Kyle Corbitt z Y Combinatoru při svém vystoupení s Václavem Pavlečkou (Air Ventures).

Hned po něm přišel na scénu Gary Fowler, sériový podnikatel a zakladatel známého sanfranciského fondu GSD Venture Studios. Stěžejním posláním jeho virtuálního vystoupení bylo to, aby se lidé nebáli věřit sami v sebe, ve svoje sny a nebáli se pustit do výzev, které je v začátcích děsí. Fowler založil v roce 2009 společnost ClickSoftware, kterou o pár let později koupila společnost Salesforce za více než miliardu dolarů. Dnes má ve svém portfoliu jednorožce dva, úspěšné IPO a v Silicon Valley je znám jako propagátor AI a Quantum computing.

A na konec večera se na hlavní obrazovku připojil i Steve Wozniak, legenda technologického světa a inženýrství. Ve 40minutovém interview zavzpomínal na doby, kdy se Stevem Jobsem v neskutečně skromných poměrech začínali v garáži vyrábět první počítače Apple I a II, jak se jejich nápadu vysmáli v Hewlett-Packard a co bylo klíčem k jejich budoucímu úspěchu. Dodnes „Woz” pracuje v Applu za symbolický plat a aktivně investuje do inovativních technologických projektů, ve kterých vidí budoucnost, jako například Space Privateers, kteří si dali za cíl vyčistit nižší orbitu Země od trosek družic a dalšího vesmírného smetí.

Steve Wozniak byl hlavní tváří letošního ročníku SWCSummitu.


„Dnes se snažíme zmapovat výskyt trosek kolem Země, a jakmile s tím budeme hotovi, musíme s tím něco udělat,” popsal hlavní myšlenku tohoto projektu Wozniak. Dál zmínil upadající vliv vlád na kosmické objevy, kdy roli vynálezců a průkopníků přebírají soukromé společnosti. Podle svých slov není velkým fanouškem vesmírného turismu, ačkoliv by kdysi sám o misi na Mars uvažoval, i kdyby měla být jednosměrná. „Myslím, že na vesmírné turisty se nebude vzpomínat stejně jako na objevitele, kteří dokázali něco neobvyklého. Počkám si, až bude cesta do vesmíru součástí letu ze San Franciska do Prahy,” zavtipkoval Wozniak.

Na otázku, podle čeho posuzuje startupy při svém investorském rozhodování, Wozniak odpověděl: „Hodně leží na člověku, který mi nápad prezentuje. Hodnotím jeho sebevědomí a nadšení pro to, co dělá. A chci vidět, že umí dokonale odpovědět na všechny dotazy ohledně svého projektu, říct, v čem je jiný. A konečně musí zaznít i návratnost investice. Jak vydělá peníze? Protože co nevydělává, nepřežije.” Budoucnost technologií nastínil v postupném snižování nerovnosti, kdy k technologiím mají přístup především bohatí lidé. Jako možný způsob dosažení transparentního prostředí nastínil rozporcování největších firem na menší celky.

Každý rok lepší SWCSummit

SWCSummit je českou startupovou událostí roku, za kterou stojí fondy Air Ventures a UP21 spolu s velmi zajímavým příběhem. Na postupný vývoj od prvního summitu v roce 2014 až po akci, na které vystupují legendy startupového světa, jsme se zeptali Václava Pavlečky, spoluzakladatele SWCSummitu.

Kdy jsi začal poprvé přemýšlet o startupovém eventu?

Úplně na začátku jsem pořádal Startup Summit. To bylo už někdy v roce 2014 a probíhalo to na Pankráci. Další rok jsem se potkal u investorů s Vítkem Šubertem, který jim představoval soutěž Startup World Cup a přišlo nám, že si máme co nabídnout. Tak jsme se rozhodli oba koncepty propojit do Startup World Cup & Summit. 

Jak hodnotíš první ročníky?

Hned další událost v roce 2017 jsme už pořádali společně a povedlo se nám vyprodat asi 600 míst v Lucerně, to bylo perfektní. Další cíl jsme si dali dva tisíce míst v Kongresovém centru Praha, kam nakonec přišlo zhruba 1700 účastníků, ale prostor byl enormně předimenzovaný, takže hlavní stage působila prázdně. Minulý rok SWCSummit proběhl pouze virtuálně, což nebylo ideální, ale všichni byli nadšení, že jsme se nenechali odradit a i přes Covid to uspořádali.

Měl váš summit od začátku ambici stát se světovou událostí?

Vítek měl dobrou myšlenku, kdy tu soutěž koncipoval primárně jako celosvětovou. My jsme se Startup Summitem měli zase velmi dobře pokrytou lokální scénu a povedlo se nám to propojit v událost, kde se potká jak místní komunita, tak ty nejlepší evropské startupy. A musím říct, že i regionální kolo V4 je plné projektů kvalitativně srovnatelných s evropskými finalisty, takže rozhodování je opravdu těžké, ale jednoznačně se držíme investovatelnosti jako hlavního kritéria.

A jaký formát měl SWCSummit letos?

Letos jsme vzali to nejlepší z online i offline světa a vytvořili hybridní událost. Kromě toho, co bylo k vidění v šapitó Azyl78, tak probíhají paralelně čtyři další moderované eventy v evropských coworkingových centrech HubHub, kam byla živě streamována vystoupení letošních spíkrů. 

Kolik letos přijelo zahraničních návštěvníků?

Přímo do Prahy dorazilo celkem dost zahraničních startupů a investorů, tipnul bych to rozdělení tak na 80 a 20 procent, u streamu to zatím odhadnout neumím. Rozhodně nám pomohlo spojení s Engaged Investments, což je unikátní událost pro všechny evropské investory.

Jaký má SWCSummit význam pro českou startupovou scénu?

Náš event vnímám jako jedinou událost svého druhu, která dalším podobně zaměřeným eventům nekonkuruje, naopak se s nimi rádi propojujeme. Chtěli bychom být tím hezkým vyvrcholením sezóny, přehlídkou těch nejlepších startupů

Letos je největší hvězdou Steve Wozniak, to už je opravdu velké jméno. Dá se jít ještě dál?

Vždycky se dá jít dál, ale já bych rád směřoval k větší autenticitě. Steve je letos hlavní tváří a je to lidsky neskutečně příjemný geek, myšleno v tom nejlepším slova smyslu, který věnoval akcie v hodnotě miliard dolarů inženýrům Applu, kteří mu nepřišli dostatečně docenění. Takový proces mi přijde duševně obrovsky vyspělý, ale to je jenom Steve. Za ním stojí baterie dalších zajímavých lidí - ať už hlavní spíkři jako Kyle Corbitt nebo Ester Wojcicki, ale potom i řada dalších investorů, zakladatelů a podnikatelů, kteří vystupují na panelových diskuzích, nebo jsou u mentoringových stolů.

Jakým směrem se bude SWCSummit vyvíjet v dalších letech?

Moc rád bych se zaměřil právě na zakladatele a dal prostor těm, kteří jsou klíčoví pro určitý startup a mají co předat celému ekosystému, protože na něčem velkém právě teď dělají. V blízké budoucnosti chystáme spoustu novinek, které budeme postupně odkrývat, ale už dnes můžu naznačit, že půjde o rebranding, spuštění edukační platformy pro podnikatele a že budeme pokračovat v tvorbě obsahu v průběhu celého roku, ať už pro náš podcast, nebo pro nějaký menší event v průběhu roku.

Foto: autor

Matyáš Vejskal

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články