Děti díky nim objevily retrohry. Teď 4 Kavky učí Čechy hrát deskovky

Děti díky nim objevily retrohry. Teď 4 Kavky učí Čechy hrát deskovky

25. dub 2022 Patrik Kozlík 7 min

V začátcích chtěli dnešní generaci dětí připomenout, jakými hrami se bavily Husákovy děti. Epidemie koronaviru byla ale pro rodinný startup 4 Kavky zlomem, který je nasměroval k moderním deskovým hrám. Kromě toho, že deskovky sami vyrábí a prodávají, tak k nim ještě připravují také velké množství obsahu jako videonávody nebo newslettery. Chtějí jednoduše Čechy nadchnout pro hraní společenských her.

Manželé Kavkovi se začali hrám věnovat v roce 2016. Vše odstartovala Alice Kavková, když zveřejnila na Facebooku video, na kterém se svými dětmi skáče přes gumu. Podle jejích slov jí video doslova změnilo život. „Mělo pouhých 50 vteřin, ale vzbudilo takový zájem, že jsem se retrohrám začala věnovat profesionálně,“ říká Alice Kavková.

Z Alice se rázem stala herní archeoložka a začala lovit staré zapomenuté hry v paměti lidí, starých knihách či na půdách. Společně s manželem Martinem Kavkou vzkřísili retrohry z minulého století, jako je například skákání přes gumu, cvrnkání kuliček, krvavé koleno a mnoho dalších.

Vůbec první hrou, kterou začali manželé pod značkou 4 Kavky prodávat, byla Pruženka – skákací guma s propracovaným návodem. Postupně začaly přibývat další retrohry jako například Dvojpruženka, Inujitka: Přebírání ve dvou nebo velký set 80 retroher. Už od začátku se manželé Kavkovi soustředili na to, aby nenabízeli pouze samotné hry, ale chtěli k tomu přidat také obsah navíc.

Kniha Retrohraní od Alice Kavkové

 

„Retrohry existovaly a my se je jen snažíme znovu probudit k životu. Dát lidem do rukou návody a videonávody, připomenout, jak se to hrálo. Aby je hrála i dnešní generace dětí,“ popisuje Alice Kavková, která v roce 2019 vydala knihu s názvem Retrohraní. Z této encyklopedie obsahující přes 200 her takzvaných Husákových dětí se stal dokonce brzy bestseller.

Alice přitom není jediná v rodině, kdo napsal svoji knihu. Její manžel Martin Kavka je známý především svým webem Čeština 2.0, který je jakýmsi slovníkem moderní a nestandardní češtiny. Z něj vznikla v roce 2018 kniha Hacknutá čeština s vybranými výrazy z databáze. Kavkovi se ale během pandemie koronaviru rozhodli svoje aktivity ještě rozšířit.

Z retroher k moderním deskovkám

„Během 75denního lockdownu v prvním roce pandemie jsme začali hrát deskové hry. Hrávali jsme je vždycky, ale tehdy jsme si vymysleli, že kolem toho uděláme obsah, který bude užitečný pro všechny naše fanoušky a sledující,“ popisuje zlom firmy 4 Kavky Martin Kavka.

Rodina Kavkových začala hrát každý den jinou deskovku. Tím, jak jim doma rostla sbírka, se zrodila jejich nová mise. „Chtěli jsme dopřát i dalším rodinám tu radost ze společně stráveného času u jednoho stolu nad parádní moderní deskovkou. Tak je teď hledáme, testujeme, píšeme o nich a doporučujeme je, nějaké i sami vydáváme nebo dovážíme ze světa. Snažíme se dělat kurátorský obsah v několika rovinách,“ říká Kavka.

Nyní vydávají několik moderních deskových her, většinou se jedná o kratší hry určené spíše pro rodiny s dětmi. Největší zájem je podle Martina Kavky o postřehovou hru Turboprší, která se dostala i mezi soutěžní hry na mistrovství ČR v deskových hrách. Velmi populární je také jediná párty hra vydavatelství 4 Kavky s názvem Čeština 2.0. Jak už název napovídá, základ vychází z online slovníku českých neologismů.

Zakladatelé firmy 4 Kavky - Alice Kavková a Martin Kavka.

 

Vždy se zapojí celá rodina

Hlavním mottem rodiny Kavkových je: „Hra, která baví nás, bude bavit i naše zákazníky.“ Na svůj e-shop neumístí žádnou deskovou hru, která by nudila kteréhokoliv člena rodiny. Na testování se podílí nejenom Alice a Martin, ale také jejich děti, babička i další příbuzní. Celý vývoj hry přitom trvá nejméně rok a půl a u zcela nové hry mohou náklady vyjít i na více než 250 tisíc korun. Na celé výrobě pracuje ve výsledku několik desítek lidí. Od externích grafiků, ilustrátorů či testerů až po jiné autory. Ne všechny nápady na deskovky jsou totiž z hlavy Kavkových. S vydáváním pomáhají i některým českým autorům.

„Chceme přinášet něco, co tu ještě nebylo. Hledáme hry, které předčí vše, co jsme hrávali kdysi. Nechceme hrát žádná člobrda, dostihy ani monopoly, to bylo utrpení. Moderní deskovky mají tisíce podob a ty, které nás nejvíc baví, chceme nabízet lidem,“ vysvětluje Alice Kavková.

Rodinné deskovkářství 4 Kavky nyní odbaví za rok zhruba 2000 objednávek, které obsahují deskovky, retrohry, knihy nebo deskoherní pohlednice. Jejich roční obrat se pohybuje mezi 1,5 až 2,5 miliony korun a dohromady nabízí zhruba 20 her. I v tak těžkém byznysu, kdy vychází pravidelně velké množství společenských her, se umí už několik let prosadit. Receptem je podle Martina zejména to, že se soustředí na veškerý obsah okolo deskových her, nejenom ten svůj.

„Sázíme na výjimečnost, silný brand, a proto je základem našeho podnikání dobrý obsah. Většina zákazníků k nám přichází díky tomu, co pro ně děláme – píšeme o hrách blog i newsletter, natáčíme o nich videa. Necpeme lidem jen naše věci a netváříme se, že nic jiného neexistuje. Postupně se snažíme budovat značku, kterou budou mít lidé rádi,“ říká spoluzakladatel firmy 4 Kavky Martin Kavka.

Celá rodina Kavkových během hraní deskovek.


Manželé se soustředí zejména na to, aby zvedli určité téma a dostali ho do širší veřejnosti. Nejdříve tímto tématem byly retrohry z jejich dětství, nyní přišly na řadu zase moderní společenské hry a čas strávený s rodinou během hraní. „Když se to všechno sečte, dokážeme se prosadit i v náročném prostředí a bez obřích marketingových rozpočtů,“ doplňuje Alice Kavková.

Alice a Martin Kavkovi chtějí svoje projekty posouvat dál a rozhodně se nespokojí pouze s dosavadními produkty. V nejbližší době plánují další aktivity spojené s hrami či moderním českým slovníkem. „Chystáme další knihu. Martin chystá slangový podcast spojený s Češtinou 2.0, k tomu testujeme pár dosud nevydaných českých her od jiných autorů, a když všechno klapne, vydáme je,“ přibližuje plány do budoucna Kavková.

Foto: 4 Kavky

Patrik Kozlík

V minulosti působil v regionálních médiích a v Lidových novinách. Ve volném čase se zajímá o hry či technologie a je vášnivým fanouškem týmu FC Liverpool.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články