Botanic: „Testujeme na sobě bylinky z celého světa. Namícháme miliony léčivých směsí, na lepší paměť i erekci“

Botanic: „Testujeme na sobě bylinky z celého světa. Namícháme miliony léčivých směsí, na lepší paměť i erekci“

26. srp 2019 Petr Woff 8 min

Parta mladých Severočechů experimentuje s bylinkami, aby byla ještě zdravější než doposud. Kolem sebe má další nadšence, kteří na sobě ochotně zkoušejí nové rostlinné směsi, smíchané z tuzemských i exotických ingrediencí. Otestované produkty se potom pod značkou Botanic šíří mezi zákazníky. Na příval našich otázek trpělivě odpovídal Jan Mejsnar, který v této jablonecké firmě působí nejdéle.

Jak jste se dostali k tomuto oboru? Přece jenom jste mladí a zdravě vypadající lidé, zatímco bylinkářství bývá spojováno spíše s babičkami, které už musejí řešit různé svoje zdravotní neduhy…

Je to přesně, jak říkáte. Bylinkářství bylo vždy spojováno spíše s babičkami, ranhojiči a podobnými jedinci. Nicméně to, co děláme my, má často mnohem hlubší význam a vyžaduje zkušenosti. Každý z nás miluje sport a k tomu i zdravou výživu. Ta je samozřejmě nedílnou součástí. Do ní patří i doplňky stravy, které právě prodáváme.

Takže jak jsme se k nim dostali? Především zvědavostí a osobním vzděláváním. Když se začtete do příbalového letáku jakéhokoli předepsaného léku, zjistíte, že to není jen o kladných účincích. Zamyslíte se a řeknete si: „Vždyť to dříve šlo i bez toho!” Začnete pátrat, zjišťovat a už se na té vlně vezete.

Jan Mejsnar ve Vietnamu, na rýžovém poli. Zdroj fotografie: Jan Mejsnar

Vývoj nové směsi trvá půl roku

Dodavatele a pěstitele hledáte po celém světě. Jak takové pátrání probíhá – spíše na internetu, nebo přes nějaké odborníky? Anebo taky osobně, s batohem na zádech, někde v exotických dálkách?

Na začátku jsme samozřejmě neměli sílu, abychom jeli za dodavatelem do zahraničí. Takže jsme hledali většinou skrze internet. Jenže někteří dodavatelé nesplňovali naše kvalitativní požadavky, proto dnes postupujeme mnohem důkladněji.

Prozkoumáme trh, co se kde nabízí. Poptáme ceny, popřípadě vzorky, které následně zkoušíme, někdy i laboratorně. Do finále se zpravidla dostanou maximálně dva dodavatelé. Pokud to pak dává smysl, jedeme za nimi, abychom dohodli užší spolupráci.

O jaké destinace jde?

Takto jsme byli ve Španělsku, Vietnamu, USA, Itálii a mohl bych pokračovat. Nejzajímavější destinace jsou podle mě Indonésie, JAR a Čína.

Musíte přitom překonávat nějaké specifické překážky? Například legislativní – představuji si, že třeba některá bylina může být nějakým úředníkem považována za kontroverzní drogu...

Jediná komplikace nastává, když dorazí suroviny na celnici a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se rozhodne, že je chce podrobit testu. Následně dokládáme veškerou dokumentaci a celé celní řízení se prodlužuje o týdny. Výsledek je samozřejmě vždy kladný, nicméně surovina k nám dorazí někdy i s měsíčním zpožděním.

Finální produkty sami vyrábíte – tedy mícháte, balíte, zkrátka připravujete pro zákazníka. Jak takový proces probíhá? Jako milovník bylinkových čajů, ale přitom laik hádám, že experimentálně mícháte různé směsi, které potom ochutnáváte a pokud jste spokojeni, necháváte tuto novinku otestovat lékařem, aby vyloučil případné negativní vedlejší účinky... Ale pravděpodobně jsem mimo :-).

Popravdě nejste úplně mimo. V případě čajů je tento proces jednodušší než například u extraktových doplňků stravy. Z vlastních zkušeností, vyčtených podkladů a od specialistů, se kterými spolupracujeme, víme, že například heřmánek, kozlík, meduňka a další bylinky skvěle fungují na navození příjemného stavu vhodného pro spánek. Směs tedy namícháme v různých poměrech s různými dalšími složkami. Pak ji uvaříme, ochutnáváme a několik výsledných variant (zpravidla dvě až tři) následně necháváme testoval vybranou skupinou lidí. Vítěz získá místo na našem webu.

Mnohem složitějším vývojem však prošly například naše směsi EnergyUp, BrainUp, Belover a Befit (dvě posledně jmenované půjdou do prodeje na konci třetího čtvrtletí 2019). Složení konzultujeme s výživovými specialisty, lékaři a taky s uznávanými osobnostmi z některých vysokých škol. Následně propočítáváme účinné látky tak, aby tělu co nejvíce prospívaly. Objednáme suroviny, směs v přesném poměru namícháme, nakapslujeme a začíná druhá fáze – testování, souběžně v laboratoři a na vybrané skupině lidí. V okamžiku, kdy máme vše kladně vyhodnocené, pošleme oznámení na ministerstvo zemědělství a výrobek může do prodeje. Takové kolečko trvá často i půl roku a více.

Vážení bazalky posvátné. Zdroj fotografie: Botanic.cz

Čeští venkované chtějí spíše exotiku

Opravdu při svojí práci potřebujete oficiální, vystudované odborníky jako výživové specialisty, lékaře, akademiky, nebo jde jenom o naplňování byrokratických formalit? Přece jenom, pověstná „babička bylinkářka" žádné formální vzdělání neměla, ale svému řemeslu pravděpodobně skvěle rozuměla…

A zase babička bylinkářka :-). Je pravda, že některé vyhlášky Evropské unie a SZPI nám spíše přidávají, než ulehčují práci. Ale za zlé jim to nemáme. Naopak se s nimi snažíme co nejvíce spolupracovat, abychom předešli jakýmkoliv problémům a sporům s těmito i jinými institucemi.

Nebojím se říct, že pokud nechcete být lídři, obecně odborníky nepotřebujete. Publikací, testů, studií a podobných podkladů je plný web, takže dnes může být minutový odborník každý. My ale spolupracovat s odborníky chceme, protože se tak odlišuje od ostatních. Je lepší mít za sebou člověka, který absolvoval léta studia, vždy dokáže poradit a postrčit správným směrem.

Některé směsi doporučujete na depresi, jiné například na erekci, na stres, na energii, na koncentraci, na paměť, na spánkové a další potíže nebo funkce. Testujete tyto účinky nějak měřitelně, nebo jde spíše o pocity, že člověku daná bylina nějak pomáhá?

Každý produkt, který máme v portfoliu, jsme testovali nejen na sobě. Máme kolem sebe věrnou skupinu lidí, která se nám vždy osvědčila. Rádi vyzkouší novou bio macu přímo z Peru nebo směs na dodání energie. Je velmi důležité, aby lidé v testovací skupince dokázali poznat rozdíl způsobený daným materiálem. Některé produkty začínají fungovat až po dvou nebo třech týdnech užívání. Často se nám tak stávalo, že si lidé uvědomili pozitivní účinek daného produktu, teprve až se nad touto souvislostí důkladněji zamysleli.

Ovšem každý člověk je originál, takže používáme i trochu jinou metodu – prostřednictvím akreditovaných laboratoří, které jsou schopny daný produkt testovat měřitelně. Díky tomu víme, že například kotvičník má dostatek účinných látek, aby úspěšně fungoval.

Jak sami říkáte, každý člověk je originál. Ale přece jenom, zkusme zobecnit, kdo jsou vaši zákazníci.

Na tuto otázku se nedá odpovědět obecně. Kotvičník kupují spíše muži, mladý ječmen spíše ženy. Produkty na energii a soustředění poptávají mladší, tradiční bylinky spíše starší lidé. Občané velkých měst kupují zboží prakticky napříč celým sortimentem, lidé z venkova preferují spíše exotické bylinky (protože mátu, meduňku a další si vypěstují na zahrádce). Klíčový je tedy široký sortiment.

A můžete konkretizovat, které bylinky nebo jejich směsi jsou nejpoptávanější?

V sortimentu máme produkty, které jdou skvěle na odbyt po celý rok – například tribulus (kotvičník, pozn. red.), guarana, maca a další. Pak zde máme takové, které mají svou sezónu, kdy jsou jejich prodeje znatelně vyšší. Sem patří například citronová tráva, garcinie, zelená káva a další. Není překvapením, že produkty na hubnutí jdou nejvíce na odbyt po novoročních předsevzetích, produkty na energii po létě, kdy se zkracuje den a tak dále.

Některé byliny lidé kupují, aby zlepšili svůj zdravotní stav. Zase jsme u kotvičníku, ženšenu, brahmi a podobných. Jiné, protože jim chutnají a zároveň jim částečně pomáhají. Zde se bavíme o heřmánku, mátě a podobně.

Kapslovačka, přístroj na výrobu kapslí. Zdroj fotografie: Botanic.cz

Za volantem na jeden zátah až do Itálie

Teď se omlouvám za nepříjemný dotaz: Na webu uvádíte, že váš manažer David Suržin i díky kapslím EnergyUp řídil na jeden zátah až do Itálie. Nemáte obavy, že taková poznámka může někoho inspirovat k riskantním experimentům, k přeceňování vlastních sil?

Popravdě jsem podobnou otázku očekával. Shrnu několik čísel a potom, s dovolením, tento dotaz otočím. Každý pátý řidič na našich silnicích prodělá mikrospánek a 40 % autonehod vzniká právě kvůli únavě za volantem. Nemyslíte si tedy, že už takto lidé dost riskují a přeceňují své síly? My se jim snažíme pomoci a ukázat, že vedle nezdravých energetických nápojů existuje i lepší varianta.

Co se týče jednorázové jízdy do Itálie, jedná se o individuální výkon, nikoli o reklamní kampaň. Tento výrok berte spíše jako recenzi. Každý pak musí své síly odhadnout subjektivně.

Dobře, obraťme list. V týmu máte řadu copywriterů, taky odborníky na SEO a PPC. Jakými kanály k vám chodí platící zákazníci – jak významné jakožto „landing pages" jsou články na vašem webu, sociální sítě, proklikové reklamy, reference, nebo pozitivní zkušenosti dlouhodobých vracejících se zákazníků?

Aktuálně se snažíme být na očích všude, takže využíváme všechny kanály. Ať už se jedná o nové zákazníky, nebo udržení těch stávajících. Články máme na webu jako doplněk pro zvědavé čtenáře a lidi, kteří hledají inspiraci, nebo odpovědi na otázky.

Pro naše dlouhodobé zákazníky jsme nedávno nasadili věrnostní systém, který byl vlastně takovou odpovědí na jejich požadavky. Snažíme se vždy být maximálně prozákazničtí a poměrně často se k nám donesla informace, že nás lidé doporučují. Proto jeden z bodů věrnostního programu je právě odměna za přivedení nového zákazníka. Jsme rádi, že nás lidé doporučovali i bez toho, ale chceme je férově odměnit.

Jaký máte roční obrat a čistý zisk, jak meziročně obratově rostete, kolik máte zaměstnanců na pracovní smlouvu a kolik externistů nebo brigádníků?

Nemyslím, že obrat a zisk jsou správnou metrikou, která by měla něco prokazovat. Mnohem lepší je v tomto směru meziroční růst, který jasně vypovídá o úspěšnosti našeho záměru. Pokud se podíváme na maloobchod, mohu prozradit, že meziročně rosteme stabilně desítkami procent. Náš zisk následně využíváme pro další růst společnosti.

V týmu máme momentálně šest lidí na full time a nejméně 10 externistů.

Mluvíte o růstu, takže se musím ještě zeptat, jestli plánujete nějakou expanzi, třeba na zahraniční trhy, prostřednictvím nějakého investora. Nebo naopak ve svém oboru už nevidíte mnoho volného prostoru na nějaká velkolepá podnikatelská dobrodružství?

V současnosti chceme upevnit svoji pozici na českém i slovenském trhu. Investory nehledáme, financování zvládáme sami. Expanzi aktuálně řešíme, nicméně jde o velký krok, který vyžaduje spoustu přípravy a průzkumu. Momentálně nejsem schopný přesně říci, do kterého státu se vydáme. Nabízí se jak Polsko, Německo, tak i Maďarsko nebo Itálie.

Na našem oboru je krásná jedna věc: Na světě roste více než 10 000 druhů léčivých rostlin, které nabízí miliony různých kombinací. Takže nás ještě nějaké to dobrodružství čeká.

Finální produkty. Zdroj fotografie: Botanic.cz

Autor: Petr Woff
Úvodní foto: unsplash.com

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články