ČASOSBĚŘ: Explorio chystá „restart“ z nuly na sto. Šetří, přibralo chalupy a napjatě čeká na rozvolnění

ČASOSBĚŘ: Explorio chystá „restart“ z nuly na sto. Šetří, přibralo chalupy a napjatě čeká na rozvolnění

29. dub 2021 David Budai 4 min

Minimalizace nákladů, tým ve stand-by režimu a trpělivé vyčkávání, až se cestovatelský a dovolenkový svět vrátí do normálu. To je ve zkratce aktuální dění kolem startupového projektu Explorio. Zakladatel František Peterka v dalším kole časosběrného projektu otevřeně popisuje svůj houževnatý boj ve stínu nepříliš optimistického očekávání ohledně nadcházejících měsíců.

Jen málo věcí je pro startupového publicistu tak smutných jako sledování ambiciózního projektu z oblasti cestování v době koronavirové pandemie. Skvělou zprávou ale je, že Explorio se i navzdory nepříznivé situaci a prakticky neexistující vládní strategii na rozvolňování drží. Přežívá tak trochu ve stand-by režimu, snaží se přizpůsobit vývoji situace a vyhlíží první náznaky začátku letní sezóny.

Středobodem přežívání krize jsou ale finance. Provozní náklady byly stlačeny na minimum, tým se zmenšil a s investováním do rozvoje nebo reklamy se vyčkává. „Prostředky v cashflow si necháváme na chvíli, kdy bude nutné do toho šlápnout, teď byl spíš čas na utahování opasků,“ říká v druhém kontrolním kole František Peterka.

Nově Epxlorio rozšířilo svůj záběr také na chaty, chalupy nebo apartmány, což se jeví jako prozíravé rozhodnutí vzhledem k tomu, že mnoho lidí bude i letošní léto trávit v Česku. Je také zajímavé sledovat komunikaci a aktivní spolupráci s hotely, které nemohou standardně fungovat.

PŘIPOMEŇTE SI ROK 2020: Explorio se „proplétá“ koronavirovou situací a chce změnit podstatu rodinného turismu

Časosběr: 2. kontrola

Kam se firma od podzimu 2020 posunula?

Nebudeme nic nalhávat, poslední půlrok byl náročný. Covidová situace samozřejmě cestování nepřeje, takže Explorio běží už několik měsíců na volnoběh. Místo škálování tak přichází na řadu hledání úspor a omezování investic. Ale i to k byznysu patří.

Jaká strategická rozhodnutí jste měli před sebou? Jak jste je vyřešili?

Klíčové byly tři základní věci – stažení provozních nákladů na minimum, úprava produktové nabídky tak, abychom si uchovali svou přidanou hodnotu i v momentě, kdy hotely a penziony nemohou fungovat, a samozřejmě redefinice byznys modelu tak, abychom dokázali po uvolnění opatření odstartovat z nuly na sto.

Jaké změny jste provedli ve svém produktu?

Ani v krizi jsme nepřestali hledat nové byznysové modely. Hodně jsem se tedy zaměřili na rozvoj produktů, které dávají smysl v momentě, kdy je extrémní poptávka po ubytování, ale zároveň nevíte, kdy ji budete moci naplnit. Na základě poptávky partnerů jsme kromě platby za klik přidali možnost platby za cílenou poptávku – tedy možnost směřovat zákazníka na konkrétní vybraný termín ve vybraném hotelu.

Podpořili jsme naše partnery programem covidových voucherů, umožňujících hostům nákup „kreditu“ s předem danou slevou a bezplatným stornem až 24 hodin před příjezdem.

Otevřeli jsme se majitelům chat, chalup a apartmánů, protože ze zájmu Čechů o letní dovolenou je jasné, že spousta lokalit bude beznadějně vyprodaná dlouho před hlavní sezonou. Navíc právě chaty, chalupy nebo apartmány jsou svými dispozicemi jedny z nejžádanějších objektů. Explorio tedy poslouží jako online prezentace a rezervační portál pro všechny, kteří vlastní webovky nemají.

U celkem 1000 ubytování máme navíc online dostupnost, takže přivádíme do hotelu zájemce, kteří mají jistotu, že filtrují jen zařízení s volným termínem.

Rodinné cestování a zážitky na jednom místě. To je hlavní mise projektu Explorio.

Jaké komplikace nebo nečekané záležitosti se během uplynulých měsíců objevily a jak jste je řešili?

Nejsme v tom rozhodně sami, ale největší výzvou byla absence jakékoli rozvolňovací strategie a neustálé posouvání termínů rozvolnění, u kterých se můžete jen dohadovat, kdy váš byznys naskočí zpátky na koleje. A nutno dodat, že i nyní jsme v podstatě v podobné situaci jako na začátku roku – stále si můžeme termín rozvolnění jen tipnout.

Jak se změnil váš tým?

S ohledem na úspory jsme jednotlivé pozice spíše převáděli do stand-by módu. A samozřejmě jsme se museli i s některými kolegy rozloučit, tým se zúžil zhruba na polovinu. Právě omezení mandatorních výdajů je jedno ze základních pravidel, které pomáhá přežít krizi.

Kdybyste měli růst firmy stanovit na stupnici 1-5 (5 nejvyšší růst), jaké číslo zvolíte?

Momentálně nám vládní nařízení nedovolují jakkoli růst.

Jaké máte plány do konce roku 2021?

Bude hodně záležet na tom, kdy se sezona definitivně rozeběhne. Už si netroufáme ani odhadovat a jednotliví provozovatelé to vidí podobně. Klíčové pro nás bude zvládnout nástup sezóny a umět škálovat obchodní aktivity, abychom se co nejrychleji dostali na plánovaná čísla.

Jak následující měsíce vnímáte v kontextu koronaviru a toho, jak je na tom nyní Česko?

Jsem realista, a to dnes znamená být spíše skeptický v tom, že se situací prokoušeme bez šrámů. Takže mě nepřekvapí, pokud přijdou i další vlny, se kterými si nedokážeme efektivně poradit.

Museli jste během uplynulých měsíců dělat nějaká finanční opatření?

Ano. Prostředky v cashflow si necháváme na chvíli, kdy bude nutné do toho šlápnout, teď byl spíš čas na utahování opasků.

Máte k dobru nějakou příhodu, zajímavost nebo situaci z týmu či fungování, které stojí za zmínku?

Ponecháno bez odpovědi.

Pozn. redakce: V rámci zachování férovosti ponecháváme odpovědi všech respondentů časosběrného projektu bez zásadních redakčních změn.

Foto: Explorio

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články