Abradatas na StartupJobs Marketplace: posuňte svůj byznys díky datové analýze a AI

Abradatas na StartupJobs Marketplace: posuňte svůj byznys díky datové analýze a AI

3. lis 2021 Redakce 7 min

Chcete zjistit potenciální prodeje, odhadnout cílovou skupinu nebo třeba odhalit poškozené kusy ve výrobě? Ať už je váš byznys založen na čemkoliv, zlepšit ho můžou informovaná rozhodnutí podložená relevantními daty. A přesně taková rozhodnutí vám na StartupJobs Marketplace pomůžou dělat specialisté na data a umělou inteligenci z Abradatas!

Abradatas: Specialisté na data a umělou inteligenci

“Jsme tým matematiků a programátorů, kteří pomocí dat a umělé inteligence řeší komplikované technické problémy, automatizují repetitivní činnost, optimalizují procesy a předvídají budoucnost.” říká o Abradatas founder Jakub Dostál. Jak konkrétně může Abradatas posunout třeba právě váš byznys, jsme probrali v rozhovoru.


Jakube, s čím konkrétně dokážete firmám pomoci? Předpokládám, že jde hlavně o vytvoření přesné datové analýzy?

Ano, pomáháme hlavně s datovou analýzou. Máme ale široký záběr – pracujeme se vším od obrazových dat (segmentace obrazu, optická kontrola vad, ...), přes textová data až po časové řady (predikce v energetice, forecasting prodeje zboží, ...). 

K čemu je vlastně taková datová analýza dobrá? Co díky ní mohou firmy změnit?

Firmy mají většinou nejlepší odborníky v oboru. Datová analýza je tu od toho, aby expertům pomohla. Ani ten nejlepší expert není schopen vstřebat miliony datových bodů. My jsme tu od toho, abychom podpořili expertovy schopnosti daty a algoritmy. Změna má ve většině případů podobu zrychlení a zpřesnění rutinních prací.

Můžeš zmínit nějaké konkrétní klientské projekty, kde jste použili umělou inteligenci?

Největší radost mám v poslední době z naší umělé inteligence, která řídí velkokapacitní baterii v Prakšicích. Je to algoritmus, který sleduje stav energetické sítě, predikuje její budoucí stav a podle toho se jí snaží pomáhat/vyrovnávat. Je to technicky velmi zajímavý projekt.

Podle profilu na Marketplace dokážete firmám pomoci třeba i s automatizací a optimalizací některých procesů. Můžeš zmínit, o jaké případy třeba jde?

Třeba pro výzkumníky v oblasti zemědělství máme algoritmus, který pomocí obrazové analýzy hodnotí zrna a počítá některé jejich důležité vlastnosti. Místo 10 brigádníků tak jedna výzkumná stanice potřebuje brigádníka jen jednoho. Místo 5 minut na jeden vzorek ho má zpracovaný za 10 sekund.

Podobně třeba pro obchodníky na energo trhu máme algoritmus, který jim radí s obchodem. Potřebují během okamžiku zpracovat, porovnat a zhodnotit tolik čísel, že pomoc umělé inteligence ocení.

Nabízíte firmám ještě nějaké jiné služby?

Jedná se hlavně o datovou analýzu a strojové učení. Víc bychom zatím nezvládli :)

Jaké technologie používáte?

Většina problémů vyžaduje kus programování – pracujeme v pythonu. S tím se pojí základní technologie pro datovou analýzu, jako je třeba tensorflow. Mnohdy řešíme problémy Bayesovskými metodami, kde nám s pravděpodobnostním modelováním pomáhá skvělý balíček pymc3.


Zaměřujete se na nějaký konkrétní typ firem, třeba na e-shopy?

Právě naopak, snažíme se mít co největší rozhled. Rádi budeme pracovat úplně s kýmkoli. Zdá se, že to není nejlepší obchodní strategie. Dává nám to však obrovské zkušenosti a nadhled nad mnoha problémy.

Často se stává, že třeba problém, který řešíme pro rostlinné biology, je úplně stejný jako problém ve strojírenství. My si toho všimneme a umožní nám to urychlit vývoj.

Proč myslíš, že jsou vaše služby vhodné zrovna pro startupy?

Ne každý startup si může dovolit najmout interního odborníka na umělou inteligenci, strojové učení nebo datovou analýzu. My jsme schopni s nimi problematiku konzultovat externě a přinést rychlé a hotové řešení.

Jak rychle po dohodnutí spolupráce se dokážete zapojit do vývoje u klienta?

To velmi záleží na problematice, typu klienta a typu problému. Spolupráce s korporátem může trvat měsíce, s malým startupem můžeme být hotovi za jeden měsíc. Záleží také na typu problému – něco lze vyřešit rychle a jednoduše, něco vyžaduje sběr dat a dlouhý vývoj.

Co mají mít klienti připravené ve chvíli, kdy vás chtějí oslovit ke spolupráci?

Nejdůležitější první krok je vždy přesná definice problému. Než se začneme zamýšlet nad tím, jak problém vyřešit, je třeba vědět, čeho chceme dosáhnout. I s tím ale klientovi rádi pomůžeme.

Jaký typ spolupráce firmám nabízíte?

Díky tomu, že jsme malá firma, snažíme se vyhovět klientům. V některých případech se jedná o jednoduchou konzultaci a návrh algoritmů, jindy vyvíjíme celé řešení a předáváme vše včetně zdrojového kódu. Nebráníme se ale ani poskytování predikcí, jako služby apod.

Jak dlouho spolupráce s firmou zpravidla trvá a jak se pohybuje finančně?

To se může velmi různit. Od jednoho měsíce po dlouhodobou kooperaci. Finančně je to různé také – od konzultace/analýzy za pár desítek tisíc korun, až po celá hotová řešení za vyšší částky.

Můžeš zmínit, jaké úspěšné projekty máte v Abradatas za sebou?

Nejvíce rozsáhlé a technicky zajímavé práce máme v energetice se společností Solar Global Energy. Dělali jsme ale analýzu i pro ČSOB, moc o ní však nemohu hovořit :)

Jak se s vámi můžou firmy spojit, pokud by měly o spolupráci zájem?

Nejlepší bude, když mi napíší na email (dostal@abradatas.cz). Jsme malá firma a přímý kontakt je nejrychlejší.

Chci vyzkoušet služby Abradatas

Nehledáte zrovna pomoc v této oblasti? 

Podívejte se, s čím dalším vám můžou odborníci z Marketplace pomoci!

Prohlédnout další partnery

Koho představíme příště? YCLUSTER!


Co je StartupJobs Marketplace? 🚀

Online tržiště služeb, kde najdou startupy i další firmy ověřené odborníky z oblastí, které můžou zásadně ovlivnit jejich další vývoj. Konkrétně jde o obory Software/hardware, Právo, Marketing, Finance, Operativa a HR a komunikace. Na StartupJobs Marketplace najdete pouze ověřené profesionály, za jejichž služby bychom klidně dali ploutev do ohně.

Prozkoumat Marketplace


Máte k Marketplace otázku? Ozvěte se nám, rádi vám ji zodpovíme!

 marketplace@startupjobs.cz | +420 736 483 926

Článek vznikl ve spolupráci se StartupJobs Marketplace a je jedním ze série textů představujících StartupJobs Marketplace partnery.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Marketplace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články