ČASOSBĚR: „Budeme jako Duolingo pro zájemce o podnikání.“ Encubate se po složitém podzimu vrací ke kořenům

ČASOSBĚR: „Budeme jako Duolingo pro zájemce o podnikání.“ Encubate se po složitém podzimu vrací ke kořenům

23. dub 2021 David Budai 8 min

Úkrok do strany, rozkoukání a potom rychlý návrat k původní myšlence. Uplynulé měsíce byly pro Encubate hlavně o testování dvou konceptů a cest, kterými je možné se v další fázi vydat. Zdeněk Fred Fous v dalším kole našeho časosběrného projektu otevřeně popisuje složité hledání správné cílové skupiny a akvizičních kanálů, aby svůj startup udržel na správné cestě.
 

Důležité rozhodnutí, které ovlivní získání klíčových prvních tisíců uživatelů. Přesně tak by se dala popsat fáze, kterou si Encubate během podzimu procházelo. Orientovat se na užší skupinu perspektivnějších startupů a mít napojení na inkubátory či investory? Nebo cílit na širokou veřejnost, která má zájem si podnikání teprve osahat?

Podobné strategické otázky řeší mnoho startupů a vypořádat se s nimi musel i zakladatel projektu Zdeněk Fred Fous. Cesta, kterou loni zvolil, se ukázala jako nesprávná a nyní se vrací k původnímu konceptu. „Za špatné rozhodnutí beru odpovědnost. Ale kdybychom se tímto špatným směrem na dva až tři měsíce nevydali, tak bychom pracovali s řadou chybných hypotéz, což by nám později hodně uškodilo,“ říká v druhém kole časosběru StartupJobs Newsroom.

Nakonec se tedy Encubate vydává cestou širšího zásahu, podobně jako třeba známá aplikace Duolingo učící cizí jazyky. Tu Zdeněk zmiňuje hned několikrát a v tomto směřování vidí miliardový potenciál s globálním dopadem.

PŘEČTĚTE SI: „Vítej v éře nejistoty, drahý startupe!“ První ročník ČASOSBĚRU odhalil nové trendy v podnikání

Časosběr: 2. kontrola

Kam se firma od loňského podzimu posunula? Jaké komplikace nebo nečekané záležitosti se v uplynulých měsících objevily?

Jak jsem popisoval v minulém kole časosběru, během minulého léta jsme si uvědomili, že naše cílová skupina a naše akviziční kanály spolu úplně nefungují. Byli jsme tedy v situaci, kdy jsme si museli vybrat jednu ze dvou cest. Buď zachováme naši cílovou skupinu tak, jak je (tedy převážně zkušení zaměstnanci ve firmách, kteří zvažují založit vlastní firmu) a změníme akviziční strategii, nebo ponecháme akviziční strategii (partnerství s inkubátory, akcelerátory, investory) a zúžíme cílovou skupinu tak, aby byla pro naše partnery zajímavá. Tedy na začínající startupy.

Koncem loňského léta jsme situaci vyhodnotili tak, že bude praktičtější zúžit cílovou skupinu na startupy, využít zájem našich partnerů, získat prvních pár tisíc uživatelů a časem cílovku případně rozšířit.

Během podzimu jsme skrz několik market testů zjistili, že startupy o Encubate moc zájem nemají. Většinou proto, že už si vybraly nějakou cestu, mají málo času na to se někam posunout a nemají moc kapacitu či zájem se koncepčně zamýšlet a něco učit. Jejich hlavní zájem o Encubate pramenil z napojení na investory.

Každopádně vzhledem k tomu, že startupy neměly zájem využít Encubate platformu pro analýzu a případnou úpravu jejich konceptu, nebyli jsme schopni získat data, podle kterých bychom mohli kvalitu a potenciál startupů hodnotit. Bez hodnocení a aktivní komunity startupů byla zajímavost pro naše partnery výrazně nižší a jejich ochota za tuto službu platit tím pádem také.

Dospěli jsme tedy k tomu, že ačkoli byl (a stále je) silný zájem o platformu, která by pomohla s preinkubací a preselekcí startupů, není kolem čeho ji na tržním principu postavit.

Jaká strategická rozhodnutí jste měli před sebou? Jak jste je vyřešili?

Další cesta byla pro nás tím pádem poměrně jasná. V listopadu nám doběhl pilotní program, který běžel od srpna, tedy paralelně s pivotem směrem ke startupům, a do kterého se přihlásilo přes 30 lidí.

Ačkoli se jednalo o poměrně jednoduchý prototyp, pilot měl úspěch a dostali jsme velmi pozitivní zpětnou vazbu. Aktivní uživatelé strávili v Encubate průměrně 40 až 60 hodin. Potvrdili jsme si tím to, že problém, který jsme definovali, naše cílovka skutečně má a že naše řešení je funkční. Jinými slovy, že pro většinu lidí, kteří by chtěli mít vlastní podnikání, ale momentálně jsou zaměstnaní, mají rodiny a finanční závazky, jsou podpora a vedení na začátku jejich podnikatelské cesty prakticky nedostupné nebo velmi nekvalitní. Dokud se nepřidají do Encubate.

Během pilotu jsme také zjistili, že pro naši cílovku je důležité mít možnost si podnikání zkusit, aniž by museli dramaticky změnit svůj život. Uvědomili jsme si, že ačkoli část našich uživatelů Encubate skutečně začne podnikat, tak pro většinu je to v první řadě možnost vyzkoušet si nanečisto něco, co je už dlouho láká, zdokonalit se a možná se i trochu vymanit z pracovního stereotypu.

Encubate tedy nemá nutně „dotlačit“ uživatele, aby se do podnikání pustili, a napojit je na existující ekosystém, jak jsme o tom přemýšleli na začátku. Daleko důležitější je pro naše uživatele, že mohou tvořit, něco se naučit a případně získat přístup do komunity lidí, kteří jsou v podobné situaci a dokážou si pomoci.

Jaké změny jste provedli ve vašem produktu?

Po zhruba osmi měsících práce jsme pevně ukotvili koncept – dalo by se říct, že jsme udělali na podzim špatnou odbočku (pivot směrem ke startupům). Tu jsme uzavřeli a vrátili se zpátky tam, kde jsme začali. Za toto špatné rozhodnutí beru odpovědnost. Ale kdybychom se tímto špatným směrem na dva až tři měsíce nevydali, tak bychom pracovali s řadou chybných hypotéz, což by nám později hodně uškodilo. Takto nás to trochu zpomalilo, ale zároveň nám to dost věcí osvětlilo.

Náš současný produkt se oproti prototypu liší ve dvou hlavních věcech – aplikace bude fungovat i na mobilu a daleko větší důraz bude kladen na vzdělávací aspekt. Encubate je tedy personal development aplikace podobná jako Duolingo nebo Headspace. Pomáhá našim uživatelům vybudovat si základy budoucího podnikání a rozvinout podnikatelské dovednosti, které jsou jednou z klíčových dovedností pro 21. století. A to nejen v podnikání, ale v pracovním a osobním životě obecně.

Jak to celé funguje? Encubate má nové vysvětlující video. (Zdroj: Youtube/Encubate)

Jaká je situace letos na jaře?

Momentálně dokončujeme první verzi aplikace (MVP). S tím byla spojena řada věcí, od grafiky, obsahu po vlastní vývoj. K tomu rozbíháme marketing a hledáme způsoby, jak s omezenými zdroji udělat maximum muziky.

Jak se změnil váš tým?

Na Encubate pracuje šest lidí, tedy nárůst o dva. A pomáhá nám řada skalních podporovatelů, za což všem hrozně moc děkuji.

Momentálně hledáme Lead React Native Developera, chceme obsadit hodně důležitou pozici šéfa online marketingu a přivítat do týmu člověka, který nám pomůže s partnershipy a affiliate programem.

Kdybyste měli růst firmy stanovit na stupnici 1-5 (5 nejvyšší růst), jaké číslo zvolíte?

Za mě od konce minulého roku dávám 4. Máme jasno, kam jdeme, spoustu věcí jsme si otestovali, zjistili a naučili, vytvořili řadu velmi užitečných kontaktů. 

Osobně bych to přirovnal k tomu, že jsme s týmem v jakémsi hangáru, na zemi nám leží spousta komponent, které bylo poměrně náročné vyrobit. Přesně víme, jaké letadlo stavíme, kam s ním chceme doletět a že ta cesta bude velmi úspěšná, máme i lidi, kteří to zvládnou dát dohromady a odpilotovat. Teď se tedy věnujeme na maximum tomu, abychom vše sešroubovali, vytlačili letadlo na ranvej a mohli vzlétnout.

Jaké máte plány do konce letošního roku?

Plány máme velké, protože potenciál je obrovský. Každý rok se pouští do vlastního podnikání přes 300 milionů lidí na celém světě. Většina naší konkurence se zaměřuje na technologické startupy, ale pro běžné podnikatele moc kvalitních řešení není. Náš trh je obrovský a rostoucí. Encubate je tedy, stejně jako Duolingo nebo Headspace, firma s miliardovým potenciálem a globálním dopadem.

Po létě chceme spustit plný produkt a koncem roku chceme mít řádově tisíce uživatelů, mít jasno, jakým způsobem Encubate nejefektivněji prodávat a skrz jaké kanály firmu škálovat.

Jak následující měsíce vnímáte v kontextu koronaviru?

Ponecháno bez odpovědi.

Museli jste během uplynulých měsíců dělat nějaká finanční opatření? Nebo jste naopak více investovali?

Ponecháno bez odpovědi.

Máte k dobru nějakou příhodu, zajímavost nebo situaci z týmu či fungování, které stojí za zmínku?

Ponecháno bez odpovědi.

Foto: Zdeněk Fred Fous
 

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články