Černá díra na vašem zápěstí. Chronotechna hodinky podruhé bojují o přízeň lidu

Černá díra na vašem zápěstí. Chronotechna hodinky podruhé bojují o přízeň lidu

13. srp 2021 Matyáš Vejskal 8 min

Česká značka Chronotechna má za sebou dlouhou historii a několik divokých zvratů. Ve středu 11. srpna 2021 spustila na Kickstarteru již druhou kampaň se zcela novým modelem NanoDive. Cílovou částku 10 tisíc euro se podařilo vybrat jen několik hodin po spuštění a zdá se, že se firmě podaří navázat na fenomenální úspěch z roku 2018, kdy v první kampani na Kickstarteru prodala přes 950 kusů superčerných hodinek a vybrala více než 10 milionů korun. Podaří se Chronotechně neopakovat chyby z první kampaně? A co má se světlopohlcujícím materiálem společného Univerzita Pardubice?

Firma Chronotechna patřila k legendám českého hodinářství. Byla založena ve 40. letech minulého století jako státní podnik, postupně se z ní odštěpila druhá známá tuzemská značka hodinky Prim. Samotná Chronotechna byla po roce 89 privatizována a od té doby upadala do zapomnění. Činnost zcela ukončila v roce 2000. Na původní odkaz navázala až v roce 2018, kdy také došlo ke vzkříšení odkazu Chronotechny, aby o dva roky později ochranná známka přešla do rukou švýcarského podnikatele Harryho Guhla.

Chronotechna hodinky se po svém vzkříšení v roce 2018 zaměřila na výrobky se superčerným ciferníkem.

Nový majitel má s restartem tradičních hodinářských značek zkušenosti, stojí za úspěšným znovuzrozením Czapek & Cie, výrobcem luxusních sběratelských hodinek. S Chronotechnou má ale jiné plány. „Vždy říkám, že Chronotechna budou hodinky s českým srdcem a švýcarskou kvalitou za více než férové ceny,” uvedl Guhl na nedávném setkání s novináři.

Harry Guhl hovořil o plánech Chronotechny na nedávném setkání s novináři (v pozadí Dr. Jan Macák).


Ústředí Chronotechny sídlí v Praze, nicméně hodinky jsou ručně kompletovány ve Švýcarsku, aby splňovaly nároky náročných uživatelů. Původní model hodinek i nový NanoDive jsou osazeny kvalitním samonatahovacím chronometrem Sellita SW200-1 s COSC certifikací. Pouzdro hodinek překvapí kvalitním zpracováním z nerezové oceli a safírovým sklíčkem se speciální dvojitou antireflexní vrstvou, která má minimalizovat odlesky, aby si uživatelé mohli naplno vychutnat černočernou temnotu ciferníku. 

Největším tahákem hodinek Chronotechna je právě černý materiál ciferníku, který lidově řečeno pohlcuje světlo tak, jako to ve vesmíru dělají černé díry. Jde o nanovrstvu trubiček z oxidu titaničitého, které byly pomocí elektrochemické reakce uspořádány do pravidelné struktury, ve které jsou světelné paprsky zachycovány, aniž by docházelo ke zpětnému odrazu. S technologií vertikálně uspořádaných nanotrubiček přišla už v roce 2014 americká společnost Surrey NanoSystems, která představila materiál Vantablack schopný pohltit až 99,965 procent dopadajícího světla.

Vlevo je kolmý řez nanomateriálem Vanta, který zobrazuje vertikálně uspořádané trubičky. Drobné úlomky vznikly mechanickým ohybem, celá vrstva je jinak homogenní. Vpravo potom pohled shora do trubiček, které slouží k eliminaci odrazů světla.

„Řešení americké firmy nebylo pro hodinářské použití dostatečně odolné, protože používá křehké uhlíkové trubičky. Oslovili jsme proto české vědce se zkušenostmi s nanotechnologiemi, zda by nedokázali vyrobit něco podobného. Rychle jsme dostali doporučení na doktora Jana Macáka, který přišel s nápadem využít pro tento účel právě titan,” popisuje vznik inovace Guhl. 

Tým doktora Macáka z Centra materiálů a nanotechnologií při Fakultě chemicko-technologické na Univerzitě Pardubice dokázal titanový nanopovrch skutečně vyrobit a také přijít s unikátním způsobem, jak materiál ze šedivobílé přebarvit na dokonalou černou. I s odolnějším materiálem zůstává montáž hodinek náročným procesem, protože ciferník je náchylnější k poškrábání či jinému poškození. Celý proces je proto až pětinásobně náročnější než u hodinek s klasickým ciferníkem.

Superčerný materiál ciferníku je unikátním počinem týmu českých vědců vedených doktorem Janem Macákem.

Poučená Chronotechna

Na "nejčernější černé hodinky" Chronotechna nalákala v roce 2018 přes 950 podporovatelů z řad veřejnosti, kteří si je v Kickstarterové kampani předkoupili. Společnost tak vybrala zhruba 10 milionů korun na vývoj a výrobu, do které se záhy pustila. Došlo k několika zdržením, podporovatelé začínali pomalu ztrácet trpělivost, a jelikož s nimi značka komunikovala velmi omezeně, komplikovaná situace rok po kampani začala gradovat. Korunu všemu nasadila výrobní vada, kdy některé hodinky měly z výroby šedé, vybledlé fleky na ciferníku. Detailní rozbor důvodů nespokojenosti zákazníků s Chronotechnou v polovině roku 2020 přinesl časopis Forbes.

„Věděli jsme, že máme velmi ambiciózní plán, ale rozhodli jsme se riskovat a pokusit se nápad na jedinečné superčerné hodinky přivést k životu. U crowdfundingových projektů se občas stává, že to nedopadne, i my jsme udělali několik chyb. Opravdu jsme se ale snažili, aby všichni zákazníci dostali to, co si předplatili. Jakmile jsme objevili výrobní vadu, u které doteď nevíme, proč přesně vznikla a proč se neprojevila už při prototypování, stáhli jsme z trhu veškeré vadné kusy a zákazníkům je vyměnili za nové, nebo je refundovali,” popsal těžké období Guhl a ujistil, že chyba se v novém výrobním procesu již opakovat nebude.

Prodej nového modelu hodinek Chronotechna NanoDive právě běží na Kickstarteru.

Guhl se rozhodl v polovině loňského roku odkoupit podíly původních spoluzakladatelů a spolupráci s nimi ukončit. Rozvoji značky Chronotechna se dál věnuje sám ve spolupráci se svou ženou, která převzala roli generální ředitelky (CEO). „První kampaň pro nás znamenala výraznou ztrátu. Byla to pro nás ale obrovská lekce v podnikání, ze které jsme se, věřím, poučili. Vím, že důvěra a vztah se zákazníky jsou pro nás klíčem k úspěchu, proto jsme se zaměřili především na komunikaci. Nebudu teď říkat nějaké finanční plány nebo předpokládané objemy prodejů. Nedávno jsme prodali 50 kusů hodinek Czapek za 22 tisíc eur v řádu několika minut. Jakmile si takovou důvěru u zákazníků vybuduje i Chronotechna, věřím, že se podobný úspěch dostaví sám,” uvedl Guhl pro Newsroom StartupJobs.

Chronotechna tak do druhé Kickstarterové kampaně vyráží v novém složení pod dohledem Harryho Guhla. Od spuštění 11. srpna 2021 již vybrala sedminásobek cílové částky - 10 tisíc eur a suma dál roste.


Společnost vsadila na komunitní financování, jelikož nechce uměle zvyšovat cenu svých produktů o marže maloobchodníků a distributorů, které k ceně přidají i 60 procent navíc. Tím také omezuje plýtvání, jelikož jsou hodinky vyráběny pouze v množství, o které je skutečný zájem. Cena hodinek se pohybuje od 595 eur za základní model pro nejrychlejší zájemce až po 745 eur za limitovanou edici s COSC certifikátem. 

Nový majitel by rád navázal na tradici a původní myšlenku Chronotechny. “Původně byla Chronotechna státním podnikem a já bych rád i novou Chronotechnu časem předal zpět, tentokrát ale přímo lidem. Chronotechna není jen o mně, byl bych rád, kdyby měla tisíce akcionářů a zákazníci ji zbožňovali. To je můj ultimátní cíl,” svěřil se Guhl se snem, na kterém nyní pracuje.


Foto: archiv Chronotechna

Matyáš Vejskal

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články